CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Kereskedelmi és Iparkamara  

A Soproni Kereskedelmi és Iparkamara hírek

Életünk: Pillanatképekben
 
Hét fiatal baden-württenbergi (Németország) szakmunkás tölti gyakornoki idejét soproni kézműves iparosoknál 2002. március 3-a és június 2-a között az Ulmi Kézműves Kamara és a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara együttműködésével zajló Leonardo-képzési projekt keretében.
Nagy érdeklődéssel hallgatják a résztvevők a Gazdasági Minisztérium és a Soproni Kamara által szervezett EU-konferencián az előadót.
Az ügyfélszolgálati munkatársak tréningjét Horváth Zsoltné vezette a kamarában.

Fodrászversenyek - sikerek

    Kamaránk Kézműipari tagozat Személyi szolgáltató Szakosztályának vezetőségi tagja, Visy Borbála fodrászmester kezdeményezésére - a soproni "Handler Nándor" Szakképző Iskola közreműködésével sikeres fodrász szakmunkástanuló versenyt szerveztünk március 2-án. A II. éves szakmunkástanulók körében meghirdetett verseny elsődleges célja az volt, hogy a tanulók számára lehetőség nyíljon a szakmunkásvizsga során várható terhelésekkel való megismerkedésre, a vizsgarutin megszerzésére. További kitűzött cél volt, hogy az országban különböző helyeken folyó szakmai versenyekhez való kapcsolódás a résztvevő tanulófiatalok szakmai fejlődését elősegítse. A versenyre benevezett 13 tanuló nagyon dicséretes felkészültségről tett tanúbizonyságot és a rendezvényt szponzoráló cégek jóvoltából mindegyikük kapott valamilyen tárgyjutalmat a kamara emléklapja mellé.

A képen Visy Borbála, a helyezettek és a modellek

    Az első három helyezett pedig a zsűritagok, Nagy János szombathelyi, illetve Károlyi Jenő győri fodrászmesterek dicsérő szavai, elismerő méltatása, valamint az értékes díjak mellett lehetőséget kapott a Miskolcon március 10-én lebonyolított országos kézműves versenyen történő indulásra is. Álljon itt a szép eredményt elérő fiatalok és mesterek tiszteletére az eredménylista:

I. helyezett: Bokori Barbara (mestere. Márkné Gállos Terézia, Fertőszentmiklós)
II. helyezett: Prajczer Renáta (mestere: Németh Beáta, Sopron)
III. helyezett: Horváth Adrienn (mestere: Csizmadiáné Kila Ildikó, Sárvár)
 
 
 
 

A fiatalok egyébként a miskolci versenyen is szépen helytálltak, - ugyanakkor örömmel számolhatunk be olvasóinknak arról. hogy a szintén Sopronból benevezett Nagy Krisztián I. éves fodrásztanuló (Total Kozmetika, mestere: Szabó István) I. helyezést ért el "Nappali főn frizura" kategóriában. Szívből gratulálunk és további sikeres versenyzést kívánunk mindannyiuknak!

Mechle Károly

***

A SOPRONI NAGYVÁROSI TELEPÜLÉS-EGYÜTTES GAZDASÁGA 1988-2000 (részlet)

1.rész

A Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elemzést készíttetett Sopron és a Soproni kistérség gazdaságának 1988-2000 közötti fejlődéséről, amelyet Páll György szakértő készített el. E tanulmányból közlünk több alkalommal "A Mi Oldalunk" hasábjain részleteket.

    A Sopronban és környékén működő gazdasági társaságok súlya a megye gazdaságában az elmúlt 12 évben mind a növekedés, mind a csökkenés irányában módosult. A számsorok mögött az a tendencia húzódik meg, hogy a gazdasági válság mélyülésével növekedett a térség súlya a megye gazdaságában (gazdaság szereplőinek száma, árbevétel, export), majd a gazdasági válság leküzdésével a térség súlya csökkenni kezdett.
    A megye gazdaságának teljesítményét a gazdasági válság elmélyülése erősen visszavetette, majd az 1990-es évek közepétől dinamikusan húzta felfelé a multinacionális cégek vámszabad területen működő leányvállalatainak felfutó teljesítménye. A térség és a megye összevetéséből kapott adatok arra utalnak, hogy Sopron és térségének gazdaságát kevésbé viselte meg a gazdasági válság, viszont a megye gazdaságát a válság után rendkívüli mértékben dinamizáló folyamatból Sopron és környék kimaradt.
    Sopron és környéke részesedése a megye összes egyéni vállalkozásából a vizsgált időszak kezdetén volt a legmagasabb. A gazdasági stagnálás utolsó éveiben a megyében nagyon dinamikus, Sopronban és környékén szerényebb volt az egyéni vállalkozások számának és gazdasági erejének növekedése. A válságból való kilábalás kezdetén újra erősödtek - ha szerény mértékben is - a térség pozíciói, majd a válság leküzdésének és a gazdaság élénkülésének időszakaszában ismét gyengülést tapasztaltunk. Az 1990-es évek végén a pozíció vesztés megállt, s némi erősödés érzékelhető.
    A Soproni nagyvárosi település-együttesen működött 2000-ben a megye gazdasága összes szereplőjének 18,9 %-a. A térségben működő gazdasági szereplők 73,9 %-a Sopronban, 26,1 %-a a város környéki településeken tevékenykedett. A gazdasági társaságok - egyéni vállalkozások aránya Sopronban 36,6:63,4, Sopron környékén pedig 27,7:72,3. Vagyis a város környéki települések gazdasági szereplői között viszonylag kisebb a gazdasági társaságok, és nagyobb az egyéni vállalkozások aránya. Ha figyelembe vesszük, hogy a gazdaság szereplőinek jelentős része kimondottan a helyi piac igényeinek kielégítésére jött létre, akkor világos, hogy minél kisebb egy lokális piac, annál kisebb gazdálkodó szervezetek képesek rugalmasan igazodni igényeihez. Más megközelítésben - minél kisebb egy piac, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy annak igényeit egyéni vállalkozások elégítik ki.
    2000-ben 1.798 gazdasági társaság és 3.121 egyéni vállalkozás működött a városban. 12 év alatt 699,1 %-kal emelkedet a társas vállalkozások és 118,3 %-kal az egyéni vállalkozások száma. 2000-ben 480 gazdasági társaság és 1.255 egyéni vállalkozás működött Sopron környékén. 12 év alatt 860,0 %-kal emelkedett a társas vállalkozások és 79,0 %-kal az egyéni vállalkozások száma.
    1997 végén gyakorlatilag befejeződött az állami vagyon lebontása, a privatizációs folyamat. Ekkor a soproni gazdasági társaságokban az állami tulajdon részaránya 9,1 %, az önkormányzati tulajdoné 6,6 % volt. Belföldi magánszemélyek tulajdonában a jegyzett tőke 14,7 %-a, belföldi gazdasági társaságokéban 23,2 %-a volt. A munkavállalói résztulajdonosi program résztvevői a jegyzett tőke 0,5 %-a felett rendelkeztek. Külföldi tulajdonban a jegyzett tőke 44,6 %-a, szövetkezeti tulajdonban 1,1 %-a, egyéb tulajdonban 0,2 %-a volt. Tartós állami tulajdonlásra a jegyzett tőke 8,0 %-a volt kijelölve.
    1997 végén a Sopron környéki gazdasági társaságok tulajdonosi szerkezete a következők szerint alakult. Állami tulajdonban volt a jegyzett tőke 0,9 %-a. Önkormányzati tulajdonban a jegyzett tőke 1,8-% volt. Belföldi magánszemélyek a jegyzett tőke 71,3 %-ával, belföldi gazdasági társaságok annak 9,9 %-ával rendelkeztek. Külföldi tulajdonban a jegyzett tőke 61,0 %-a, szövetkezetiben 1,6 %-a, egyéb tulajdonban a jegyzett tőke 2,9-a volt. Természetesen a privatizációs folyamat befejeződésével nem zárult le és soha sem fog lezárulni - a tulajdonosi viszonyok változása. Csakhogy ettől kezdve már különböző magántulajdonosok között cserélnek gazdát az egyes gazdasági társaságok tulajdoni hányadai, illetve részvényei.

 2. rész

Az üzleti forgalom alakulása

    A Soproni nagyvárosi településegyüttesen működő gazdálkodó szervezetek 2000-ben a megye összes gazdálkodó szervezete árbevételének 9,7 %-át realizálták. A térségben működő gazdálkodó szervezetek árbevételének 73,6 %-át a Sopronban működők, 26,4 %-át a Sopron környékén működők állították elő. 2000-ben a városban működő gazdasági társaságok összesen 132,4 milliárd Ft, az egyéni vállalkozások pedig 15,6 milliárd Ft értékű üzleti forgalmat bonyolítottak le. 12 év alatt 898,5 %-kal emelkedett a társas vállalkozások és 1.445,8 %-kal az egyéni vállalkozások árbevétele. 2000-ben a Sopron környékén működő gazdasági társaságok összes üzleti forgalma 47,4 milliárd Ft, az egyéni vállalkozásoké pedig 5,8 milliárd Ft volt 12 év alatt 1.445,8 %-kal emelkedett a társas vállalkozások és 1.423,8 %-kal az egyéni vállalkozások árbevétele.
    Ami a gazdasági társaságok megoszlását illeti az árbevétel nagysága szerint, Sopronban 2000-ben sok az olyan gazdasági társaság, amelynek árbevétele 1-2 millió Ft közé esik. A Sopron környéki településeken viszont arányában több a nagyobb árbevétellel rendelkező társas vállalkozás. Ami az igazán nagy, évi 10 milliárd Ft-ot meghaladó árbevétellel rendelkező gazdasági társaságokat illeti, Sopronban kettőt, Sopron környékén egyet találunk. Ami az egyéni vállalkozások megoszlását illeti az árbevétel nagysága szerint: mind a városban, mind a város környékén a legtöbb egyéni vállalkozás üzleti forgalma 0,5-5 millió Ft között van. Ezzel együtt is a legnagyobb egyéni vállalkozások Sopronban vannak. Van köztük olyan is, amelynek árbevétele 2000-ben meghaladta az egy milliárd Ft-ot. A város környékén a legnagyobb egyéni vállalkozások 200-500 millió Ft árbevétellel rendelkeztek.

Páll György

***

Kamarai rendezvények áprilisban

A rendezvények helyszíne: Sopron, Deák tér 14; a kamara székháza. Tel: 99/523-570

Április 4. csütörtök 18 óra: Személyi szolgáltató szakosztály ülése
    Téma: a közelmúltban lezajlott fodrász szakmai programok értékelése, a szakosztály éves programja, a szakmai bemutatók ütemezése

Április 12. péntek 18 óra: Gépjárműfenntartó szakosztály ülése, az Ipartestülettel közösen tartott ülés.
    Témák. - tájékoztató a vállalkozói igazolvány cseréről, telephelyengedélyről, pályázati lehetőségekről, a Széchenyi kártyáról, a környezetvédelem aktuális témáiról, biztosítási lehetőségekről a gépjárműkarosszéria-javítás terén, a szakosztály éves programjának elfogadása

Április 15. hétfő 18 óra: Épületgépészeti szakosztály ülése, az Ipartestülettel közösen tartott.
    Témák: tájékoztató a vállalkozói igazolvány cseréről, telephely-engedélyezésről, munkaügyi kérdésekről, pályázati lehetőségekről, Széchenyi kártyáról, a szakosztály éves programjának elfogadása

Április 18. csütörtök 11 óra: Minőségi Klub ülése
    Téma: integrált rendszerek a minőségirányításban
  
  Az oldalt szerkesztette: Kocsi János



2002. április 06., szombat 20:41


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület