CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 1., szerda, Fülöp, Jakab, Amarilla napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

Titokban eltemetett német katonák csontjai-Globex nekifutás

A Kisalföld mai soproni híreibõl:

Meglelték a harcosokat

    Péter-majorban kedden megtalálták az 1945 áprilisában titokban eltemetett német katonák csontjait. Újabb Schermann-lõszerek azonban nem kerültek elõ, bár a budapesti tûzszerészek álló nap ástak az egykori bunker környékén.
    Szalai Attila rajparancsnok irányításával a tûzszerészek reggel megkezdték a múlt héten kiásott gödör szélesítését. Egy hete több lõszer – két Schermann-lövedék és több II. világháborús kézigránát – került itt el? a földbõl, s az ásók kifordítottak közel hat évtizedes álmukból számos emberi csontot is. Akkor nem került elõ a katonák azonosítására szolgáló tárgy, most azonban találtak egy dögcédulát. A sáros, rozsdás fémlemez megtisztítása után derül majd ki: pontosan kiket rejtett a világháború óta Péter-major földje.
    Csaknem egész nap dolgoztak a fáradhatatlan tûzszerészek, mégsem került elõ tegnap Péter-majorban újabb világháborús lövedék. Pedig a kutatást kiváltó levél szerzõje, dr. Rabi István – aki 1945 tavaszán családtagjaival együtt eltemette az oroszok által agyonl?tt négy német katonát – állítja, a holttestekre négy Schermann-lõszert helyeztek el.
    A tûzszerészek berendezései órákon át jelezték is a föld mélyén húzódó fém jelenlétét, az ásók – a csontok kiemelése után – mégsem fordítottak ki köveken, agyaggöröngyökön kívül mást.
A német katonák földi maradványait a hadisírgondozó iroda munkatársai Veszprémbe szállították, ahol a hõsi temetõben lelhetnek végsõ nyughelyre.

N. M.

***

Globex-nekifutás

    A soproni önkormányzat által megbízott bizottság csütörtökön tekinti át a Hotel Rózsadomb értékesítésére kiírt pályázatra beérkezett 13 pályázatot, és szûkíti a további tárgyalásra érdemesnek ítélt vevõk körét. A szállodára érkezett.
    Sokadik nekifutásra próbálja eladni a tulajdonába került egykori rózsadombi SZOT-üdülõt a város, amely révén a Globex-ügyben elszenvedett veszteségeit igyekszik enyhíteni. Az értékesítési akciók rendre ígéretesnek indultak, a célegyenesben azonban mindig megfeneklett az ügy. A múlt év végén úgy gondolták, nagyobb az esélyük, ha „megszabadulva” a társtulajdonos Hunguest Rt.-tõl egyedül próbálják eladni az ingatlant.
    A most beérkezett pályázatok közül dr. Gimesi Szabolcs polgármester hat–hét ajánlatot tart figyelemre méltónak. Mint érdeklõdésünkre elmondta, néhány pályázótól további kiegészítést kértek, valamint ajánlattételi biztosítékot és nyilatkozatot arról, hogy valóban rendelkeznek a vételárral, illetve fel tudják mutatni annak fedezetét. A város szeretne minél gyorsabban pontot tenni az ügy végére, ezért a vételár és a biztosítékok mellett a fizetési határidõ is fontos tényezõ. A polgármester elõzetesen úgy véli, sikerülhet 2,4–2,5 milliárd forint körüli vételárban megállapodniuk. A legesélyesebb vevõrõl még annyit árult el, hogy magyar telephelyû és érdekeltségû a társaság.
    A szálloda eladását nehezítik a rendkívül szövevényes Globex-ügyben a bíróságokon rendre felbukkanó fejlemények. A felszámoló biztosok perek sokaságát indították el. A Legfelsõbb Bíróság éppen tegnap ismételten új elsõfokú eljárás lefolytatását rendelte el a Globex Tervezési és Beruházási Rt., valamint a Hotel Rózsadomb Rt. tartozásátvállalási perében. A LB azért adta vissza els?fokra az ügyet, mert a beadványban nem volt megjelölve, hogy valójában milyen igényt terjeszt elõ a felperes a Hotel Rózsadomb Rt.-vel szemben.
    A tárgyaláson jelen lévõ jogi szakértõ a per elõzményével kapcsolatban elmondta: a két fél annak idején aláírt egy nyilatkozatot, miszerint minden korábbi ügyletet elszámoltak egymással. Ezt a megállapodást támadta meg a Globex felszámolója és indított semmisségi eljárást.
    A Globex-hagyaték ügyében a felszámolók perek sokaságát indították, kimenetelük azonban rájuk nézve nem pozitív. Többek véleménye szerint ezekkel a nagy perértékû és költségû ügyekkel a felszámolók végsõ soron a hitelezõket rövidítik meg.

Bódvai I.



2002. február 27., szerda 12:38


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület