CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 16., kedd, Csongor napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Dr. Szájer József tárgyalt a soproni Cigány Kisebbségi Önkormányzat képviselőivel

Lehetőséget kapnak érdekeik érvényesítésére

    Az eredményes együttműködés és a kölcsönös bizalom alapján a kormányzó pártok és a Lungo Drom közötti választási együttműködési megállapodás megkötése egy olyan összefogás alapja, amelynek célja, hogy a roma társadalmat minél jobban segítse a többségi társadalomba való beilleszkedésében és, hogy megoldást keressen azokra a sajátságos problémákra, amelyek erre a társadalmi csoportra jellemzők - jelentette ki dr. Szájer József országgyűlési képviselő ma Sopronban a Soproni Cigány Kisebbségi Önkormányzat képviselőivel – Sárközi Béla elnökkel, Sárközi Gáborral és  Zsolnai Andrással – folytatott tárgyalást követően. A két fél között aláírt országos együttműködési megállapodás értelmében a roma politikusok országos listára kerülnek, illetve, megyei listákon is szerepelnek szimbolikus helyen, s egyben a Fidesz garantálja, hogy a cigány politikusok mindenképpen részét képezik az elkövetkező időszak parlamentjének és ilyen módon a Fidesz frakciónak is a tagjai lesznek. Ekképpen érdekeiket érvényesítésének is meglesz a lehetősége. Dr. Szájer József az országos megállapodás másik elemeként említette, egy, külön roma üggyel foglalkozó hivatal felállítását, azzal a feladattal, hogy kidolgozza a területen jelentkező kérdéseket, és programokat. Ezáltal megteremtődne a roma társadalom - a többség és a kisebbség egymáshoz való - viszonyai rendezésének lehetősége. A mai soproni beszélgetésen ezúttal arról esett szó, hogy az országos megállapodást, milyen módon lehet helyi szinten is érvényesíteni, hiszen itt a városban is és a város környékén is élnek cigányok - jelentette ki dr. Szájer József, aki azt is elmondta, hogy annak ellenére, hogy Sopronban és környékén az együttélés formái kialakultak, a cigány társadalom egészére jellemző problémák léteznek, és külön figyelmet érdemelnek.

    A soproni cigány kisebbségi vezetőkkel folytatott megbeszélés tárgya volt - többek között - az, hogy miként lehet segíteni a magyar és a roma társadalmat abban, hogy megtalálja egymáshoz az utat és hogy a kapcsolatuk a jövőben ne a konfliktusok, hanem a békés egymás-mellett élés felé haladjon. Dr. Szájer József a jövőt illetően hangsúlyozta a mai nemzedék óriási felelősségét.
    A tárgyaló felek abban is egyetértettek, hogy a tanulás a felemelkedés legfontosabb útja. Jelenleg országszerte 12 ezer cigány kap ösztöndíj-támogatást, az előző ciklus idejéhez képest, amikor pár száz volt a roma származású ösztöndíj-támogatásban részesülők száma. A tanulás hosszú távú befektetés, ez már a következő nemzedék számára fogja biztosítani azt, hogy határozottan és világosan tudja képviselni a saját kisebbségének érdekeit, úgy, hogy egyenjogú partnerként tudjon a társadalmi vitákba beleszólni; ez egy normális demokratikus párbeszéd lehetőségét jelenti majd- szögezte dr. Szájer József., aki azt is elmondta, hogy a Cigány Kisebbségi Önkormányzatok szerkezetét tovább kell fejleszteni, megfelelő forrásokkal ellátni. A kisebbségi és a többségi társadalom békés jövője egyaránt múlik azon, hogy mennyire sikerül a megértés szálait a jövőben megerősíteni.
    A Sopront érintő rövid távú programok között érintette a soproni nevelőotthonokban élő nagyobb számú fiatalokra való fokozottabb figyelés szükségességét.
    Sárközi Béla a soproni Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke elmondta, hogy olyan áttörő megállapodásnak tartja az országosan megkötöttet, amelyet eddig egy kormány sem mert felvállalni. Az elmúlt kormányzati időszakokhoz képest jelentős változást lát abban, hogy végre fontosak az ország vezetésének a cigányság megoldásra váró kérdései, azok, hogy miben várnak támogatást.



2002. január 29., kedd 22:45


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület