CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Kereskedelmi és Iparkamara  

Lakatos István életmű-kiállítása a kamarában

Isten áldja a tisztes ipart! - Lakatos István életmű-kiállítása a kamarában

    Lakatos István életműkiállítását rendezte meg Sopron Megyei Jogú Város Kereskedelmi és Iparkamarája és Sopron és Vidéke Ipartestülete az aranykoszorús lakatosmester nem régiben kikerekedett kora és jelentős életműve kapcsán, amelyre igen szép számmal jöttek el a jelenlegi és volt városi vezetők, iparostársak, a mester tisztelői és barátai.

    A kiállítást Gréczi József, a kamara általános elnökhelyettese nyitotta meg, aki még 1971 óta – az iparosok táborába lépésének kezdetétől – ismeri Lakatos Pista bácsit. Alig 230-an voltak akkor még iparosok a megyében. A 80 éves mester munkáit jól ismerő Gréczi József beszélt arról is, hogy rengeteg, a város javát szolgáló fejlesztés készült Lakatos István műhelyében, de az országban több helyen, más városokban is felelhetők Lakatos Pista bácsi munkái.

Dr. Gimesi Szabolcs polgármester köszönti Lakatos István aranykoszorús lakatosmestert

    Dr. Gimesi Szabolcs polgármester a város nevében köszöntötte a mestert, olyan több évtizedes személyes, az iparosságról, lakatosmesterségről szóló emlékek és élmények felidézésével.

    A jeles évforduló és esemény kapcsán Sopron polgármestere hangsúlyozta, hogy a kiállítás nem csak az iparosról, arról az emberről szól, aki úgy dolgozott, hogy mindig egy kicsit jobban akarta végezni a munkáját, aki mindig hozzá akart valamit tenni az előzőkhöz. Sokan vannak olyanok Sopronban, akik teszik a dolgukat, de Lakatos István azok közül való, akik a hétköznapok egyikéről másikára vándorolva nem csak becsületes munkát végeznek, de felelősséget is éreznek a város, a közösség sorsának alakulása iránt.
- Nagyszerű dolog egy olyan város vezetőjének lenni, ahol az emberek önként, és saját belső lelkiségükből indíttatva tesznek valamit a városért. A sajátos múltú és gazdag kultúrájú város történetében, pedig Lakatos István ilyen embernek számít, akinek a neve mindig ott lesz a városért felelősséget érzők között - mondta Sopron polgármestere megköszönve a kiállításon - tárgyi emlékekben - bemutatott felelősségteljes életművet, de, mint hangsúlyozta a tárgyakon túl az a szellemiség is példamutató és követendő, ami a soproni iparosságra is mindig jellemző volt: hogy nem csak iparosok, de soproni polgárok is voltak ők, akiknek Pista bácsi egy olyan megtestesítője, akire mindig büszke lehet a város.

    Károlyi Gyula Sopron és Vidéke Ipartestület elnöke Lakatos István életművéről szólva elmondta, hogy sok-sok soproni és Sopron környéki jó mester formálódott Pista bácsi keze alatt. Ezzel a soproni iparosságot, lakatos-szakmát

A képen:
Lakatos István, Kocsi János a Sopron MJ Városi kamara titkára, Gréczi József, a kamara általános elnökhelyttese, Károlyi Gyula az Ipartestület elnöke

bemutató kiállítással hívja és várja a mester és a szervezők az érdeklődőket, a fiatalokat, az iskolásokat: jöjjenek el, nézzék meg, egy olyan ember alkotásait, amelyek szellemiségükben is példaértékűek és folytatandók, mint ahogyan mindaz, amit és ahogyan Sopronnak Lakatos István aranykoszorús lakatosmester adott, kézzel, kalapáccsal, és tárgyai mellett tanácsaiban és hozzáállásában egyaránt.

A kiállítás 2002. Február 22-ig tekinthető meg, munkanapokon 10-16 óra között, pénteken 14 óráig. A csoportoktól a szervezők előzetes időpontegyeztetést kérnek a 99/523-570-es telefonszámon.



2002. január 27., vasárnap 13:55


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület