CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

A szerencse nádszál, könnyen eltörik
Ásványrárón a Szigetköz jövőjéről szóltak

Múlt pénteken a Szigetköz rehabilitációjáról szóló kihelyezett államtitkári értekezlet, majd sajtóbeszélgetés volt Ásványrárón, ahol a rehabilitációs bizottság munkáját ugyancsak érté-kelték. A rendezvényen ott volt Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter is.

Mondhatták volna a címben jelzett mondatot egyenként a résztvevők – az érintett települések polgármesterei, vízügyi, erdőgazdasági szakemberek –, hangsúlyozva azt, hogy nem szabad pusztán a kedvező véletlenre számítani, mert a szerencse könnyen cserbenhagyja az embert. A tanácskozáson ott volt: a Szigetközi Rehabilitációs Bizottság elnöke, dr. Pap János országgyűlési képviselő, dr. Kárpáti László, a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatója és dr. Magas László, a Kisalföldi Erdőgazdaság Rt. vezérigazgatója. A miniszter egyértelműen fogalmazott: a Szigetköz olyan egyedülálló nemzeti kincsünk, sőt, a világ számára is egyedülálló érték, amelynek visszaszerzéséért – az ismert rombolást követően, a lehetőségek közt – mindent meg kell tenni. Együtt kell dolgozni vízügyeseknek, természetvédőknek, erdészeknek és a helybélieknek. Turi-Kovács Béla elismeréssel szólt a rehabilitációs bizottság munkájáról. A térség fejlesztésére és a rehabilitáció folytatására két nagy ki- törési pontot jelölt meg: a turizmus fejlesztését és a Life-programban megvalósítható, egykor a Sziget-közben honos, legeltető állattenyésztést. Mindkettőre vannak források. A legelők elhanyagoltak, fel-újításukra támogatás igényelhető: hektáronként 18-30 ezer forint.

A miniszter fontosnak tartja a szürke marha, a magyar tarka marha és a racka visszahonosítását. Jó és követendő példaként említette a Fertő-Hanság Nemzeti Park legeltetési gazdálkodását, mint mondta, támogatja a Szigetközi Nemzeti Park létrehozását – erre van kormányhatározat, – de ezt három országnak közösen kell kidolgozni. A megoldásra váró feladatokat – belső utak kiépítése, szennyvízelvezetés- és tisztítás – a minisztérium külön támogatással segíti. Magas László arról beszélt, ötezer hektár erdő van a Duna és a Mosoni Duna árterében, nemes nyáras gazdálkodás folyik az 1930-as évek óta, ennek az átalakítása nagyon hosszú folyamat. Hasznosításra vár a Duna elterelése miatt 1100 hektáros terület, amelyet soha nem töltöttek fel vízzel. Évente 10 ezer köbméter növekedés kiesést jelent az erdőgazdaságnak, de az önkormányzatoknak is a víz hiánya. Korábban a vízi szállítás olcsó és kényelmes volt, azután a szállítás tengelyen történt, a járműforgalom rontotta az utak mi-nőségét. – Azért örülök ennek a találkozónak – fogalmazott. Magas László –, mert hatékony volt. Minden ilyen előbbre viszi a Szigetköz gondjainak megoldását.

A Szigetköz rehabilitációjának része kell, hogy legyen a földterületek rehabilitációja – említette Kárpáti László, hivatkozva a néprajzkutató, Timaffy László leírására, miszerint. a szigetközi tájhoz, a nép életéhez hozzátartozott a legeltető gazdálkodás. Nyilván ezt is fel lehet éleszteni, lehet rá vállalkozókat találni. Mivel a cél a Szigetközi Nemzeti Park létrehozása, ezt meg kell tenni. Országgyűlési határozat kötelez erre, több civil kezdeményezés támogatja, s amit a polgárok akarnak, azt hamarosan a kormányok is akarják.

Pap János szerint a rehabilitációs bizottság azért tudott ilyen hatékonyan dolgozni, mert az elmúlt négy évben a kormány jó partner volt a Szigetközzel kapcsolatos kérdésekben. Az országgyűlési képviselő sürgette a rehabilitáció felgyorsítását, reményét fejezve ki, hogy a ciklus után is Turi-Kovács Béla marad a miniszter, így az Ásványrárón elhangzott ígéretei a biztató jövőt segítik a gyakorlatban. “Tisztában vagyok azzal, hogy sok-sok pénz kell a Sziget-közbe, továbbá azzal is, hogy ez egy maratoni táv, de már látjuk a futás irányát, az első lépéseket megtettük.” – mondta a rehabilitációs bizottság elnöke. Mind-ehhez hozzátehetjük: a szerencse nádszál, vigyázni kell, nehogy eltörjön.

Kovács Margit



2002. február 08., péntek 15:30


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület