CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

 Tavaszi kullancsveszély!

A soproni erdőkben és mezőkön kora tavasztól megjelennek a kullancsok, amelyek közül egyesek súlyos betegségeket közvetítenek.
Különösen a Szárhalmi erdő, a Kis-Tómalom és a brennbergi völgy számít a kullancsok által „megszállt” területnek. A rovarok magukban hordozhatják az agyvelőgyulladást okozó vírust, ami ellen létezik már hatásos védőoltás. A másik veszélyes betegség, a Lyme-kór ellen azonban még nincsen. Dr. Horváth Zoltán, a soproni Erzsébet-kórház infektológus főorvosa szerint két–három évet várni kell, amíg az utóbbi fertőzés elleni védőoltás is megjelenik a hazai gyógyszertárakban. A főorvos tanácsa, hogy amint észrevettük a kullancsot, igyekezzünk azt minél hamarabb csipesszel eltávolítani. A megfigyelések szerint 24 órán belül a bőrből kiszedve még nem okoz megbetegedést. Amennyiben ez nem sikerül, akkor a Lyme-kór látható diagnózisára, a vándorló bőrpírra hagyatkozhatunk. Ennek megjelenésekor azonnal orvoshoz kell fordulnunk. A Lyme-kór tünetei ugyanakkor jóval később, akár hónapok múltával is jelentkezhetnek. A kórt okozó baktériumok nemcsak az ideg-, hanem valamennyi szervrendszert megtámadhatják. Kezelése pedig a betegség makacs mivolta miatt hónapokig tartó antibiotikumos kúrával jár, ami nem minden esetben hoz eredményt, így a fertőzés egész életre szóló komoly következményekkel járhat.
Sopronban másfél évtizede működik szakambulancia, ami segítséget nyújt a korai felismeréshez és intenzív kezeléshez. A klub 270–300 taggal az egyik legszervezettebb az országban.

 Nem látogatható a bánfalvi könyvtár

A soproni Széchenyi István Városi Könyvtár Bánfalvi úti fiókkönyvtára március hónapban leltározás miatt zárva tart.
Igrecz Katalin, a könyvtár vezetője elmondta, a tételes vizsgálat során közel tízezer kötet meglétéről kell meggyőződniük. A könyvtár dolgozói a leltározással egyidőben azt is felmérik, milyen kiadványokat szükséges meghaladott történelmi szemléletet tükröző volta miatt kiselejtezni, illetve elhasználódott külalakja miatt a kötészet gondjaira bízni.
A bezárást azonban két sikeres rendezvény előzte meg: ifj. Sarkady Sándor helytörténész a XX. század helyi eseményeiről tartott gondolatébresztő előadást a könyvtárban, amely igen szép számú érdeklődőt vonzott; majd a Bánfalváért Baráti Kör összejövetele mozgatta meg a helybélieket. Az egyesület tagjai a bánfalvi ünnepek programjait és az emlékműállítással kapcsolatos kérdéseket vitatták meg.
A bánfalvi könyvtár áprilistól a megszokott nyitva tartási időben várja olvasóit.

G.M.

Kisalföld



2002. március 17., vasárnap 18:48


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület