CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Magyar-Lengyel Baráti Kör bemutatkozó ünnepsége

    Nemes szándék és akarat indult útjára szombaton, február másodikán a Kulturális Egyesületek és Baráti Körök Szövetségének Várkerületi székházában, amelynek névtáblájára a többi mellé újabb baráti köré kerülhet fel a közeljövőben. Sopronban élő, lengyel származású polgárok azon elhatározását, hogy városunkban létrehozzák a magyar-lengyel baráti kört, tett követte. Bemutatkozó találkozáson ismerhették meg az érdeklődök a Sopronban élő lengyel kötődésűek gondolatait, jövőbeni terveit, amelyet az elmondottak és minden jel szerint a társaság megalakítása követ majd.

    A Kulturális Egyesületek és Baráti Körök Szövetségének nevében Bősze Balázs elnök köszöntötte a megjelenteket. Történelmünk hasonló, időnként mélyen és elszakíthatatlanul összefonódó hányattatásaiból és csúcsaiból két eseményt említett: azt, amikor nagyjából egy időben Géza nagyfejedelem Magyarországon, I. Mioisláv Lengyerországban felvette népével a kereszténységet. A másik: hogy az ebben való identitásunkat segítő Nagyboldogasszonyt mindkét nemzet szívében őrzi, s a Szent Lukács evangélista festette Czesztonhowai, a Jasna Gorában őrzött képét az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálosok vigyázzák.
    A rendezvényen részt vett Nagy Alicia a magyarországi Bem József Lengyel-Magyar Társaság elnöke, dr. Bakonyi Istvánné a Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet igazgatója és városunk alpolgármestere, Tengerdi Antal.

Tengerdi Antal alpolgármester köszöntője

- Nagyon is illeszkedik a város kultúrájába a baráti kör - mondta Tengerdi Antal alpolgármester köszöntő beszédében. Évszázadok óta és napjainkban is a város folyamatosan változik él, idegenek jönnek, beilleszkednek, kultúrájukkal, szokásaikkal színesítik az ittlétet. Remélhetőleg egy nagyon erős egyesülettel gazdagodik a Baráti Körök és Egyesületek Szövetsége.

Kiss Danuta, Dr. Bakonyi Istvánné, Nagy Alicia

- A Magyar-Lengyel Baráti kör megalakításának alapgondolata egyrészt a történelem során mindig is meglévő, hagyományos lengyel-magyar barátság. Az ezeréves nagybetűs Barátság nem létezhet emberi kapcsolatok nélkül - hangsúlyozta Kiss Danuta a társaság alakításának ötletadója. Ezeket a kölcsönös baráti érzéseket bárki megtapasztalhatja, aki Lengyelországban járt, ugyanúgy, mint az, aki lengyelként Magyarországra jön. Húsz év alatt nagyon sok olyan magyarral találkoztam, akiknek lengyel vonatkozású élményei, történetei, emlékei voltak, amelyek mindig építették a barátságot. Az alakuló Magyar-Lengyel Baráti Kör fő céljai között a barátság ápolása lesz; a kör lehetőséget teremt a lengyel kultúra, a történelem és mindezek által a mai Lengyelország jobb megismeréséhez. Másrészt a kör feladata még, a közös múlthoz kötődően Sopronban és Sopron környékén létező lengyel történelmi emlékek felkutatása és megismertetése.

    Kiss Danuta bemutatta az ideiglenes szervező bizottság tagjait Szabó Katalint, Szöllősi Józsefnét és Szöllősi Józsefet.

Nagy Alicia a Bem József Kulturális Egyesület elnöke

    Nagy Alicia – az 1958-ban alakult, magyarországi Bem József Kulturális Egyesület elnöke –szintén köszöntötte az Magyar-Lengyel Baráti Kör gondolatát. Elmondta, hogy az általa képviselt - országosan hat városban tagozatok révén működő- szervezethez közel 1500 család tartozik. Kulturális rendezvények, újság-, és könyvkiadás, konferencia-szervezés tartozik fő tevékenységeik közé, ugyanakkor ígérte, hogy segíti és támogatja a soproni kezdeményezést.

    Szöllősi József – egykori olsztyni diák –az elmúlt 30 év Sopron lengyel-magyar – kulturális, oktatás, sport, többrétegű szakmai területen – megvalósult kapcsolatairól szóló beszámolóját dr. Bakonyi Istvánné a Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet igazgatója Lengyelországot bemutató előadása követte.

Szöllősi József

    Az ünnepi rendezvényt - amelyen közreműködött Bősze Bernadett - kötetlen beszélgetés zárta, amelyen Tengerdi Antal alpolgármestert és Kiss Danutát kérdeztük.

    Kiss Danuta 20 éve él Sopronban; Olsztynból származik, magyar-lengyel filológia szakon végzett, a Nyugat-magyarországi egyetem könyvtárának munkatársa. A Magyar-Lengyel Baráti Kör megalapításának gondolata az észak-lengyelországi Olsztyn város és Sopron közötti együttműködés gondolatából nőtt ki, amellyel Tengerdi Antal alpolgármestert kereste fel, ahonnan az út a soproni Baráti Körök és Kulturális Egyesületek Szövetségéhez vezetett. A kitűzött célokat több szervezettel együtt szeretnék megvalósítani, amelyhez segítségét ajánlotta fel a magyarországi Bem József Kulturális Egyesület a budapesti Lengyel Kulturális Intézet, Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet és a soproni lengyelek körével együttműködni kívánó lengyelországi Báthori András nevét viselő olstyni Lengyel-Magyar Baráti Társaság is.
    Kiss Danuta kérdésünkre azt is elmondta, hogy a konkrét tevékenységet a leendő körtagokkal együtt szeretnék meghatározni.
Hogyan érzi magát Sopronban, kérdeztük Kiss Danutát, aki erre azt válaszolta, hogy Sopront szereti.
- Itt igazán itthon érzem magam, úgy érzem, hogy nekem két hazám van: egy otthoni, egy régi egy gyerekkori hazám, és Sopron.

    Tengerdi Antal kulturális ügyekért felelős alpolgármester elmondta, hogy nagyon örült a hírnek, hogy a városban vannak olyan lengyel származású polgárok, akik ápolják a lengyel kultúrát, és azt meg akarják ismertetni a soproni emberekkel. A város mindenképpen támogatja a baráti kör létrehozását, és közvetve mindenképpen segíti a társaságot, hiszen a kulturális célokat szolgáló Várkerület 19. szám alatti székházban helyet kap az alakulóban lévő kör, illetve szintén közvetett segítség a városi költségvetésből a szövetség számára szánt támogatás összege.
    Ugyanakkor Tengerdi Antal azt is elmondta, hogy igen fontosnak tartja azt, hogy új, alulról induló, civil szerveződés jött létre.
- Hetven fölött van a városban működő civil szervezetek száma. A város nagyságrendjéhez viszonyítva, ha ennyien vannak olyanok, akik nem csak a saját maguk mulattatásukra művelik azt, amit tesznek, hanem másokat is gazdagítani szeretnének, akkor ez egy nagyon jelentős szám. És azt hogy ezek között van egy újabb, amely másfajta kultúrával – és nem is akármilyennel – akarja megismertetni a soproniakat, szívből jövő szép és értékes dolognak tartom, és úgy gondolom, hogy mindannyiunk örömére szolgál - mondta az alpolgármester.

Mást nem kívánhatunk a megszületett gondolathoz, mint azt amit a Kulturális Egyesületek és Baráti Körök Szövetségének elnöke is említett: sokszor kapaszkodtunk mosolyogva az ismert mondókába - polski-vengri dva bratanki - munkálkodjunk közösen azon, hogy ez mindig így maradjon: lengyel és magyar, két jó barát.

té-ta



2002. február 04., hétfő 01:46


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület