CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Úgy megmutatnám 7.

Különös varázslat


Kedves Ivan! Szeretett Mindannyian!


Amikor ide megérkeztünk, emlékszel még, hogy volt?

"- Tiszteletem! - emeli kalapját a múlt, és beenged kapuján. Fogom a kezed, vezetlek." Így kezdődött. Emlékszel?

Átugrottunk, vissza az időben, jó pár évet. Akik közt járunk, gyermekekként látnak minket, de érzik "furcsaságunkat". Nem tudják, nem értik, miért lett hirtelen különös ittlétünk - csak érzik, hogy most nem egészen "klappolnak" a dolgok. Jobban el vannak azonban foglalva ügyeikkel, mintsem hogy ezen a kis "bökkenőn" komolyabban fennakadjanak. Mit számít, hogy az erdész lánya hirtelen valahogy furcsa lett? És ott van vele az a fiú, egy nagyobbik gyerek! Valami rokon, vagy akárki... Mindegy.

Ők így érzékelik. És mi felnőttként rápillantunk múltbéli jelenemre... és... itt lehetsz, társam lehetsz: itt is - igaz, nem maradhatunk sokáig. Gyorsan végig kell járnunk mindent; az idő körei sokáig nem zavarhatók. Hullámai egyszercsak összecsapnak, mint Mózesék után a Vörös-tenger nagy vize. Sietnünk kell, gyere! Úgy megmutatnám a többit is! Mindet, mindenkit!

A reggelt egy traktor pöfögése nyitotta ránk. A ház előtt zötyögött el, egyelőre üresen; sem utánfutó, sem munkaeszköz nem volt mögécsatolva.

Gyorsan tisztálkodunk - ennivalóért beállunk a gyér-kínálatú bolt hosszú sorába... Kenyeret veszünk, májkrémeket, és virágos nyalókát - Te is. Nevetsz. Milyen rég nyalókáztál! Különben is: lányoknak való. Nevetünk - s a felnőtteknek sejtelmük sincs arról: nem kevesüknél idősebb felnőttek vagyunk magunk is.

A faraktárba megyünk. Fatelepnek is mondhatnánk. A vasútállomás mellett van. Szép fenyőkéreg-illat száll, por is, kevés. Kopott-kék munkaruhás emberek már vonókéssel, hántológéppel kérgeznek, mások rakodnak egy teherautót. Ez kell nekünk! A teherautó! A sofőr nincs benne. Biztosan az irodában van... Vagy bement a postára, esetleg a közeli patikába. Hm. Benézünk az irodába. Munkásszag. Senki sincs bent. Cseng a telefon.

- Kit kerestek? Ne csellengjetek itt, gyerekek! Apukádat keresed, Kislányom? - jön a kagylót felvenni Jóska bácsi.

A választ szerencsére nem várta meg, és mi tovább nézgelődünk, hol is lehet Anti bácsi, a sofőr. Aha. Reggelizik. Abált szalonna (paprikás), rozskenyér, zöldhagyma, víz. A kockás konyharuháról, melyet ölébe terített, nekünk is kínál falatokat. (A májkrém most igazán várhat!!) Természetesen elfogadjuk.

Aztán szépen megbeszéljük, hogy magával visz minket a másik faluba, ahová a rakodott fát szállítania kell, azután pedig ki az erdőre, a termelésbe (van táj, ahol irtásnak mondják), ott letesz, elbóklászunk, ő megy még két "fordulót", s a második fuvarral be is hoz minket, vissza. Ez szokott dolog velem. De most Veled együtt!!

Minden úgy lett, ahogyan megbeszéltük. Most itt zötykölődünk - fejünk időnként a tetőbe bök - a halványkék-fehér elejű Zilben, az erdő felé. A homokos úton a keréksáv igen lemélyedt, tengely- és mindenalkatrész-próbáló menet - nap mint nap... minden járműnek... Ez ilyen vidék.

"Április van, április, minden dalra friss!" Igen. Ahogyan leereszkedünk a magas autóból, "fülön csap" minket a madárdal!! Igaz, azonnal megszólal a sivítva dolgozó Stihl-fűrész, sőt, távolabbról egy még használatban lévő Druzsba duruzsolóbb hangja is - s ezek "duettje" minden más hangra rátelepszik, de mit számít az a pár perc, amíg a gépvilág uralkodik, ahhoz a sok órához képest, amikor a madaraké a hangterep, és ők olyan szvitet komponálnak-improvizálnak össze "felszínére", szintjeire, amilyenről egyetlen szerző sem képes álmodni sem, nemhogy kottába szerkeszteni!!

Szemünkkel a mai "telepet" keressük - a letámasztott kerékpárokat, ágra agasztott táskákat, munkáskabátokat. Igen. Ott. Mozog is éppen valaki. Lábunkat magasra emelgetve lépkedünk oda. A földet szúrós hálóként fedő vadszeder ágacskái akadályoznak. András bácsi vizet inni jött ide. A piros zománcos kannából tölti épp virágos bádogbögréjét. Nefelejcs-díszes a bögre. Szerény, szép. Gazdája is épp ilyen. Szemét gyakran lesüti szégyenlősen, pedig nyugodtan mondhatjuk, bivalyerős ember, vonásai pedig szépek, férfiasak.

- Szervusztok, gyerekek! Jöttetek ibolyát szedni? Arra, lent van. Nagyon szépek! Fehér is akad! Majd aztán gyertek, ha hívunk, tudjátok!! - és megy vissza, ágakat levágni, a "Géza úr" nevű "közelítő ló" (ez a szakneve) után erősíteni a nagyjából letisztított fatörzset, aztán kiterelni a galambszelíd, "totyakos-zoknis" nagydarab muraközit a tisztásra, ahol a fákat gyűjtik rakásra. Fején már újra fenn a nyári hőségben pokoli-meleg fém védősisak.

Matyi bácsi szokott utánam kiabálni, hogy odaszaladjak hozzájuk, s csak aztán ordítják bele a térbe: "Vigyázz!! Dől a fa!!" Várnak még, azután döntik... Igen.

A negyven-ötven éves feketefenyő-törzsek tövét illatosító valóságos kis ibolyamezőben állunk, hol le-, hol egymásra nézve... Valamennyit ismét megtudtál belőlem.

- gyöngyös -



2002. április 19., péntek 18:30


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület