CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Az RMDSZ a barikád másik oldalán?

    Tôkés László püspök, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség tiszteletbeli elnöke a Rompres hírügynökségnek adott nyilatkozatában kijelentette: Markó Béla azt kockáztatja, hogy már a szövetség jövô májusra tervezett kongresszusa elôtt elveszíti elnöki tisztét.
    A nyilatkozatból a csütörtöki román sajtó azt emelte ki, hogy Tôkés püspök szerint a magyar- román kapcsolatok jelenleg kielégítôk, s kedvezô a politikai konjunktúra mind Európa, mind Magyarország részérôl e kapcsolatok számára.
- Nyugtalanít az RMDSZ megalkuvó magatartása akkor, amikor a ritkán adódó, kedvezô politikai konjunktúrából a szövetség jelentôs tôkét kovácsolhatna a romániai magyarság javára - fogalmazott az RMDSZ tiszteletbeli elnöke.
    A hírügynökségnek adott nyilatkozatában Tôkés püspök azért bírálta a kormányon lévô Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ újabb együttm?ködési megállapodását, mert véleménye szerint nincsenek biztos garanciák a megállapodásban rögzített "homályos ígéretek" teljesítésére.
    Az RMDSZ tiszteletbeli elnöke kedden a Kolozsváron rendezett polgári fórumon határozottan elutasította a PSD és az RMDSZ megállapodását. A magyar külügyi államtitkár, Németh Zsolt látogatása alkalmával szervezett fórumon Tôkés püspök kifejtette, hogy a mostani kormánypárttal folytatott együttműködéssel az RMDSZ "átállt a barikád másik oldalára", a romániai magyarságot a politikai asszimiláció fenyegeti.
    A püspök melegen üdvözölte, hogy az RMDSZ képviselôházi csoportján belül kilenc képviselô megalakította a Polgári Szárnyat, mivel nem kíván "a szavazó gépezet része lenni".
Az RMDSZ tiszteletbeli elnöke leszögezte, amikor az a kérdés vetôdik fel, hogy kivel működjön együtt az RMDSZ, csak egyetlen elfogadható válasz létezik: a romániai magyarság természetes szövetségese a magyar nemzet, mert csak ott nincs kisebbségben.

Népújság

***

Magyarország–Románia: 6–1 a magyar befektetők javára

    A román külügyi tárca adatai szerint a Romániában befektetett magyar tőke értéke 2001 novemberében elérte a 185 millió dollárt, míg a román cégek megközelítőleg 38 millió dollárt fektettek be Magyarországon.
    Tavaly novemberben 3.543 román– magyar vegyesvállalatot jegyeztek, míg Magyarországon 1.954 román– magyar cég működött. Magyarország a 13. helyen áll a Romániában befektető országok ranglistáján. A magyar tőke főként a vegyiparba, a kőolajiparba, a gyógyszeriparba, a cellulóz- és papíriparba, az élelmiszeriparba, valamint a kereskedelem és a szolgáltatások területére áramlott. A két ország között folyó kereskedelem értéke a tavaly 970 millió dollár volt, 11,78 százalékkal több, mint 2000-ben.
A Magyarországra irányuló román export értéke 371,5 millió dollár, míg a behozatalé 599,3 millió dollár, az ennek következtében kialakult negatív szaldó 227,8 millió dollár. Románia főként textíliát (20 százalék), villamos berendezéseket (15 százalék), fémeket (12,6 százalék), vegyi termékeket (11,6 százalék) és fát (8,5 százalék) exportál.
A Magyarországról származó román importok körében jelentős helyet foglalnak el az élő állatok és az állati eredetű termékek (13%), villamos gépek, készülékek és berendezések (10,5%), fémek és fémtermékek (10,3%), növényi termékek (9,8%) és vegyi termékek (9%).
Az utóbbi tíz év kereskedelmi mérlege kedvezőtlen volt Románia számára, a legnagyobb, 327 millió dolláros deficitet 1998-ban regisztrálták. A román Külügyminisztérium szerint a kedvezőtlen tendencia a jövőben is folytatódik, mivel Budapest jelentős támogatást biztosít a cégeknek.(Mediafax )

Udvarhelyi Híradó



2002. február 21., csütörtök 20:10


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület