CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Szombathely: Könyvtár európai mintára

    Júniustól újra járhatunk könyvtárba, mármint az igaziba. Sőt ezentúl nem csak berohanunk kölcsönzünk és kirohanunk – legalább is én így csináltam – hanem jól körül is nézhetünk, kutathatunk, netezhetünk (akár huszadmagunkkal is) mert minden szép lesz és modern. Akár még egy kávét is bedobhatunk a büfépultnál, ha nagyon elfáradunk a sok munkában.
    Pallósiné Toldi Márta igazgatónő mutatta meg a megújult Berzsenyi könyvtár egyelőre még üres termeit. - A könyvtárban minden a közönséget szolgálja, erre a gondolatra a tervező és a kivitelezők is rá tudtak hangolódni, ezért születhetett sikeres végeredmény. Már szinte kollégának számítanak, értik és érzik, mire van szüksége a könyvtár-látogatóknak. Eddig 1000m2 terület állt rendelkezésünkre, a jövőben 2000 négyzetméteren okosodhatunk
    Horváth Tibor a Vasber Rt. ügyvezető igazgatója, az átépítési projekt vezetője, és Kovács Miklós a Strabag munkatársa elmondta hogyan jutott el az épület a jelenlegi állapotáig:
-1993-ban jött a beruházás ötlete, a kormány végül 2000-ben fogadta el annak végleges formáját. A bontási munka 2001. februárban és márciusban folyt. Ezt követte az átépítés, melynek során az épület területe 2400 négyzetméterről 4500-re növekedett. Június végére fejeződött be a szerkezetépítés, a belső munkák pedig szeptemberben kezdődtek. A belsőépítészeti és üzemeltetési feladatok elvégzése március végére várható.
    A beruházás teljes költsége 925 millió forint, ebből eddig 600 millióba került az átépítés, a berendezés további kb. 300 millió forint lesz.

Mit hol keressünk majd?
    A földszint funkcióját tekintve a régi maradt. Modern félköríves információs pult áll középen, oldalt pedig egy kávézó pultot alakítottak ki, mely egy magazin-olvasó sarokkal is kiegészül majd. Sajna cigizni nem lehet, de el kell ismerni ez jogos. Közepén üvegfalú lift magasodik, mely az eredeti tervező Medvet László elképzelését megőrizve az épület belülről átlátható voltát biztosítja. Ezen a szinten található még egy előadó terem, és az irodák.
    Az első emeleten maradt a felnőttek számára kialakított könyvtár helyiség, hírlap és folyóirat olvasó sarokkal, 20 PC-vel, Internet hozzáféréssel. A gyerek térből egy kis terem nyílik, amely foglalkoztató helyiségként szolgál majd.
    A második emeleten olvasótermek mellett üzemi helyiségek és mikrofilm leolvasóval felszerelt kutatószoba áll. A helyben olvasható értékes könyvek számára párologtató és klímaberendezéssel láttak el egy különtermet. A harmadik emeleti raktárban 6000 méternyi polcfelületen 240 ezer könyv fér el.
    Minden helyiség kerekes székkel is megközelíthető, látáskárosultak számára felolvasó gépet is biztosítanak.

Mi változik még?
    Antiallergén a padlóburkolat.
    A biztonsági előírásoknak megfelelően minden könyv mágnes csíkkal ellátott, a lépcsőházat pedig kamerák figyelik.
    A könyvtári egységeket elektronikus katalógusban tartják számon, mely mindenki számára hozzáférhető.
    Drágulnak az olvasójegyek
    Ha a közgyűlés megszavazza, öt fővel bővülhet a létszám.
    A nyitás június elejére várható.

A könyvtár helye a régi, de postacíme megváltozott: Szombathely, Antall József tér 1.

S.J.



2002. március 04., hétfő 16:51


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület