CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Emberhalászok kerestetnek

Mt 4,12-23 Amikor Jézus meghallotta, hogy Jánost börtönbe vetették, visszavonult Galileába. Elhagyta Názáretet, és a tenger melletti Kafarnaumba költözött, Zebulun és Naftali vidékére. Így beteljesedett Izajás próféta szava: „Zebulun és Naftali földje, a tenger menti út a Jordánon túl, a pogányok Galileája, a nép, mely sötétségben ült, nagy világosságot látott. Világosság támadt azoknak, akik a halál országában és árnyékában ültek.” Ettől fogva Jézus elkezdett tanítani. „Tartsatok bűnbánatot - hirdette -, mert közel van a mennyek országa!” Amikor Jézus a Galileai-tó mellett járt, látott két testvért, Simont, másik nevén Pétert és testvérét, Andrást. Halászok voltak, s épp hálót vetettek a tengerbe. Megszólította őket: „Gyertek, kövessetek, s én emberek halászává teszlek benneteket!” Azon nyomban otthagyták hálójukat és csatlakoztak hozzá. Útját folytatva megpillantott két másik testvért is, Zebedeus fiát, Jakabot és testvérét, Jánost. Épp hálójukat javítgatták a bárkában, apjukkal, Zebedeussal. Őket is hívta. Rögtön otthagyták a bárkát apjukkal egyetemben, és a nyomába szegődtek. Jézus bejárta egész Galileát, tanított a zsinagógákban, hirdette országa evangéliumát, s gyógyított minden betegséget és fogyatékosságot a nép közt.

Máté tovább bizonyítja a próféciák teljesülését, Jézus pedig Galileába költözik. A pogányok földje egyetlen ortodox zsidó fülének sem hangzik jól, mégis először ott hangzik fel az örömhír: közel a mennyek országa!
Halál országa és árnyéka. A kifejezés óhatatlanul összecseng II, János Pál szavaival, aki ha nem is terület, de a gyakorlati élet alapján beszél az élet és a halál kultúrájáról. Nem ítélet ez, hanem a mai evangélium alapján lehetőség a megtartásra és a változásra.
Hogy Jézusban első látásra-érintkezésre volt valami különös, az már a tanítványok meghívásának leírásából is nyilvánvaló. Ki az az egyszerű ember, aki minden fizetési ígéret, alku, megbeszélés nélkül fogja magát, otthagyja mindenét és egy ismeretlennek a nyomába ered? Jézus pedig tudatosan, az egyszerű emberek közül választja a tizenkettőt. Már az új "foglalkozás" sem lehetett ismerős. Most kezdünk csak igazán rájönni, amikor a szabadság és szabadosság beköszöntével észrevehetően csökken a hivatások száma és csökken a templomba járóké is, hogy bizony a gyakorlatban nem tudjuk ugyanazt tenni, mint Jézus és az egykori tanítványok. Valahogyan a hívás erőssége is "elveszett", a csodatévő hatalommal, ahogyan mondanák ma, az "erővel" együtt.
Hol vesztettük el? Minden bizonnyal már korábban, és mi csak örököltük azokat a magatartási-viselkedési sztereotípiákat, melyek elegek voltak egy államvallás jól megélő hivatásosai számára, mint vonzerő, de nem elegek a meghíváshoz, a galileai halászok egyszerű észjárásához, amit talán ugyancsak elvesztettünk valahol, útközben.
Elvesztettük azt az "ellenségképet is", mely a "csakazértis" emberekben a tartást biztosította. Az egyéni életben is így vagyunk. Valami ellen könnyebb tenni, mint úgymond szabadon, egy alternatív ígérettel, a fogyasztói társadalom elvárásával szemben.
Emberhalászok kerestetnek, Jézus típusú "menedzserek", akik hittel tudnak ígérni, akik hitelesek, akikben van még erő, akiknek cseppnyi ígérete is a tengert sejteti.
Nemcsak klerikusok, de civilek is jelentkezhetnek: elkötelezett, "Lélek-hajtotta" laikusok, akik összegyűjtik az utcán, a munkahelyen, a családban, az elnyomottak és a gazdagok között egyaránt a "halakat a hálóba".
Olyanokat keres a világ, akik a Pilinszky-féle "étek" lehetőségét kínálják elkötelezetten, mert tudják, hogy éteknek lenni jó.
Aki pedig csak egy lépést tud tenni, egy imádságot tud elmondani, aki a fényes liturgiák legszürkébb szereplőjeként is tud hinni, azokat is megszólítja a Mester. Hinnünk kell az egyenlő esélyekben, mert az emberileg annyira különböző sansz Isten előtt egyenlő kell, hogy legyen.
Csak a válaszok különbözők. Jézusnak sem mindenki válaszolt igennel, ma sem várható. Kisebb csodákkal kell beérnünk, melyek a meghívót is annyira erősítik, mint a Halász a meghívottakat.
- DI -



2002. január 26., szombat 19:19


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület