CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 7., kedd, Gizella napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Úgy megmutatnám

Tiszteletem!


Kedves Ivan! Szeretett Mindannyian!


- Tiszteletem! - emeli kalapját a múlt, és beenged kapuján. Fogom a kezed, vezetlek.

Először is megnézzük a kutat, amibe úgy szerettem belenézni, de e pillanattól szüleim annyira féltettek, hogy folyton a nyomomban jártak, ha a kút körül totyogtam... Igen. Nagyon kicsike voltam még akkor. Apa megfogott, szinte már fájásig szorította a mellkasomat, hónaljamat, úgy tartott fölé a nagy mélységnek. Nagy mélység... Akkor annak éreztem. Nem tudom, ma vajon kicsit is félelmetes lenne-e lenézni a mélyben csillogó kör alakú víztükörre, ahonnan visszalóbálózott rám két csenevész kis szőke copfom.

A szőlőlugasról szakítanánk egy-két levelet, kitépnénk erezete közül a levéllemez-részeket, és egymás arcát cirógatnánk a hajlékony "levélcsontvázzal". Ha már legalább június lenne... De most még április eleje van. Szedhetünk ibolyát! Vagy: nem tépjük le a formabontó virágocskákat, hanem lehasalunk az ibolyaágyáshoz, úgy szagoljuk a kis lilákat. A ház mögött a tömött virággal nyíló fajtájú nárciszok rég ritkított, ezért jó terjedelmes "bokrokká" fejlődött töveihez guggolunk, ott szagoljuk a szépen kitárulkozott sárga kis "fészkeket". Sok fekete bogárka közlekedik odavissza, ki-be a sziromlevelek közt. Kész labirintus lehet nekik!!

A ház előtt, kint a piactéren áll egy hatalmas juharfa. Töve körül sok fiatal ág sarjad. Ezekből magunkhoz húzunk egyet-egyet, és körmünkkel tologatva a nedvdús zöldes-sárgás-barnás finom kérget, "megkopasztjuk" a hajlékony pálcát, vagy csak egy darabon tesszük ezt a vékony ággal, s ahol előkerült a vajfehér fás rész - szívjuk, szívjuk be a csodálatos nyers élet-szagot!!

A házba visszatérve a mosdónál föléhajolunk a szélén száradni hagyott borotválkozó pamacsnak... Érezzük az illatát. Nagyapám régesrég nem-valós illatát. Akkor esetleg én sírni is fogok. Ezt tudd előre. Készülj szelíden vigasztaló öleléssel!

A kerítés tövénél hullámzik - ha ismét előbbre ugrunk egy kicsit a hetekkel, úgy május közepére - a sűrű rozstábla! Hosszú szálai hajladoznak. Ha közémegyünk és leguggolunk - "eltűnünk". Kiabálni fognak utánunk, nevünket és hahót mondogatva... Mi pedig csak egymásra nevetünk cinkosan. Esetleg nekiállunk "selyemhomokot csinálni". Tudod, hogy kell? Először is: ezt csakis futóhomokos vidéken lehet "játszani". A száraz, felszíni homokot elsöpröd, alóla előkerül a nedvesebb, abból kotorsz bottal vagy az ujjaddal valamennyit, emelsz belőle a markodba, veszel hozzá szárazat is, majd két tenyered közt sodorgatva simogatod, simogatod, és az érzés valami valószínűtlen, valami idegborzolóan szépséges a tenyerednek, ujjaidnak!!

Legelőször ezeket szeretném megmutatni.

- gyöngyös -



2002. április 10., szerda 18:41


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület