CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Marseille, Piroska és a gonosztevő farkas
Diszkriminációnak nyoma sincs

Marseille adott otthont annak a találkozónak, amelynek résztvevői tizenkilenc európai országból érkeztek, hogy tanulmányozzák a diszkrimináció és a művészetek viszonyát. Hazánkból  Kozma Adrienn, a fertődi Fiatalokkal Európáért Alapítvány vezetőjeként és emberi jogi kutatóként kapott meghívást a francia nagyvárosba. Tapasztalatairól kérdeztük.
– Marseille-ben a mai fiatalok szülei egykor Észak-Afrikából, Madagaszkárról, Szenegál területéről, az Antilla-szigetekről vándoroltak be… A város hangulatából ennek a sokszínűségnek az egysége és elfogadása érződik. A helyiek napjában többször megkérdezik egymástól: Ca va’? Minden rendben? Kiegyensúlyozottak, barátságosak. A szemléletük az: Nyugi! Mindenre van megoldás. A forró latin-amerikai ritmusok és a New York-i  utcagyerekektől származó hip-hop életforma, a gyorséttermek, a graffitik, a brazil kapuiera tánc és a salsa-estek tökéletesen megférnek egymás mellett. Diszkriminációnak nyoma sincs.
    A szervezők ennek a gondolkodásmódnak a hátterét igyekeztek velünk megértetni. Voltunk a bevándorlók szocializációjával foglalkozó intézményekben, iskolákban, óvodákban, ahol természetes a kultúrák keveredése.
    Láttuk a La Cambiere sétálóutca csillogását, és ijesztő volt a második kerületben tapasztalt nyomor. Marseille a népek és a művészetek városa is, a művészet eszköz a fiatalok életérzésének, a kultúrák békés egymás mellett élésének kifejezésére. Európa legnagyobb kultúrközpontja, a La Frinch az egykori dohánygyár épületében kapott helyet, ahol 280 szervezet működik az önkormányzat támogatásával.  A fiatalok a hosszú tanítási nap után is – az oktatás nyolctól délután öt óráig tart – nagyon aktívak a különböző klubfoglalkozásokon. Részt vettünk egy ilyenen. A gyerekek a Piroska és a farkas modern változatát írták meg, díszleteket készítettek hozzá. Az egyik rövid mese: Miután Piroska megsejtette a farkas terveit, előkapta mobiltelefonját és sms-t küldött a nagymamának. Aztán felpattant a robogójára és elszáguldott segítségért egy nindzsaku harcoshoz…

Foto: http://www.cogito.fr/



2002. április 20., szombat 22:22


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület