CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

A választási kampány csatazaja maradjon az önkormányzati üléstermen kívül

Sajtótájékoztatót tartott a Sopron polgármestere és a Szövetség Sopronért Egyesület elnöke

    Dr. Gimesi Szabolcs Sopron Megyei Jogú Város polgármestere és Dr. Szekeres Csaba a Szövetség Sopronért Egyesület elnöke tartott sajtótájékoztatót február 4-én a soproni Városházán.


Dr. Szekeres Csaba SZSE elnöke és Dr. Gimesi Szabolcs polgármester

    A Sopron Megyei Jogú Város január 31-i Közgyűlésén történtekkel kapcsolatosan dr. Gimesi Szabolcs polgármester elmondta, hogy politikai felhangok kísérték annak több napirendi pontjának tárgyalását. Mint kifejtette sajnálja, hogy Sopronban önkormányzati szinten és fórumokon helyet kapnak politikai színezetű hangvételek, amelyek befolyásolhatják az önkormányzati munkát. Kijelentette, hogy mindenképpen azon lesz, hogy a választási kampány csatazaja az önkormányzati üléstermen kívül maradjon, hogy az önkormányzat munkájában – elsősorban és a dolgok fontosságát tekintve – a szakmai szempontok és vélemények érvényesüljenek.
- Nem szerencsés, érdemben jól előkészített közgyűlési előterjesztések tekintetében a vitát politikai irányba engedni - jelentette ki Sopron polgármestere, aki ellenzéki politikusok részéről elhangzottakra reagálva szólt arról, hogy az önkormányzati támogatással megjelenő helyi újság feladata a lakosságot a Sopronban történtekről informálni, így az utóbbi időben érezhetően több, soproni helyszínű országos jellegű rendezvényről is.
    Dr. Gimesi Szabolcs szólt a város közvéleményét tükröző Gallup-jelentésről, amelynek eredményeiről a városatyák szintén a közgyűlésen tájékozódhattak. A város közérzetéről a következő ciklus megtervezésénél is jól használható információkat tartalmaz a jelentés, amely ugyanakkor kézzelfogható, konkrét adatokkal teszi egyértelművé, hogy a két kormányzópárt mellett a Szövetség Sopronért Egyesület meghatározó erőként működik Sopronban. Dr. Gimesi Szabolcs elmondta, hogy felajánlotta a képviselőtestületnek, hogy egy politikai vitadélután keretében cseréljenek véleményt, gondolatokat a Gallup-jelentéssel kapcsolatban.
    A jelentés mindenképpen segíti a felelős vezetők város érdekében végzett munkáját és, mint mondta, reméli, hogy pozitív irányba viszi a politikusok, város érdekében, jövőtől való gondolkodását is.

    Dr. Szekeres Csaba a SZSE elnöke a január 28-án zajlott Szövetség Sopronért Egyesület közgyűléséről számolt be, amelynek témái között a 2002. választásokra való felkészülés mellett a Szövetség működési hatékonyságának növelése érdekében tett intézkedések meghozatala is szerepelt.
    Az októberi választások kampányának előkészítése megfelelő ütemben folyik. A közgyűlés döntése alapján, május 15-én kerülnek majd megnevezésre a Szövetség Sopronért Egyesület képviselőjelöltjei és a polgármester-jelölt személye. A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a szövetség által evidenciában tartott lehetséges polgármester-jelöltjei között dr. Gimesi Szabolcs jelenlegi polgármester és dr. Szekeres Csaba a szövetség elnöke szerepel.
    Dr. Szekeres Csaba azt is hangsúlyozta, hogy a SZSE minden egyes tagjának állást kell foglalnia a választással kapcsolatban, amelynek megítélésében kiemelt szerepet játszik az országos jelöltet állító politikai pártok önkormányzati reformmal kapcsolatos állásfoglalása. A helyben képződő javak helyi szinten való elosztása tekintetében a jelenlegi rendszer alapvető felülvizsgálatra szorul - jelentette ki az elnök.
    A folyamatosan és periodikusan végzett feladatok mellett a SZSE közgyűlése a teljes önkormányzati munkaterületeket átfogó munkacsoportok felállítása mellett is döntött, amelyek irányítását egy – dr. Szekeres Csaba vezette –stratégiai munkacsoport végzi majd, aki azt is kijelentette, hogy a más politikai szervezetekkel való együttműködés tárgyában a SZSE közgyűlése az elnökséget felhatalmazta bármely politikai- és civil szervezettel való kapcsolatfelvételre.
    A Gallup-jelentéssel kapcsolatban dr. Szekeres Csaba kijelentette, hogy nem csak a város, de a város politikai arculatát is tükrözi a közvélemény-kutatás, amely a SZSE-nek nagyon is tetsző adatokat közöl.
- Nem tudom, hogy van-e az országban még egy olyan város, ahol egy országos politikai beágyazódás nélküli civil szervezetnek – a két legnagyobb országos politikai párt mögött –, sikerült harmadikként és jelentős támogatottsággal megjelenni hangsúlyozta dr. Szekeres Csaba, aki azt is kijelentette, hogy a Gallup-jelentés anyagából szövetség a munkájára vonatkozó pozitív üzeneteket tovább kell vinni.



2002. február 05., kedd 09:35


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület