CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 1., szerda, Fülöp, Jakab, Amarilla napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Ha az embernek célja van

Ha az embernek van célja


Kedves Ivan! Szeretett Mindannyian!


Ha az embernek van célja - értelmet kap minden. Koránkelés vagy éjszakázás; testedzés vagy koplalás; túlmunka az önkínzásig; tűrés és csendben maradás - bár ordítani kéne; mosoly - gyilkos pillantás helyett... stb.

A cél mindig vágyból születik. Emlékeznek? Ady használta e kifejezést: "vágymagam". Vágyom valamilyenné tenni magam - ebből "vonatkoztatok el" célt. Vágyom valahol lenni (ranglétrán és/vagy földrajzi helyen) - céllá "logikázom" vágyam. Vágyom ott lenni, ahol ő - hát elkövetek mindent, célszerűen, egyik lépést a másik után, hogy ott lehessek. (Ugye, emlékeznek János vitézre, mennyire vágyott imádott rózsaszála mellé?!!)

Ma már kellő kínálatot találunk a könyvesboltokban szaktanácsadó könyvekből, melyek a vágyak eléréséhez, a célok megvalósításához segítenek közelebb bennünket. "Józanészkivonat" - mondja rájuk barátnőm. Valóban: olyan javaslatok, módszerek szerepelnek e könyvekben, melyek kis jóindulattal bármelyikünknek eszébe juthatnának - előbb vagy utóbb. De mi van, ha csak utóbb jut eszünkbe: ha csak megkésve jövünk rá a helyes megoldásra? Az már bizony "veszett fejsze nyele", "eső után köpönyeg" stb.!! E könyvek arra jók, hogy összegyűjtve találjuk bennük mások "józaneszének" megannyi tanulságát.

A cél akkor "csúszik a lábunk elé" legsimábban és a legrövidebb idő alatt, ha folyamatosan, töretlenül, mindig ott lebeg a szemünk előtt, és szétfeszülő tüdővel hatalmasakat lélegezve szinte nyúlunk érte, kapaszkodunk magasra, annyira világosan látjuk, annyira biztosak vagyunk benne.

Marion R. Kopmeyer írja: "Az ember akkor tér le legkönnyebben a sikerhez vezető útról, ha félgőzzel fog hozzá a feladatokhoz." A leszűrt következtetés: Teljes gőzzel előre!

Állandóan látom célom, állandóan látom "vágymagam"! Egyetlen pillantásra sem tévesztem szem elől. Semmilyenségem fogságából menekülő rab vagyok, nyomomban a csaholó kopók (a visszahúzó erők) - és én lépésről lépésre küzdöm előre magam az új és új ismeretlen terepen: vágyam valóra váltása érdekében.

Ha netán csüggedek - képzelet-videómba "beteszem" a kazettát "vágymagamról", s már ismét emelkedik mellkasom, tüdőm tele levegővel: pattanok is újra talpra, s újból él az utasítás önmagamnak - teljes gőzzel előre!

És lelkesedni kell! Futballedzők szokták sikertelenség után mondani: túl nagy volt az akarás. Az akarat, akarás szintje csak a második hely. A dobogó legfelső foka: az erős, a hatalmas, az akár túlfűtött lelkesedés!

Egyetlen pillanatra sem szabad elbizonytalanodni! Kételyt, kishitűséget gondolataink közt megtűrni: TILOS!!

Erősen áhított, rajongva beteljesülni várt vágy, hatalmas lelkesedés, tökéletes önuralom - és a beindított lokomotív meg sem áll a végcél előtt.

Erőt mi ad mindehhez? A képzelet. Annyi erő áll rendelkezésemre, amennyit feltételezek magamról. Ha 5 km futáshoz elegendő erőt tételezek fel magamról, egészen biztosan nem leszek képes megfutni a marathoni távot. De ha 70 kilométer megtételéhez elegendő erőhátterűre "taksálom" magam - a 40 kilométer játszva meglesz!! Marion R. Kopmeyer írja: "Képzeljen el egy ágon ülő madarat, amint aggódva terjeszti ki a szárnyát, de az ereje kevés ahhoz, hogy a levegőbe emelkedjen. Ilyen madár nincs! Éppen ezt teszi az ember is, amikor elhagyja az ereje, és ahelyett, hogy biztonságosan felszállna, hogy elérje, amit akar - nem csinál semmit. Meg kell értenünk: Ha cselekszünk, megkapjuk hozzá az erőt is."

Hát akkor: Teljes gőzzel előre!

- gyöngyös -



2002. április 06., szombat 16:09


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület