CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Az ürük ura
Csütörtökig tart a könyvhónap

Kirakatversenyt hirdettek, az eredményhirdetéssel zárul február 28-án a Mezőgazdasági Könyvhónap a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban. Ezt a derűsen ragyogó kirakatot Sopronban (Cédrus Art Antikvárium) láttuk, mi tagadás, nagyon tetszett.

Az ürük ura – találó a cím – üdén és kedvesen vigyázza még néhány napig a szakirodalmat, főképp a magyar szerzők magyar viszonyokra írt munkáit, legyen az növényvédelemről, kertészetről, szőlészetről-borászatról, állattenyésztésről, vadászatról, ökoturizmusról, EU-s fogalomszótárról, vagy éppen a magyar élelmiszeriparban történt külföldi tőkebefektetésekről szóló kötet. Azért, hogy ne menjen el az idők hajója egy névvel, írjuk csak le: Erdei Ferenc volt a könyvhónap kitalálója. Tizenegy éve ugyan megszűnt – akárcsak a Mezőgazdasági Könyv- kiadó –, de a szakmai jogutódnak tekinthető Mezőgazda Kiadó, dr. Lelkes Lajos vezetésével 1996-ban újraindította a könyvhónapot. Más kiadók, szakmai lapok csatlakoztak az ügyhöz, idén két téma hangsúlyozásával: az uniós csatlakozás hatása, illetve a hungarikumok szerepe a magyar mező-gazdaságban és az exportban.

Visszatérve a kirakathoz. Kérem tisztelettel, a könyvhónap eddigi szakaszában naponta mentem el az ürük ura előtt, s nem untam. Jól van ez így. Pedig – Voltaire a halálos unalmat ugyancsak helytelenítette – az ürü nem is főszereplője ennek februárnak, hiszen a szakkönyvek azok. Néhány csak: Szalay István: Régi magyar baromfifajták, Hajdu Edit - Ésik Andrásné: Új magyar szőlőfajták, Halmágyi Levente - Szalay László: Méhlegelő képekben. És még sok minden, ami a gazdák elméjét foglalkoztathatja. Az ürük ura pedig megengedheti magának azt, hogy a szakirodalmat az emberek szíves figyelmébe ajánlja jövő péntekig.

***

A témához kapcsolódik, hogy  a 2002. évi mezőgazdasági könyvhónaphoz kapcsolódóan  írók, szerkesztők, egyetemi hallgatók találkozójára kerül sor az egyetemi könyvtárban, 2002. február 26-án, 15 órakor.
A hallgatókkal való rügy- és elmefakasztó beszélgetésre részletes programja megtalálható a Programajánlóban.

 



2002. február 24., vasárnap 22:25


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület