CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 8., szerda, Mihály napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Kérdések Rólatok 5.

Ha élne


Kedves Ivan! Szeretett Mindannyian!


Ha élne, ha újra élne - azaz, ha attól a pillanattól folytatná ismét, ahol 1970 őszén abbahagyta -, most megint 83 éves lenne. Magas, némi súlyfelesleggel bíró, hajlott hátú férfi, kevés, őszszálú, hátrafésülten viselt hajjal, déltájra már látszódó némi fehér borostával, fehér, tömött (nem pödrött, nem lekonyuló), "korrekten tartott" bajusszal.

"Hatásosan" öltözött idős, nyugdíjas úriember - mindig jól megválasztott kalapban. Jóképű. Enyhén zöldben játszó égszínkék szeme akár a mediterrán tenger! "Fehérszemélyek", vigyázat! Pillantással hódít. Szó már nem is kell. Pedig annak is mestere! Hát még az elegánsan kivitelezett kézcsókoknak!! Bizony, bizony, nem csak idős hölgyek térde roggyan meg hatásától... ezt valljuk be őszintén.

Ki sejthetné múltját? S neki, így délelőtti sétája, "világ-terepszemléje" alkalmával, vajon jut-e eszébe a kárpátaljai, nagyon hosszú, szinte egyutcás, kétezer méter fölötti magasságon egy szűk völgybe szorult falucska, Gyertyánliget, ahol a napvilágot meglátta? Egészen biztosan. Hiszen annyit mesélt róla!!

És vajon, aki látja, tippelne-e egy ember is akár, helyesen: hivatására? Szinte kizártnak tartom. Szabad a gazda? Főerdész. A néhai Móra Ferenc közeli ismerőse. A többi, jóval nagyobb potentátot most hagyjuk! Ez nem dicsekvés-óra.

Szép, tavaszi délelőtt van. Enyhén forgolódva, figyelve jobbra-balra-előre, kinek is illő, és persze, miként megválasztva a formát, köszönnie, lépked itt a téren, keze hátul összefogva. Ez természetesen nem akadályozza abban, hogy amint a köszöntésre "méltó" alanyt meglátja, egy villanással ne "kapja elő" kezét háta mögül, s ne emelje meg utánozhatatlan gavallériával kalapját, mellé megtéve az éppen megfelelő szögben "végrehajtott" meghajlást, az arcon a legeslegodaillőbb mosollyal, mimikával, a legpontosabban ez alkalomra és személyre szabott üdvözléssel!

Pedig nem üresfejű szertartás-ember, póz-alak! Gazdag életútjába annyira sok minden belefért, hogy aki ránéz, a felét sem tételezné fel róla. Lopni, gyilkolni - nem, az nem tartozott az életútba. De veszélyes helyzetek, helyesen meghozott döntések, sodródásban család óvása... stb., stb., ahogyan minden idős emberről bizton ugyanígy elmondható - mindez, igen. Nagyon... nagyon beletartozott...

Ha újra élne, újra megnézné a nőket - közben hű maradván alacsony termetű, gömbölyű kis feleségéhez. Rendre elolvasná mindkét "fél" napilapját. Rátapadna a CNN műsorára. Talán még angolul is megtanult volna már a magyar, a latin, a német, az orosz, az ukrán, a ruszin után... Továbbra is igen szeretne mákostésztát enni, leöblítve édeskés borral. Vasárnaponként, ebéd után pedig újból hegedülne szép nótákat az ettől mindig ugyanúgy meghatódó kis feleségének, vagy a vendégeknek, akik - természetesen illendőképp bejelentkezve vagy meghíva -, havonta, kéthavonta újból jönnének.

- gyöngyös -



2002. április 12., péntek 12:01


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület