CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Egészség  

Röntgenárnyék
Lakossági szűrővizsgálatok

    Ha most naplót írnék, bizonyára azzal kezdeném, hogy a hazai lakosság egészségi állapota közhelyszerűen rossz, messze elmarad az unió tagországaiban élők egészségi állapotától. Nálunk a szívkoszorúér-betegségek – jó-részt szívinfarktus – miatti korai halálozás háromszorosa, az agy-érbetegségek miatti négyszerese, a rosszindulatú daganatok okozta korai halálozás majdnem kétszerese, a májzsugor okozta halálozás hétszerese az uniós átlagnak.

    Ajánlatok, vizsgálatok, kívánalmak, feladatok. Öröm, ha a megyei közgyűlés fontosnak tartja a témát, ha tényeket tár a nyilvánosság elé az ÁNTSZ megyei intézete, amelyekhez azután mindenki hozzáteheti a saját tapasztalatát. Aligha furcsa, hogy a tényeket senki sem vitatja, senki nem azzal áll elő, ne szóljunk róla, mert rossz fényt vet a megyére, az országra. Nincs félsz te-hát, amikor a szakember a tényeket nevén nevezi, éppen az állampolgár érdekében, s arról beszél, hogy milyen jellegzetes röntgenárnyékot ad a még rejtetten, tünetmentesen fejlődő daganat…

    Ha beszámolót írnék, arra az előterjesztésre hívnám fel a figyelmet, amely a múlt pénteki megyei közgyűlésen került a képviselők elé. A hangsúly az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat intézetére került, pontosabban arra a szerepre, amely a megyei intézet szakembereire vár az Egészséges Nemzetért Nép-egészségügyi Program végrehajtásában.

    Van időnk elgondolkodni sok mindenen, célokon és okokon, sok minden követeli meg a figyelmet, kezdve az egészségtelen életmódtól, a hiányos egészség-kultúrán át a környezetszennyezésig, a társadalmi egyenlőtlenségekig. Hogy ez ennyiszer szóba kerül, senki nem kifogásolhatja. Számok illeszthetők ide, nem egyszer kérdőjellel. Nyilvánvaló, hogy a tavalyi adatokból a szak-emberek megállapításokat vonhatnak le, miközben az ember korábbi statisztikákon töpreng, ami- kor a megyével kapcsolatosan feketén-fehéren leírták, a keringési rendszer betegségei adják az összhalálozás ötvenegy százalékát – a nőknél valamennyi regisztrált keringési megbetegedés okozta halálozás nőtt! –, a 40-59 évesek körében több volt az agy-érbetegség, az érelmeszesedés és a szívbetegség egyéb formái miatti halálozás. Most mit mutatnak a számok? A tavalyiak. Három esztendeje a szakemberek jelentős rosszabbodást tapasztaltak az emésztőrendszeri betegségek okozta halálozásban, külön ki-emelték az alkoholos eredetű májbetegségek megnövekedett arányát, illetve azt, hogy mind fiatalabb korosztályokról van szó.

    Miközben a célokat – az egészség elősegítése, a betegségek megelőzése, a társadalom összefogása – hangsúlyozza a program, szomorú esetekről szerezhetünk tudomást az okok sorolásakor. Látszatra elkoptatott a szó – következetesség –, de mégis ezt kell emlegetnünk, amikor a prioritást élvező feladatokat előhozzuk – testmozgás, egészséges táplálkozás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás visszaszorítása, az egészséges életkezdet és esélyegyenlőség biztosítása, szűrővizsgálatok kiterjesztése, az idő előtti halálozás csökkentése –, mert világos, hogy a változás csak így lehetséges. Nem lehet száműzni a tájékoztatóból azt, ami ré-sze a valóságnak, nevezetesen: a megyén belül kistérségenként (és nemenként) az egyes betegségeket tekintve nagy eltérések vannak. Aligha véletlen, hogy a nép-egészségügyi alprogramok kidol gozói különös figyelemmel vannak az agyérbetegségekre és a magas vérnyomásra, hiszen Győr-Moson-Sopronban a legfőbb gondot ezek okozzák. A feladatok sorába, nem is a mellékesek közé, beletartozik, hogy a kistérségek között észlelt különbségek miatt az alapprogramok végrehajtásánál szükségesek a helyi stratégiák.

    Sokfelé indulva eljuthatunk a daganatos megbetegedésekhez és az általuk okozott halálozásokhoz; ahhoz, hogy a népegészség-ügyi program tizenkettedik alpontja éppen a szervezett és célzott lakossági szűrővizsgálatok kialakítását, kiterjesztését kívánja megvalósítani. Különösen a hatvanöt év alatti lakosok magas halálozásának mérsékléséhez igen fontos e betegségek szűrése, a korai diagnózis felállítása, a kezelés megkezdése. Lehet-e mellékesen kezelni azt, aminek döntő szerepe van a betegség korai felismerésében? Nem lehet(ne), a tapasztalatok mégis azt mutatják, az emberek általában csak a panaszok és tünetek megjelenése után keresik fel az orvost. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa-jelenség, hiszen a biológiai értelemben vett betegség kezdete jóval előbbre tehető. Természetesen van olyan szakasz, amikor a még rejtetten, tünetmentesen fejlődő daganat valamilyen paraméterben jelt ad magáról, például úgy, hogy jellegzetes röntgenárnyékot ad, esetleg jellegzetes alakú sejteket lehet kimutatni kenetvétellel. A betegség korai felismerésének eszköze tehát a szűrővizsgálat, célja pedig az, hogy beavatkozva a betegség természetes fejlődésmenetébe, megszakítsa a betegség kialakulásának a folyamatát, elejét vegye a teljes kibontakozásnak. Tehát a szűréshez aligha kapcsolódhat gyanakvás, viszolygás, mi több, bólinthatunk arra, hogy első lépésben éppen a mammográfiás emlőszűrés kezdődött meg. Hogy nem valami mellékesről van szó, amivel semmit sem kell törődni, leírhatjuk: az emlőrák előfordulásának gyakorisága és haláloki szerepe miatt jelentős népegészségügyi problémát jelent. Megyénkben – negyvenötezer nőt érint a vizsgálat – a győri, a csornai és a soproni kórház mammográfiás köz-pontja kapott lehetőséget, végez szűrővizsgálatokat.

    Nyilvánvaló, hogy cselekvés nélkül – újra csak a következetességet emlegetve – nem jutunk semmire. A kórlapunkon sokféle ok szerepel, szóba kell hoznunk a nyavalyákat, elmenni a szűrővizsgálatokra, mielőtt még az a jellegzetes röntgenárnyék megjelenik.

Tóth Kata
(Nyugati Kapu)



2002. március 07., csütörtök 09:28


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület