CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

Tallózó a Kisalföld hétvégi soproni híreiből

 Europa Nostra örökség díj a kápolnáért

A fertődi Esterházy-kastélykápolna elnyerte az Europa Nostra Örökségének díját. A páneurópai szövetség, mely több mint 200 civil szervezetet tömörít, évente 40, világméretekben is figyelemreméltó beruházásnak ítéli oda a magasrangú kitüntetést. Az Örökség-díjat elnyert beruházások névsorát szombaton hozzák nyilvánosságra Koppenhágában. A díjjal járó oklevelet május végén, vagy június elején adják át Fertődön az Esterházy-kastély kezelőjének, a Műemlékek Állami Gondnokságának.

Milliók a felújításra

A fertődi Esterházy-kastélykápolna a VELUX-alapítványok 75 millió forint értékű adományából újulhatott meg. A fertődi kastély nyugalmazott igazgatója, Bak Jolán hozta létre azt az alapítványt, amely céljául tűzte ki a kápolna megmentését és felújítását. Segítségére sietett Kónya István, a fertődi VELUX Magyarország Kft. ügyvezető-igazgatója, aki közvetített a dán vállalatcsoport felsőbb vezetése felé. Kettőjük áldozatos munkájának köszönhetően a majdnem megsemmisült és        mellőzött kápolna teljes rekonstrukciója, az építészeti és képzőművészeti elemek eredeti állapotba történő helyreállítása 2001. augusztus végére megvalósulhatott. Ezt követően a dán vállalatcsoport a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal segítségével nyújtotta be pályázatát az Europa Nostra Örökség-díjra, amelynek kihirdetése a mai napon lesz Koppenhágában.
– A felújított kastélykápolna időközben a térség egyik turisztikai látványosságává vált – nyilatkozta Némethné Kemenes Mária, a fertődi Esterházy- kastély új igazgatója.

A kastély is pályázik a díjra

 – Akad olyan látogató, aki kifejezetten csak a kápolna kedvéért jön el Fertődre. A nem mindennapi díj elnyeréséhez méltó hír, hogy a Fertődi Esterházy-kastély műemléki helyreállítása már javában tart. Azt szeretnénk, ha a teljes felújítás után az egész kastély megkapná az Europa Nostra Örökség-díját.

Kuntz. Z.

***

 
Megszépülő iskolaudvar

Megszépíti iskolaudvarát a soproni Kozmutza Flóra Általános és Speciális Szakiskola. Az 540 négyzetméteres betonozott teret díszfákkal, cserjékkel és virágokkal népesítik be. A tavaszi növénytelepítést a tanulók és szüleik végzik el, gondozásuk pedig a tanulók feladata lesz. A virágosítással párhuzamosan hordozható fapadokat és asztalokat is elhelyeznek az udvaron. A felújításhoz a támogatást a soproni önkormányzat környezetvédelmi pályázatán nyerték el, amit kiegészítenek a Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány pénzeszközeiből.

***

 Egyelőre elmarad a mentőállomás alapkőletétele

  „Dr. Szájer József országgyűlési képviselő úr kezdeményezésére a soproni mentőállomás alapkőletétele újabb időpontig halasztásra kerül” – ezt a néhány soros levelet küldte el a meghívottaknak és szerkesztőségünknek dr. Tihanyi Katalin a megyei mentőszervezet vezető főorvosa.

Mint pénteki számunkban olvashatták, a jövő héten helyezték volna el a soproni Árpád utcában az új állomás alapkövét, holott a városvezetés – hivatkozva a           rendezési tervre – nem támogatta az elképzelést. Dr. Gimesi Szabolcs polgármester – mint érdeklődésünkre elmondta – levélben is tudatta dr. Mikola István miniszterrel és dr. Szájer József országgyűlési képviselővel: Sopron számára fontos, hogy megoldódjon végre a mentőállomás sorsa, de az Árpád utcát a              városvezetés nem tartja alkalmasnak erre a funkcióra. Ám készek újabb ajánlatokkal elősegíteni a mentőállomás helyezetének a megoldását.

 Idén, de máskor
 Dr. Tihanyi Katalin nem fűzött magyarázatot az alapkő ünnepélyes elhelyezésének elmaradásához, s bár kitartóan igyekeztünk, telefonon sem értük el. Géher Pál, az Egészségügyi Minisztérium helyettes államtitkára viszont készséggel elmondta, hogy információi szerint dr. Mikola István miniszternek nem volt alkalmas a március 28-ai időpont. „A tárca megnyugtatóan rendezni kívánja a felmerült problémákat” – utalt Géher Pál a soproni városvezetés más irányú elképzeléseire, s a polgármester levelére. A helyettes államtitkár elmondta azt is, hogy a minisztérium a látszatát is kerülni akarja annak, hogy az új mentőállomás tervei kampánycélokat szolgálnának, ugyanakkor hangsúlyozta: belátható időn belül lesz alapkőletétel, „mi még az idén mentőállomást akarunk építeni Sopronban”.

Háttérben?
„Sopronban már régóta háttérbe szorul a sürgősségi betegellátás, s én szomorú dolognak tartom azt is, hogy most, amikor végre megoldódhatna a mentőállomás sorsa, látszólagos érvek megakadályozzák az új épület felépítését” – nyilatkozta lapunknak dr. Éger István háziorvos, a Sopron vonzáskörzetében lévő községek központi ügyeletének vezetője. Éger doktor – aki részfoglalkozásban maga is mentőzik – jónak tartja az Árpád utcai helyszínt. „Innen indul a mentő száz éve” – mondta, hozzátéve: „a tűzoltókat sem akarja innen kitelepíteni senki”.

Nagy Márta



2002. március 24., vasárnap 19:25


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület