CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Választunk

    Nagy a nyüzsgés és hangzavar mindenfelé. Új, összefirkált és letépett plakátok úton-útfélen. Nincs ember az aszfalton, aki ne tudná: választani fogunk. És nincs politikus, aki ne magyarázná már hetek óta, hogy hová tegyük majd az ikszet. Van, aki-nek egyik fülén be, másikon ki. Van, akinek el sem jut a füléig, de az sem csukhatja be a szemét, ha megy az utcán.
    Különös lény vagyok, mert engem ebben a felkészülésben leginkább az érdekel, hogy mennyire fogok unatkozni a jeles napokon. Mielőtt bárki is életveszélyesen megfenyegetne ezért, bevallom, amióta szavazatszedő bizottságban szoktam tevékenykedni, mindig az unalomtól féltem a legjobban.
    Heidegger német filozófus tanulmányára szoktam hivatkozni, aki – igaz, hogy fogorvosi rendelőben – érzékelte, hogy igenis létezik a semmi. Megállapítása a bizottságban akkor vált számomra is nyilvánva-lóvá, amikor hosszú időn át senki sem nyitotta ránk az ajtót. Ilyenkor nekünk, hivatalosaknak a létezése erre az egy fogalomra zsugorodik: vagyunk. Bezzeg szagos mise végeztével, vagy a vasárnapi ebéd romjainak eltakarítása után egymás sarkát tapossák azok, akik a függöny mögé törekednek.
    Az invázió láttán úgy kezdünk mozogni, mint gyorsítottan pergetett filmkockákon. Elkérni, fellapozni, azonosítani, pecsételni, kézbe nyomni, van ott toll (szorongunk, hogy megvan-e még), nem, nem muszáj leragasztani. Nem tetszik tudni, hova kell tenni a keresztet? Sajnos, nem adhatunk tippeket. Végre megint unatkozhatunk. Egészen estig, amikor kezdődik az idővel való versenyfutás. Előbb beérni az urnákkal a központba nem csekély haszonnal jár.
    Ehhez elsősorban az kell, hogy a szavazatok megszámlálása minden komplikáció nélkül sikerüljön. Nem értek egyet azokkal a kishitűekkel, akik szerint egy szavazat nem számít. Dehogyisnem. Élő példa vagyok rá. Még az első szabad önkormányzati választáson történt. Előzőleg meg-hallgattam körzetünk két esélyes jelöltjének programbeszédét. Mindkettő jó ismerősöm volt. Mind a kettő amúgy értékes ember, tehát érdemes arra, hogy beválasszák a testületbe. Hanem egyikük azt találta mondani, hogy szerinte a várost elkerülő útnak a Károly-magaslat alatt alagutat kell építeni. No, mondom, ekkora képtelenségre én nem adom a voksomat. Nem is adtam. Mi lett az eredmény? Háromszori átszámolás után is a másik jelölt jött ki győztesen. Mégpedig 301: 300 arányban. Vagyis az én egyetlenegy szavazatom döntött.
    Javasolom tehát minden választó-polgárnak, hogy a fentieket mérlegelve menjen el körzetébe, s adja le szavazatát. Ha mégsem hiszi, hogy rajta is múlik a jövőnk, legalább azért nyisson ránk, hogy ne unatkozzunk a bizottságban.

Hárs József



2002. április 01., hétfő 11:13


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület