CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Kérdések Rólatok 7.

A szülész-nőgyógyász


Kedves Ivan! Szeretett Mindannyian!


A rendelőbe jövet a patak feletti hídon átgurulva kocsijával épp piroshoz sorakozott fel, sokadiknak. Szórakozottan nézett le a vízre. Szíve megdobbant. A lanyhasodrású hullámokon gyümölcsfa-virágszirmok lebegtek le lassan - tehetetlenül heverve a gravitációtól mozgatott, két országon átfolyó vízszalag hátán. "Halott kis lelkecskék" - hallotta vissza néhai menyasszonya-felesége hangját... A piros már zöldre váltott - rádudáltak. Feleszmélt. Indult.

Ma is meg fogja kérdezni, lehet, nem egytől: "Megtartja?"

Ahogy idősödik, lesz egyre szentimentálisabbá - állapítja meg mostanában többször magáról... Ha akkor, legelőször ezt a kérdést nem tette volna fel... Ha soha nem tette volna fel... Akkor mi lenne?!! - förmed magára mindig... de már egyre gyengébb hévvel, elhaló ellenállással, s mindinkább érzi úgy: az igazság tényleg valahol itt rejtőzik.

Amikor azon a bizonyos délelőttön fiatalemberként, ifjú orvosként felnyúlt és megvizsgálta menyasszonyát, akkorát dobbant a szíve örömében!!! Gyermekét érezte ujjával!! Először mindenki közt! Először ő érinthette! Még Mária sem "érezte", csak közvetett jelekből következtette ki!, hogy babát vár... Ő pedig már érinthette is!!

Úszott a boldogságban. Két hónapja volt az esküvő. És nemsokára: a kicsi... Az első! Már korán eldöntötték: mindet vállalják, de azért... ha lehet, legalább a naptár-módszert alkalmazni fogják. A fiatal nőgyógyász tökéletesen tisztában volt azzal, milyen "megpróbáltatás", megterhelés egy nőnek a gyermek kihordása, világra adása, és mennyi kockázat, mennyi veszély leselkedik minden várandós mamára... S azzal is tisztában voltak, mindketten: életet adni teremtés. Isten-művelet. Mária! Ó, annyira szerette! Ahogyan a fasor alatt leparkol... újra érzi a feltoluló hatalmas szerelmet! Ugyanazt, mint akkor, ugyanúgy... A virágszirmok...

Mária igen korán elvetélt. A beavatkozás után pedig: soha nem lett gyerekük...

Asszonya azután betegessé vált - talán a lelki gyötrődés miatt, annyira akartak mindketten gyermeket... talán egyébként is így alakult volna sorsa... Negyvenegy évet élt.

Az orvos most hetven felé jár. Még praktizál... még bírja. Tüdeje nikotin-bázis, keze kissé remeg már... A művi vetélést már nem hajtja végre... Ha azt az első páciens-lányt meg nem kérdezi: megtartja? - s azután el nem végzi azt az első küretet... talán minden másképp lett volna. S talán nem. A teher lelkén örök. A bűnhődés kínja prométheuszi.

- Halott kis lelkecskék - mondta Mária azokra a virágszirmokra, utolsó napjaiban, elemésztve a ráktól, az erkélyről a patakra lenézve, így délelőtt, az utolsó áprilisban.

- gyöngyös -



2002. április 18., csütörtök 18:19


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület