CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Műemléki világnap és az Alpok-Adria népi építészete
Csütörtökön ünnepeltük a műemléki világnapot: az országos megemlékezés Kecskeméten volt.

    Jutalmazták a műemlékvédelem legjobbjait, majd  Hogyan lesz egy tálentumból kettő? címmel tudományos ülést tartottak. Az el?adások az épített örökség megőrzésének és  fejlesztésének együttes esélyeiről, értékvédelemről, a műemlék értékének és rendeltetésének szoros kapcsolatáról szóltak. Az ülést dr. Winkler Gábor soproni építész, a Nyugat-magyarországi Egyetem építész professzora vezette. A megyei önkormányzat a győri Xantus János Múzeumban bemutatott kiállítással emlékezett meg e jeles napról.

    Győrben az Alpok-Adria Munka-közösség Történeti Központok Munkacsoportja által összeállított kiállítás anyagával ismerkedhetnek meg az érdekl?d?k, szakmai ismertet?t dr. Winkler Gábor építész, egyetemi tanár tartott. A szép színes felvételeken, érdekes rajzokon, térképeken az Alpok-Adria térség falusi építészetének megmaradt értékeiben – régi épületekben, vidéki tájakban – gyönyörködhetnek a látogatók.
    Az Alpok-Adria Munkaközösséget 1978. november 20-án alapították.
    A Munkaközösség Kulturális Bizottság az 1970-es évek végén hívta életre a Történeti települések munkacsoportját. A munkacsoportban az első öt évben Bajorország, Olaszország északi és Ausztria keleti és déli  tartományai és az akkori Jugoszlávia horvát és szlovén szakemberei vettek részt. Els? jelentésüket 1984-ben vaskos kötetben publikálták. A munkacsoport az első időtől kezdve a vidéki térség történelmi településeinek építészeti és táji értékei iránt érdeklődött, így az első jelentés a régió kis történeti városainak értékeiről és jövőjének alakulásáról szólt.
    A második jelentés előkészítő munkáiba 1997-ben a megye részéről dr. Winkler Gábor építész kapcsolódott be először: később Vas-, Zala- Somogy- és Baranya megye szakemberei is csatlakoztak a készülő munkához. A vizsgálódások témája a történeti mezővárosok sorsának felmé rése és jövőképének megrajzolása volt. A második jelentés anyagát kötetbe gyűjtő szép kiállítású kiadvány 1994-ben jelent meg: ez a fontos kötet már öt magyar megye tanulmányait is magába foglalta. A második jelentés Fertőrákos egykori mezőváros példáján mutatta be megyénk egykori városias településeinek változatos sorsát.
   
A munka külön sikere volt, hogy legnyugatibb mezővárosunk történeti értékeit bajor – magyar kutatókból álló munkacsoport külön is feldolgozta és könyv formájában Münchenben német és magyar nyelven közreadta. A könyv megjelenése a németországi Messerschmitt  Alapítvány figyelmét is Fertőrákos építészeti értékeire irányította. Az alapítványtól megszerzett  25 millió forintos támogatással, a bajor Ulli Hartmann és dr. Winkler Gábor építészek szakmai irányításával Fertőrákos egyik düledező paraszti portáját, a Fő utca 152. számú házat sikerült a pusztulástól megmenteni és a hiteles m?emléki helyreállítás európai gyakorlatának megfelelő gondossággal és igényességgel helyreállítani.
    A Történeti központok munkacsoport szakemberei 1994-ben belekezdtek harmadik jelentésük összeállításába. Ennek témájául a falusi települések és a népi építészet kérdését választották. Magyarország részéről dr. Szabó Tünde építész Alpok-Adria falu felépítését javasolta. Elképzelése szerint térségünkben minden régió felépítette volna saját területének népi építészetére jellemző egyik épülettípusát.
    A javaslatot ilyen formában nem fogadta el az Alpok-Adria Munkaközösség közgyűlése, hiszen „igazságtalannak” tartották volna, ha a térség egyetlen régiójában marad az értékes történeti épületállomány. A skanzen felépítése helyett vándorkiállítás anyagának összeállításában állapodtak meg. Ennek forgatókönyve Somogyban készült és ott kivitelezték magyar tervek alapján a teljes kiállítást is.
    Az anyagot először Szántódpusztán, az ottani történeti majorság épületeiben mutatták be, majd a kiállítás tablói hosszú vándorútra indultak. A mai napig minden, a munkában résztvevő régió bemutatta már a képeket: a sort most megyénk zárja. Mivel a kiállítás anyagában Sopron környékének építészeti emlékei is szerepelnek, jó lenne a kiállítást a városban is bemutatni. A vándorkiállítás anyaga a megyéből ismét Somogyba kerül.
L. Á.
 



2002. április 20., szombat 15:02


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület