CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 15., szerda, Zsófia, Szonja napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Szigetköz: tündérek kertje
Turi-Kovács Béla a tájegység jövőjéről is szólt

A Szigetköz értékeinek megőrzése nemzetközi érdek is. A vízügyesek, természetvédők, erdészek, valamint a helyi lakosság közös akaratával és cselekvésével elképzelhető egy olyan természetvédelmi nemzeti park kialakítása, amely méltán sorolható a magyarországi nemzeti parkok közé. A szándékot politikai, közigazgatási és civil kezdeményezések cselekvési programja követi. Erről is kérdeztük Turi-Kovács Béla környezetvédelmi minisztert.

– A szakemberek két nagy kitörési pontot emlegetnek a Szigetköz jövőjét illetően. Egyik a turizmus, a másik a mezőgazdasági területek rehabilitációja.
– A kettő szorosan összefügg, igaz, más-más források felhasználásával, más-más szempontok érvényesítésével. Arról van szó, hogy ez a táj hosszú évszázadokon keresztül annak a mezőgazdasági gyakorlatnak felelt meg, amely a legeltetési gazdálkodást részesítette előnyben. Volt időszak, amikor intenzív gazdálkodással próbálkoztak igen gyenge földterületeken. Az agrár környezetvédelem támogatásával azt szeretnénk, ha a területen újra az eredeti művelési forma lenne, tájba illő, amely a turizmussal összhangban gyakorolható. A turizmussal kapcsolatban feladatunk a tiszta és megfelelő környezet. Az egész területen itt megoldott a hulladékszállítás, a szennyvízkezelés. Az utóbbihoz csak annyit, más kérdés, hogy a rákötések aránya milyen. El kell érni, hogy a strandokon a víz is tiszta legyen. Ehhez jön egy lehetőség az agráriumon belül. Azt gondolom, a Szigetköznek jövője van.

– Van ehhez a jövőhöz pénz?
– Nagyon jelentős támogatási lehetőségek vannak az idei évtől. Az agrárkörnyezetvédelmi gazdálkodást is preferáljuk, ezen belül külön a legelők, a kaszálók karbantartását, ezeken a területeken a magyar állatfajták elterjesztését. Nagyon remélem, ha a gazdák rájönnek, hogy ez nekik érdekük, nagy számban jelentkeznek.

– Elkészült a nemzeti parkokra vonatkozó fenntartható természetvédelmi gazdálkodás kötelező penzuma.
– Meghatározzuk azokat az irány-vonalakat, amelyek mentén a nemzeti parkok a fenntartható gazdálkodás érdekében működnek. Ezt a Hortobágyon, elsősorban Aradi Csaba közreműködésével dolgoztuk ki. Ha ezt elindítjuk, megvalósítjuk, akkor a magam rövid, másfél éves miniszterségének már volt eredménye.

– A minisztérium visszavásárolta a hortobágyi ménest.
– A Hortobágyi Nemzeti Park nagyon úgy nézett ki, hogy ménes nélkül marad, széthordják az állatokat. Olyan tájegység, a világörökség része marad ménes nélkül, amely egészen egyszerűen nem képzelhető el ló nélkül. Nagyon örülök, köszönöm a természetvédelemben dolgozó munkatársaimnak, hogy megértették, a természetvédelmi költségvetés terhére nekünk áldozatot kell hozni. Megvásároltuk 420 millió forintért a ménest, továbbá az összes kiszolgáló egységet, a fedett lovardától a lovaspályáig. Azt kell mondanom, hogy a nemzetnek csináltunk egy nagyon jó üzletet.

– Miniszter úr! Hamarosan újabb nemzeti parkot avat.
– Ezen a téren nyilvánvalóan adósságaink vannak. Belátható időn belül a Szigetköz meg a Bereg is az lehet. Az Őrségi Nemzeti Parkot március 8-án nyitjuk meg. Ha háromból egy sikerül, az is valami.

– Mit lehet tenni azért, hogy a környezetvédelmi szemléletmód változzon?
– A nyomtatott sajtó is rengeteg tehet. Néha a pozitív hír is legyen hír. Belátom, hogy egy katasztrófa mindenkit sokkal jobban izgat, mint az, amikor arról kell szólni, hogy valami megoldódott. De nem biztos, hogy a katasztrófák azok, amelyek az emberek közérzetét jobbá teszik. Azt szeretném, ha a jövőben ezen a téren is együtt tudnánk munkálkodni.

Kovács Margit
 
 



2002. március 06., szerda 13:30


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület