CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Nagy show, nagy pénz
Kiosztották az Oscar-díjakat

Idén tartották meg 74. alkalommal az amerikai film-akadémia díjkiosztó gáláját. A Los Angeles-i Kodak Színházban tartott ceremónián az Egy csodálatos elme kapta a legjobb filmért járó aranyszobrot. A skizofrén zseniről szóló filmdráma ezen kívül elnyerte legjobb rendezésért (Ron Howard), a legjobb női mellékszereplői alakításért (Jennifer Connelly), a legjobb adaptált forgatókönyvért (Akiva Goldsman) járó Oscar-díjakat.

Szintén négy díjat kapott az összesen tizenhárom kategóriában jelölt Gyű-rűk Ura. A fantasy-trilógia első része a legjobb operatőri munka (Andrew Lesnie), a legjobb filmtrükk, a legjobb kísérőzene (Howard Shore) és a legjobb smink kategóriában kapott elismerést.

A fekete színészek sikerét jelenti, hogy a legjobb női és férfi színészi alakításért Hale Berryt és Denzel Washingtont díjazták. Hale Berry (Kardhal, A Flintstone család) a Monster's Ball című filmdrámában egy anyát játszik, aki férje kivé-gezése után csak nagy küzdelmek árán tudja gyermekét felnevelni. Denzel Washington a Kiképzésben nyújtott alakításáért kapta az elismerést. Washingtonnak az idei volt az ötödik jelölése és második Oscar-díja, hiszen az 1989-es 54. hadtest mellékszerepért már kapott aranyszobrot. A színészi kategóriák győztesei olyan nevekkel versenyeztek, mint Nicole Kidman, Judi Dench, illetve Russel Crowe és Sean Penn.

Egy jelentősnek tartott kategóriában sem sikerült díjat elnyernie a nagy esélyesnek tartott Moulin Rouge-nak. A filmakadémia mindössze a díszletet és a kosztümöt tartotta nyerőnek az ausztrál Baz Luhrman rendezte musicalben. Szintén “jelentéktelenebb” díjakkal jutalmazták Ridley Scott filmjét, A Sólyom végveszélyben című háborús akciót. Az USA katonai kudarcát feldolgozó produkció a legjobb hang és vágás kategóriákban nyertek.

Idén adtak át először díjakat animációs játékfilm kategóriában. Az Oscart a Shrek kapta, így a Szörny Rt. stábjának így be kellett érnie a legjobb betétdalnak járó elismeréssel.

Robert Altman rendező öt kategóriában jelölt Angliában játszódó krimijét, a Gosfork Park-ot végül a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában tüntették ki. A Julian Fellowes által írt díjazott munka egyben a Memento-szkript sikertelenségét is jelenti.

Audrey Tautou az Amelie csodálatos életében öt jelölésből egy díjat sem kapott. A legjobb külföldi film az itthon is vetített bosznia-hercegovinai Senkiföldje lett. A Danis Tanovic rendezte ironikus munka a boszniai háborúban játszódik; Can-nes-ban és az Aranyglóbuszon is kitüntették érzékenységéért. Nem kapott díjat viszont a világszerte nagy sikerrel játszott francia Amelie cso-dálatos élete, mely a nem angol nyelvű filmek mellett négy másik kategóriában is versenyzett.

Életműdíjat kapott Arthur Hiller rendező, Sidney Poitier színész; Robert Redford a független filmipar segítése elismeréséül részesült az elismerésben.

NYK



2002. április 01., hétfő 12:06


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület