CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Kedves Ivan! Szeretett Mindannyian!

Ügyeletben és körmeneten


Nagyszombat. Jó pár fiatalabb-idősebb "szereplő" készülődik ministránsként, lámpavivőként stb. a Nagyszombat esti körmenetre az egész világon minden településen, ahol katolikusok oly számban élnek, hogy e szertartást megrendezik.

Ahogyan a 2000. év hosszúra nyúlt BÚÉK-műsorában nyomon követhettük, mit is jelent a Föld nagysága, gömb alakja az "időmérés" szempontjából, azaz milyen fokozatosan, hogy ne mondjam, "lassan" lép át az egész glóbusz az időn - Új-Zélandon már ébrednek, Alaszkában meg jobbára még csak feküdni mennek... -, úgy képzelhetjük magunk elé a sok-sok ország sok-sok településének megannyi katolikusát, amint készülődnek a szertartásra, készülődnek a Római Katolikus Egyház, de minden Jézus-hivő egyház legnagyobb ünnepére, a Feltámadásról megemlékező Húsvétra. Kinek mennyi ideje és elhatározottsága van, annyi szertartáson igyekszik részt venni a Nagycsütörtökiektől a Húsvéthéfőiekig. Hivő "nézőként" és az Egyházért tevő laikusként egyaránt.

Ha most visszalépünk Magyarországra: van, aki ügyelni fog, például egy ÉGÁZ-központban, és milyen jó, hogy ezt teszi, lehet betelefonálni hozzá, ha gázszagot érzünk. Van, aki késő estig "kering" a városban helyijáratos autóbuszával, sokadszorra is ugyanazon az útvonalon, és (!) hazafuvarozza a körmenetben résztvett utasokat. Az orvosok nem restek ez ünnepen is életben tartani, akit csak lehet, és az éttermek dolgozói is lejárják a lábukat a kedves vendégért...

A körmenet szereplői már napokkal korábban kezdenek készülni lélekben, dalokkal, öltözékkel, teendőik jó átcsoportosításával, hogy mindenki a legmagasabb fokon érintessék meg Jézus misztériumával, a feltámadt ember valóságosságának két évezredes üzenetével. Pontosan tudom, hogy Szombathelyen például azért lesz eggyel több lámpavivő, mint amennyire számítottak, mert egy kedves ifjú szerelmespár másik tagja is jelentkezett, miután az egyik rendszeresen segédkezik a szertartásoknál. Tiszták, fiatalok, nincs mit szégyellniük, hogy e nemes ügyben is egymás mellett járnak.

A Fülöp-szigeteken muzulmán szélsőségesek lehet, hogy már le is kaszabolták, lőtték kiszemelt katolikus áldozataikat addigra, mire itt Európában a feltámadást ünneplő szentmisék elkezdődnek. Hiába, az időzónák...

Izraelben nem szerencsés mainapság vallási indíttatásból turistáskodni... MENNYI odavágyó ember halasztotta máskorra, későbbre utazását a legszentebb helyekhez, ama földrajzi pontra, ahol Jézus kétezer éve mindennapos, hogy ne mondjam, "hétköznapi" valóság volt az akkori nép-fiai közt. A soknemzetiségű vidék gyermekei közt... Mert jöhet valami jó Názáretből!

- gyöngyös -



2002. március 30., szombat 15:39


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület