CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Pozitív tapasztalatokkal tért haza a soproni küldöttség
Mindenhol jól működik az ausztrál modell

    Ausztráliában négy helyszínen is – Melbourne-ben, Barralatban, Sidneyben és Camberraban – minőségben és koncepcióban egyaránt mást kapott Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának küldöttsége, mint amire számított, derült azon a sajtótájékoztatón, amelyet az önkormányzati delegáció nevében Ágota Gábor alpolgármester, Beck György a Pénzügyi Bizottság elnöke és Dr. Szekeres Csaba a Soproni Ipari és Innovációs Park Kft. jogi képviselője tartott január 30-án a Városházán.

Beck György, Ágota Gábor, Dr. Szekeres Csaba

    Ágota Gábor alpolgármester elmondása szerint a –  TCG ausztráliai elnöke meghívására tett –  közel egy hetes útnak több célkitűzése is volt: az ajánlattevő kapcsolatainak és megbízhatóságának föltérképezése, információszerzés a vállalkozó, illetve az általa képviselt cégek gazdasági erejéről, kapcsolatépítés, valamint az ipari park jövőjét érintő, értékelhető ajánlat megszerzése.
- Mind a kapcsolatrendszert, mind a gazdasági erőt illetően egyöntetűen pozitívak a tapasztalataink - nyilatkozta Ágota Gábor, aki elmondta, hogy Fritz Péter úr, aki kiterjedt kormányzati kapcsolatokkal rendelkezik, a több mint száz vállalkozásból álló cégcsoporton belül többnek rész- vagy száz százalékos tulajdonosa

   

Sydney: A világ legjobb technológiai parkjának választott létesítmény

Beck György, a Pénzügyi Bizottság elnöke úgy vélte, hogy az a mód, ahogyan az ausztrál kormányzat, az önkormányzatok, illetve a magánvállalkozások a kis- és középvállalkozások felkarolását, illetve elindítását végzi, az inkubátorházakkal és ipari parkokkal kapcsolatos, meglévő ismereteket egy új rendszerbe helyezte. Beck György arról is beszámolt, hogy alkalmuk nyílt végigkísérni a teljes inkubációs procedúrát, amely gyakorlatilag egy olyan know-how amely szigorúan szabályozva felöleli mindazt a tevékenységet, amit az inkubátorház tanácsadó testülete, a különböző igazgatóságai, illetve a kiépített háttérszervezetek nyújtanak a vállalkozásnak ahhoz, hogy az elindulása utáni néhány év múlva kikerülhessen az inkubátorházból. Ezen folyamat megvalósításának része az inkubátorházhoz rendelt technológiai park.
- A látottak megerősítették azt bennünk, hogy az inkubátorház működtetése nem állami és nem önkormányzati feladat, mondta a Pénzügyi Bizottság elnöke. Ugyanakkor szükséges egy a technológiai park létrehozására szolgáló terület, illetve az inkubátorház és technológiai park egy felsőfokú oktatási intézménnyel való szoros együttműködése. Úgy gondoljuk, hogy ezekkel mind rendelkezünk, akárcsak a szellemi tőkével - vélte Beck György, aki hangsúlyozta, hogy ami jelenleg hiányzik az egyrészt az inkubátorház felépítésére és működtetésére, másrészt a kisvállalkozások elindításához szükséges kockázati tőke.

    Dr. Szekeres Csaba az Ipari és Innovációs Park jogi képviselője elmondta, hogy az elinduláskor előre egyeztetett megállapodás-tervezet az ott tapasztalak után jelentősen megváltozott. A ausztráliai tárgyalások nyomán született emlékeztető tartalmazza az inkubátorházzal, az ipari park területének értékesítésével, az egyetemmel való együttműködésnek, és az ipari park működési költségével kapcsolatos kérdéseket. Amennyiben a képviselőtestület elfogadja az ausztrál befektetőnek az ipari park működtetésére vonatkozó koncepcióját, elindulhat egy szerződéses folyamat. Ennek részleteiről a sajtótájékoztatón annyi derült ki, hogy az inkubátorház felépítésének és működtetésének költségeit az ausztrál fél vállalja, míg az ipari park területének értékesítését, működtetését az önkormányzattal és egyetemmel közösen tervezik.
    Amennyiben Sopronban megvalósulna,  az európaitól teljesen eltérő – egyébként az USA-ban is alkalmazott – és  a világon mindenütt jól működő ausztráliai modell, Magyarországon az elsőnek honosítaná meg  a vállalkozásmenedzselés – mindkét helyen egyetemi tananyaként számon tartott – formáját. Ezért amennyiben a megállapodás aláírásra kerül, a know how adaptálása azonnal – még az inkubátorház elkészülte előtt – megkezdődne Sopronban.

A témához tartozó cikkek:                                 http://www.soproninaplo.hu/20020118/index.htm
                                                                         http://cyberpress.sopron.hu/article.php?i
                                                                         http://cyberpress.sopron.hu/article.php?id=4754



2002. január 31., csütörtök 22:39


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület