CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

Hosszú évtizedek óta reménytelennek tűnő kérdés megoldását kezdte el a polgári kormány

Az otthonteremtésről a gyakorlatban

    Az otthonteremtésről szólt az a fórum, amelyre dr. Szájer József Sopron országgyűlési képviselője a dr. Wrenkh Ede Közöségi Házban tartott. Az országgyűlési képviselő vendége volt dr. Zádori János a Földhitel- és Jelzálog Bank igazgatója.

    A rendezvény célja, amint a dr. Szájer József is elmondta az volt, hogy az érdekeltek közvetlen forrásból kapjanak információt a lakáshoz jutás módjairól.

    A kormány családtámogatási politikájában kiemelt helyen szerepel az otthonteremtés - jelentette ki dr. Szájer József, aki hangsúlyozta, hogy hosszú évtizedek óta reménytelennek tűnő kérdés megoldását kezdte el a polgári kormány azzal, hogy fokozatosan, az igények és visszajelzések, és természetesen a gazdaság teherbíró-képességének figyelembevételével vezették be az új alapokra helyezett lakás-támogatási rendszert. Negyvenezren éltek már az otthonteremtés új lehetőségeivel; amint azt a soproni példa is mutatja, évtizedek után először épültek szociális bérlakások, amelyekhez hasonlókat több helyen is tervez a soproni önkormányzat is. A jövőt illetően az országgyűlési képviselő arról is szólt, hogy évente további 7500 bérlakás építését tervezi a kormány, az otthonteremtés akadályainak csökkentése érdekében.

    Dr. Zádori János szerint áttörés következett be a lakáshoz jutás területén, aki szakemberként is elismeréssel illette a családtámogtás lakáshitel-konstrukciók bevezetésével támogatott módját. A bankigazgató számadatokkal alátámasztottan beszélt annak okairól, amiért nem indulhatott 1998-ban az a rendszer, amelynek szüksége volt arra, hogy teherbíró-képességében megerősödjön a magyar gazdaság. 2000 elején indulhatott az a jelzálog-hitel felé orientált, több lépcsőben végrehajtott lakástámogatási program, amely a 25%-os kamatról és 64 ezer forint havi törlesztésről 4,5 %-os kamatra és 16 ezer forintos töresztő-összegre csökkentette a lakáshoz jutni kívánok terheit.

    Hangsúlyozta, hogy a pozitív irányú módosítások által érintett kör az igények és lehetőségek függvényében fokozatosan tágul.

    Az igazgató által felsoroltakból az is egyértelműen kiderült, hogy a 2002. március elsején életbe lépett jelzálog-hitel kiegyenlíti az új és használt vásárlás közötti eddigi egyenlőtlenségeket.

    Az igénylőnek nem kell 30-40%-kal saját résszel – megtakarított milliókkal – rendelkezniük, viszont a jelzáloghitel-konstrukciók tipikus sajátosságaként ingatlan-fedezetre van szükség, amely lehet a megvásárlandó, vagy adott esetben akár más személyek tulajdonában lévő ingatlan is. Az otthonteremtési program hitellehetőséghez jutnak a lakásépítést, -vásárlást, -bővítést és .korszerűsítést tervezők, és ugyancsak lakáshitellel támogatott a társasházak közösségi célra való felújítása.

    A rendezvényen arról is szó esett, hogy hol érhetők el a támogatott hitelek: a Földhitel és Jelzázog Bankon kívül az OTP bancsoport fiókjai, de kisebb, érdemi eltérésekkel és feltételekkel más bankoknál is igényelhető a hitel valamelyik konstrukciója.

A  konkrét esetek és kérdések során kiderült, hogy vannak, akikhez még mindig nehezen jutnak el a hitelek. Tény, hogy az otthonteremtési program elindításához képest az igények és lehetőségek, valamint a gazdaság teherbíróképessége növekedésének arányában fog egyre szélesebb rétegeknek lehetőségeket, megoldásokat kínálni és az igénylő részéről egyre kisebb erőfeszítést megkívánni program; a szándék és a tendencia mindenképpen ezt igazolja.

  Az érdeklődők információkat a www.fhb.hu oldalon találnak, ahol konkrét esetekkel kapcsolatos kérdéseiket is feltehetik, amelyre elektronikus levélben válaszolnak a FHB szakemberei.



2002. március 25., hétfő 10:29


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület