CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Horn Gyula Fertőrákoson
 
    Horn Gyula ex-miniszterelnök Fertőrákos polgármesterével, a fertőrákosi képviselőtestület néhány tagjával, a Cigány Kisebbségi Önkormányzat, a Német Kisebbségi Önkormányzat képviselőivel és fertőrákosi vállalkozókkal találkozott január 28-án, amelyet követően Kránitz László, az MSZP országgyűlési képviselőjelöltje társaságában tartott sajtótájékoztatót.


Horn Gyula ex-miniszterelnök és Kránitz László az MSZP országgyűlési képviselőjelöltje

    Horn Gyula beszélt az MSZP múlt hétvégi kongresszusáról, amellyel kapcsolatban elmondta, hogy az MSZP ellenfelei zavarba jöttek, mert semmi nem következett be azokból a viszályokból, ellentétekből, amelyre számítottak. A szombati kongresszuson bemutatták, hogy mit vállal az MSZP és a miniszterelnök-jelöltjük.
- A kormányzásra készülünk és minél zökkenőmentesebb kormányváltásra - mondta Horn Gyula, aki szerint a Fertőrákoson tapasztaltak is azt erősítik meg, hogy kormányváltó hangulat van. Nagyon sok a panasz, a jogos észrevétel, például, hogy a fertőrákosi önkormányzat az elmúlt évek során egyetlen pályázatot sem nyert meg, és támogatást sem kapott.
    Kránitz László elmondta, hogy megerősödött benne az a hit, hogy az MSZP által a választópolgároknak ajánlott programra nagy szükség van. Mint kifejtette a falu vezetői elmondták, hogy a normatív támogatásból egyszerűen képtelenek magas színvonalon működtetni az intézményeiket, konkrétan az általános iskolát.Kránitz László a Cigány Kisebbségi Önkormányzattal való tárgyalásról beszámolva kifejtette, hogy a romák nagyon nehéz helyzetére az MSZP programja szintén kínál megoldást.
    Horn Gyula az egészségügy helyzetéről lesújtó véleménnyel volt, amelyen szerinte csak a kormányváltás után lehet változtatni. Sajtókérdésekre válaszolva mondta: a kormányzati stílust nevezte pökhendinek és nem a kormánytagokat.
Hangsúlyozta, helyre kell állítani a szociális partnerség intézményét, amely európai uniós követelmény, a magyar mezőgazdaságot, az egészségügyet, a politikai intézményeket szükséges korszerűsíteni, a lakosság életszínvonala messze elmarad attól, amit a gazdasági szint lehetővé tenne.
Kránitz László az egészségüggyel kapcsolatban az elmondottakhoz hozzáfűzte, hogy a szocialista párt kormányra kerülése esetén az első száz napban az egészségügyi dolgozók bérét 50%-kal fogja növelni.
A katolikus egyházhoz intézett levele kapcsán elhangzott személyes kérdésre, válaszolva Horn Gyula elmondta:
- Valamikor evangélikus voltam, most ateista vagyok, de ez nem azt jelenti, hogy ellenszenvezek a hívőkkel. További egyházazzal kapcsolatos kérdésekre válaszolva az ex-miniszterelnök annak a véleményének is hangot adott, hogy a Bokros-csomag - stabilizációs -csomagként nem az egyházat, hanem a híveket sújtotta, amelyet mindenkinek meg kellene köszönni, hiszen rendbetették vele az ország gazdaságát.
- Én nem hiszem, hogy összhangban van a keresztény etikával és erkölccsel, ha agyba-főbe dicsérek egy jelöltet, vagy átengedem neki a szószéket, vagy egyáltalán lehetőséget adok neki a templomban és szidalmazom, vagy gyalázom az ellenfelemet -mondta Horn Gyula. A MSZP-nak hívő tagozata is van, sok hívő tagja, és az egyháznak pedig sok baloldali érzelmű hívő tagja van, akiket a papok meghasonlás elé állítanak, azzal, hogy a jobboldalról győzködik őket.
Hogy az MSZP-n belüli hívő tagozat megléte, mint olyan, az MSZP ideologiájával nincs-e ellentétben, Horn Gyula hangsúlyozta, hogy a szeretet, a mások megbecsülése, a tolerancia éppen úgy a sajátjuké, mint a hívő tagozaté. Hivatkozott II. János Pál pápa tanításaira, akinél, mint mondta kevés szociálisan érzékenyebb ember létezik, akinek a megnyilatkozásai nagyon is hasonlóak, azokhoz, amit az MSZP is mond.
Az Új Baloldal megjelenésével kapcsolatban az ex-miniszterelnök kizártnak tartja, hogy az Új Baloldal bármilyen sikert elérjen.
Az emberek nem igen rokonszenveznek az újonnan létrejött pártokkal. Az új baloldal Horn Gyula szerint nem ellenfél.

A nap hátra lévő részében Horn Gyula ex-kormányfő Kópházán lakossági fórumon vett részt.



2002. január 28., hétfő 23:19


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület