CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 14., kedd, Bonifác napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Fradi  

GREENTERNET, avagy INTERNETES FRADIZMUS

A hetvenes-nyolcvanas években lényegében egységes volt a Fradi-tábor, bár már akkor is voltak különböző csoportok, akik együtt jártak a mérkőzésekre. Az elmúlt évtizedben számos szurkolói társaság alakult, és ezek az ultracsoportok saját névvel is megkülönböztették magukat másoktól. Két éve létezik a Great Greenternet Group (GGG), amely sokban különbözik a többi ferencvárosi szurkolói tömörüléstől. Már a megszületése sem volt hétköznapi, hiszen tagjai zömmel csak az alakuló ülésen találkoztak először egymással… A GGG ugyanis a számítógépes világhálózat, az Internet segítségével jött létre.

A csoport vezetője, a huszonnégy éves Boros Bánk Levente, a miskolci egyetem politológia szakán végzett, és diplomamunkáját a magyar szurkolói társadalom felépítéséről írta, Ultrák és hooliganok címmel. Elsőként a GGG megalakulásának körülményeiről kérdeztem.

—  Minden nyugati futballklubnak van hivatalos weblapja az Interneten, és már a Ferencváros honlapja is megtalálható a világhálón. — mondta — Természetesen mindenütt léteznek szurkolói honlapok is. A Fradi körüli Internetes szerveződés úgy kezdődött, hogy valaki készített egy levelezési címlistát. Ennek az a lényege, hogy a központi számítógép, amelyen keresztül az adott levelet író kapcsolatba lép az Internettel, a listán szereplő valamennyi címre elküldi a levelet. Arra aztán néhányan válaszolnak, s ezek a reagálások szintén eljutnak minden címre, és ez így megy tovább. Erre a Fradi-listára valahogy én is rákerültem, és hosszú ideig szorgalmasan leveleztem a többiekkel. Két évvel ezelőtt vetődött fel az ötlet, hogy személyesen is találkoznunk kellene, és egyúttal hozzunk létre egy olyan szurkolói csoportot, amely alapvetően az Interneten keresztül szerveződik. Így került sor 1997. június tizennegyedikén, a Ráday utcai Berliner sörözőben a találkozóra, és akkor alakult meg a Great Greenternet Group. Elkészült az alapító okirat, és azóta is hangsúlyozzuk: mi nem vagyunk ultracsoport.

— Miután megismertétek egymást, azt követően együtt jártok ki a meccsekre?

— A budapesti tagokból kialakult egy mag, amely rendszeresen el tud jönni a fővárosi mérkőzésekre, és ez a csapat együtt szurkol a Fradinak. Vidéki tagjainkkal egy-egy vendégjátékunk alkalmával találkozunk.

— Kikből áll a Great Greenternet Group?

— Jelenleg körülbelül százötvenen vagyunk a GGG címlistáján, az ország és a Kárpátmedence különböző pontjain lakunk. Sőt, a világ más részein is, ugyanis Ausztráliától Kanadáig sokfelé élnek GGG tagok. Van például egy ottawai srác, aki folyamatosan tudósít a volt ferencvárosi jégkorong-kapus, Szuper Levente szerepléseiről. Mivel olyan emberek a tagjaink, akik számítógépet használnak és hozzáférnek az Internethez, ebből következik, hogy a többségnek valamilyen értelmiségi foglalkozása van. Egyetemisták éppúgy megtalálhatók közöttünk, mint mondjuk banktisztviselők. Így a világban szétszóródott magyarokat, Fradistákat megfogja, informálja csoportunk. Jómagam egyetemi tanársegéd vagyok Miskolcon, és egyúttal joghallgató ugyanott. Az aktív társaság átlagéletkora huszonöt év körül van, de többeknek — így nekem is — az apja is a GGG-hez tartozik. Érdekesség: van egy vidéki UTE-drukker srác is a listán, akit természetesen nagyon sokat zrikálunk, főleg az újpesti vereségek után. Levelezésünk kultúrált hangnemű.

— A szöveges leveleken üzeneteken kívül mi található még a GGG honlapján?

— Jelenleg mintegy nyolcvan kép látható. Ezek egy része a mérkőzéseken, a szurkolókról készült úgynevezett látványkép, de vannak fotók a szeretett csapatunkról is. Akárcsak a szöveges részeket, ezt is folyamatosan frissítjük. Aztán néha egy-egy tehetséges zöld-fehér fiatal alkotása is felkerül az Internetre. Volt például egy Lila törpök című képregény is; gondolom, nem kell mondanom, hogy kikről szólt…

— Végül egy nagyon fontos kérdés: aki meg akarja keresni a Great Greenternet Group honlapját, milyen címen teheti?

— Két elérhetőségi mód is van. Az egyik cím: greenternet.cjb.net. A másik: rumcajsz.sch.bme.hu/ggg (ez jelenleg szünetel. — rovatvezető). Mindkét úton eljuthatnak az érdeklődők hozzánk, és szeretnénk is, hogy minél többen kapcsolódjanak be az Internetes fradizmusba.
 



HAJRÁ FRADI !

Margay Sándor, FTC Centenáriumi Újság, 1999.
 



1999. oktĂłber 06., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület