CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

XIII. Fertő Ankét

    A Magyar Hidrológiai Társaság Soproni Területi Szervezete a Győri Területi Szervezettel közösen Havas András (MHT Soproni Területi Szervezet) elnökletével  rendezte meg 2002. február 19-én a XIII. Fertő Ankétot

Havas András a MHT Soproni Területi Szervezetének elnöke

     Keretterv a Fertő tó fenntartási hasznosítására témában Dunai Ferenc ( Hullámvonal Kft ), Láng István ( Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság ) és Pannonhalmi Miklós ( Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság ) tartottak előadást.
    Pannonhalmi Miklós előadásában kifejtette, hogy a Fertő tónál a nádközi víz minősége meghatározó a tó általános vízminősége szempontjából. Ma a Fertő tó nyílt vize kiváló minőségű, fürdésre alkalmas. Ugyanakkor a Fertő tó környéki csatornázás, szennyvíztisztítás teljes körűvé válásával a tó nyíltvízminősége tovább javult, elsősorban a növényi tápanyagok vonatkozásában. A nádközi vízre ez nem mondható el, hiszen az itt lévő csatornák feliszapolódtak, a csatornákon a víz áramlása lelassult, esetenként megszűnt, a nádasban a víz kiterülése, vízszint változása, illetve az itt lévő csatorna menti kis depókkal elzáródott, egyszóval: nem megfelelő. Ezért itt már oxigénben szegényebb vízterek alakulnak ki. Ez nem kívánatos, ennek a megoldására próbálnak javaslatokat adni és próbáltak a rendezvény során erről a kérdésről tárgyalni a soproni szakemberekkel is. Kérdések sora vetődik fel: mely csatornákat nyissák meg, alakítsanak-e ki új csatornákat. Háromszáz kilométer csatorna van a Fertő tó nádasában, a kérdés az, milyen módon "nyúljanak hozzá", hogy ütemezzék, hol alakítsanak ki feltöltéseket, hol lesznek azok az utak amiket később fel lehet használni hajózásra, idegenforgalomra, turizmusra, olyan módon, hogy közben szolgálják a nádközi víz minőségének javítását is.

Pannonhalmi Miklós és Koch Péter előadók

Koch Péter tervező a Fertőrákosi vízi-telep szabályozási tervét ismertette a jelenlvőkkel, amelynek lényege, hogy a mai Fertő tájat utánozva a kiszemelt fejlesztési területek ne egy hagyományos téglalapokra szabdalt üdülőtelkekkel beépített legyen, hanem utánozza a Fertőnek a nádas, nádlefűzédes, víztükrös felületét, ezért a tervben lagunarendszert alakítottak ki. Ezzel részben a vízfelület, részben a partvonal hossza nő, ami a megközelíthetőség számára mindenképpen kedvező. A területen egyéni és csoportos üdülők is elheylezésre kerültek, hozzátéve, azt hogy a Nemzeti Parkban tulajdonjogot nem lehet szerezni, csak bérelni lehet a területeket, ami fontos a nagyobb létesítmények beruházói, meg az üzemeltetés, értékmegőrzés szempontjából egyaránt.
    A terv önkormányzati elfogadás előtti állapotban van, ez nagyon fontos lépcső, mert ez lehet az alapja a további tervezésnek. Senki nem kaphat építési engedélyt a szabályozási terv elfogadása nélkül. Amennyiben ez a nagyszabású terv elfogadásra kerül, a megvalósítást ütemekre kell bontani, és az ütemeken belül is az egyes szigetcsoportok, lagúnák között is időt kell hagyni; az első ütemnek a megvalósítása is tíz tizenöt évet vesz igénybe. A terv három ütemre van bontva, valószínű, hogy a tíz-tizenöt év alatt is többször átgondolásra kerül ez a szabályozási terv, egyrészt mert ez kötelező, másrészt mert részben az ismeretek, részben az igények is változni fognak.

A XII. Fertő -Ankétról szakmai beszámolót Német Kálmán SZB tag küldött:
Az idei közös rendezvény szervezője a Győri Területi Szervezet, helyszíne a Soproni MTESZ Széchenyi téri székháza.
A szokásos szakmai témák mellett a mostani rendezvény a Fertő Világörökség részévé válásának jegyében is zajlott.
Láng István “A Fertő vízgazdálkodásának jogi alapjai” hiányáról, az ebből adódó működési nehézségekről, az előállt anomáliákról szólt.
Pannonhalmi Miklós “A Fertő magyar tórész és nádasközi víz helyzete és vízminősége” címmel a hosszú távú és a közelmúlt mérési eredményeiről, a megoldandó szabályozási feladatok összehangolásáról, a teendők szükséges egyeztetéseiről tájékoztatta az igen szép számú hallgatóságot.
Dunai Ferenc “A Fertő morfológiájának és vízgazdálkodásának vizsgálata” mögötti témákból elsősorban a tó vízgazdálkodásának lehetőségeit, az ökológiai egyensúly vízigényét emelte ki. Felmerült ugyanakkor a száraz időszakban a mesterséges vízutánpótlással történő egyensúly helyreállításának kérdése is, aminek szakmai körökben nincs osztatlan sikere.
Érthetően a legnagyobb érdeklődést Koch Péter “A Fertőrákosi Vízitelep szabályozási tervének bemutatása” című ismertetése váltotta ki. Az idők folyamán egyre bővülő, de hatásvizsgálattal alá nem támasztott elképzelés grandiózusnak, sok szempontból pedig illuzórikusnak tűnik. Ezt fogalmazta meg néhány hozzászóló is.
A Sopronban mindig nagy érdeklődést kiváltó ankét újólag azt bizonyította, hogy a tó és környékének turisztikai lehetősége ugyan ígéretes, de a működtetés szálai még mindig kuszáltak. A továbblépéshez széleskörű, sok-sok kompromisszum szükséges.
Az ankétok célja és lehetősége csak az lehet, hogy folyamatosan összefoglalja, megadja a szakmai segítséget, feltárja a változásokat.
 



2002. február 20., szerda 23:08


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület