CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Kézzel fogható evangélium

Évközi 5. vasárnap:Mt 5,13-16 "Ti vagytok a föld sója. Ha a só ízét veszti, ugyan mivel sózzák meg? Nem való egyébre, mint hogy kidobják, s az emberek eltapossák. Ti vagytok a világ világossága. A hegyen épült várost nem lehet elrejteni. S ha világot gyújtanának, nem rejtik a véka alá, hanem a tartóra teszik, hogy mindenkinek világítson a házban. Ugyanígy a ti világosságotok is világítson az embereknek, hogy jótetteiteket látva dicsőítsék mennyei Atyátokat!"

Hányan merítettek már ezekből a hasonlatokból! A sókaravánok hajdani kereskedői és a mai sólepárlók egyaránt ebből éltek - élnek. Lear király, a középkor teljes templom- és városépítészete, a világítótornyok és modern jelzőrendszerek elhelyezői mind-mind erről beszélnek. Lehet-e, szabad-e már erről többet mondani?
Kell is és szabad is, mert amennyire tárgyiasultságában vagy meseszerű igazságosztásában az ember már elsajátította a Máté-evangélium szavait, úgyanúgy bizony nem merném azt állítani, hogy mindannyian, keresztények, megfelelünk a Krisztus által szabott feladatoknak.
Adva van ugyanis néhány konkrét teendő, amit jobbról-balról, de valamiképpen megkerülünk. Szóval, cselekedettel és mulasztással. Milyen ismerős! Igen, az ember már a tétlenséggel is bűnös: ha nem ízesíti a világot, ha nem épít, ha nem világít. Ugyanis ha már ízesít, akkor észreveszik. Ha világít, valamilyen módon mindig irányt szab a vándornak, úgy a tengeren, mint a szárazföldön. Ha pedig épít, miért oda építene, ahol nem látni, vagy ami még fontosabb, neki nincs "rálátása" fizikailag, de szellemileg sem az őt körülvevő világra, és a világ sem veszi észre.
A világban, de szabadíthatóan a gonosztól. Ahogyan Jézus főpapi imájában kérte.
A feladat elvégzésével azonban még nem tettünk mindenben eleget a felszólításnak. A Keresztelővel kezdődően ugyanis elindult egy folyamat, amelybe, ha tényleg van kapcsolatunk az Istennel be kell állnunk. Ezt követeli meg a legelemibb tisztesség: rá kell mutatni az Istenre, mint a forrásra.
Orvosok még ma is elég gykran használnak ú.n. magisztrális, a gyógyszerész által a recept mintájára összeállított készítményeket. Ezeket készítményeket gyakran szerzőikről nevezik el. Örök belső humor forrása ez a mozzanat a rendelésen, amikor valaki mondjuk egy popsikenőcs neve révén kerül a halhatatlanok közé. Viszont a generációk változnak és a készítmény mindig annak használója szerint átneveződik. Lehet hivatkozni a praktikusságra, a tényleges gyakori használatra, de a tisztességesebbje mindig helyreigazítja a nevet: "Nem, nem az enyém az összeállítás érdeme, hanem XY-é."
Cseppben a tenger, de mi az, amit nem úgy kaptál? Mi az a feladatok közül, amit nem Isten kegyelme által tudsz gyakorolni? Ki állított arra a helyre, ahol ízesíteni, világítani, épülni tudsz?
Mutass Rá, hogy Őt illesse a dicsőség, akinek az jár, és benned békesség és öröm lesz, mert hű szolga voltál; só, fény, épület, vagyis Krisztus hű tanúja a történelemben.
- DI -



2002. február 07., csütörtök 21:57


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület