CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Mi1más  

Harry Potter – varázslósuli és adaptáció

    A Harry Potter azon kevés filmek közé tartozik, amelyeknek nem volt nagy reklámra szükségük, mégis, világszerte hosszú hetekig teltházaknak vetítették a legnagyobb mozikban. Minden filmes ilyen sikerről álmodik. De ehhez előbb egy olyan sikerkönyv kell, amely több tízmillió példányban fogy el világszerte több tucatnyi nyelven, és majd minden gyermek, mégha álmából költik is fel, kívülről fújja az összes fő, mellék és epizódszerepelő nevét, és legjobb replikáit.
    Nos, a Harry Potter és a bölcsek köve ilyen könyv, nem fér hozzá kétség. A következő folytatások is népszerűségnek örvendenek, s ez mindaddig így lesz, amíg a kereslet és kínálat törvényének értelmében nem telítődik a piac Harry Potter majd félszáz különböző kalandjával.

    Igen ám, de az ilyen sikerkönyv is ritkaság. Hogy ilyet írjon az ember, ahhoz is kell tudni valamit. Például önök mit szólnának ahhoz, ha alig tízéves gyermekük levelet kapna (amelyet egy bagoly kézbesít!), és amelyben az állna, hogy a csemetét ezennel felvették a Hogwarts varázsló-iskolába? Valószínű egy rossz tréfának vennék a dolgot, és eltépnék a levelet. Ámde Harry Potter kalandja pont így kezdődik és J. K. Rowling jól tudja, hogy bármelyik gyermeknek nagyot dobban a szíve már a gondolatra is. Egy ódon kastélyba lakni többszáz varázsló-tanonccal együtt, hétpecsétes titkok és titokzatos tanárok között, ahol a kövé dermesztéstől a seprű-lovaglásig minden meg lehet tanulni? Minden gyermek ilyen iskoláról álmodik.
    És ettől kezdve már minden adott egy sikeres történethez: hiszen ebben az iskolában is vannak órák, osztályzatok, büntetések és iskolakupa, csakhát varázsló-módra, és az már egészen más.

    Chris Columbus filmadaptációját tehát hatalmas várakozás előzte meg, az eredmény pedig az, amely jobbacska adaptációknál lenni szokott: elfogadható, de a könyvtől mégiscsak lemaradó filmélmény. A legnagyobb probléma ugyanis az, hogy közel háromszáz oldalnyi történetet még egy két és fél órás filmbe se lehet belezsúfolni. S ha részben sikerül is visszaadni a könyv hangulatát, a sok rövidítés miatt a részletekben fellehető gazdagság elvész. Ezekért csak a filmen jól érvényesülő mérközés-jelenetek, a jól dizájnolt szörnyek s a pazar iskola-kastély pótolja a nézőt.
    A Harry Potter-rajongók feltétlenül meg fogják nézni a filmet, a többieket pedig a hiányosságok valószínüleg arra fogják sarkalni, hogy kézbe vegyék az eredetit.

Harry Potter és a bölcsek köve  amerikai film
Harry Potter and the Sorcerer’s Stone 152 perc

Zágoni Balázs
Fotó: http://www.geocities.com/harrypotteroldal/filmek.html

***

A filmet a soproni Elit mozi támogatásával ajánljuk, amelynek további programjait keresse a Programajánlónkban



2002. február 03., vasárnap 16:35


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület