CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

"A magyar nemzet szerves része vagyunk mi is"

    Ajándékot kapott Sopron polgármestere: Mariana varázslatos hangon énekelt, két messziről hozott, de igaz szívből szóló népdallal köszöntötte dr. Gimesi Szabolcsot.


Pislea Mariana énekkel köszönti a soproni polgármestert

    Messziről érkeztek vendégek Sopronba. Hatvankét csángó gyermek több mint 1000 kilométeres utat tett meg Sopronig. A B.W. Pannonia Med Hotel, dr. Szilágyi László és Sopron városa által szervezett itt-tartózkodásuk harmadik napja a mai, amelyen Sopron város polgármestere a Városháza dísztermében fogadta a vendégeket.

- A magyarság legkeletibb részéről érkezett vendégeket még nem fogadott Magyarország legnyugatibb városának polgármestere, mondta dr. Gimesi Szabolcs, aki a gyerekeknek és kísérőiknek mesélt Sopron történelméről, a Civitas Fidelissima megtisztelő cím elnyerésének körülményeiről.

Dr. Gimesi Szabolcs polgármester és Eigel Tibor tanár (Csíkszereda)

    Szólt arról, ahogyan Sopron elkerülhette azt, hogy a trianoni döntést követően a többi elszakított országrész sorsára jusson; a vendégeknek szívből kívánta, hogy őrizzék meg emlékezetükben az itt látottakat, tanultakat, tapasztaltakat.
- Fontos, hogy a magyar nemzetet összekötő láthatatlan szálak erősek legyenek és ezeket a személyes találkozások, kapcsolatok mindinkább erősebbeké teszik - mondta beszédében dr. Gimesi Szabolcs.

    Deáky András a Gyimesi-szoros közeléből, Gyimesbükkről az ezeréves határ mellől, érkezett, arról a helyről, ameddig valamikor a történelmi Magyarország terjedt.. 1950-ben Gyimesbükköt Bákó megyéhez csatolták; harminc évig nem folyt a környező településeken magyar nyelvű oktatás, mise. Magyar német szakos tanárként, ott, ahol a gyerekek, a szülők igényelték, a rendszerváltás után újraindította a magyar nyelvű oktatást.

- Sikerült lelket önteni a gyermekekbe, öröm látni, hogy vannak, akik egyre bátrabban vállalják a magyarságukat, a hovatartozásukat. Mindenekelőtt a legfontosabbnak azt tartom, hogy nem magyarkodni kell. Saját magunkért és gyermekeinkért tesszük azt, amit tennünk kell. Ha már ehhez a néphez tartozunk, legyünk büszkék arra és vállaljuk, magyarságunkat. Mi Magyarország határain túl élő magyarok azt szeretnénk, ha Önök, akik itt élnek elfogadnának bennünket a magyar nemzet részeként. Mert mi nem tehetünk, arról, hogy a határokat a fejünk fölött átrajzolták.


Deáky András tanár

A csángók ügyében az utóbbi 12 évben tapasztalható egy pozitív irányú elmozdulás. Nem szólnék igazat, ha azt mondanám, hogy minden úgy van, ahogyan régen volt. Van előrelépés, hiszen ott is úgy látják az emberek, hogy Európa felé kell haladni és történnek ezt elősegítő lépések. Mi, ott élő magyarok is azt szeretnénk, ha Románia minél hamarabb az EU-ba belépne és ezáltal olyan feltételeket kellene teljesítenie, amelyek megteremtenék azokat a lehetőségeket, körülményeket, amelyekre mi is vágyunk.

Mindemellett a csángóságra még mindig nyomás nehezedik. Kormányszinten a románok nem akarják elfogadni azt a tényt, hogy a moldvai csángók magyar eredetűek, magyar származásúak és emiatt óriási nyomás nehezedik az identitásukat vállalókra még mindig.

- Elsősorban nem azt szeretnénk, hogy anyagi támogatásban részesítsenek bennünket az anyaország. A még hivatalban lévő magyar kormánynak óriási érdeme az, hogy határok fölött próbálta egyesíteni a magyar nemzetet. Ezáltal lelket öntött belénk, valósággal erőt adott a további küzdelmeinkhez, ezért bevallom, szomorúan vettük tudomásul azt a tényt, hogy mások lesznek kormányon az elkövetkezendő években. Azt hiszem, hogy bárki is kerüljön Magyarországon kormányra, vállalnia kell bennünket, Magyarország határain kívül élő magyarokat, hiszen a magyar nemzet szerves része vagyunk mi is. Magyarország igazán naggyá csak velünk együtt válhat.

T. É.



2002. április 30., kedd 01:07


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület