"Egy csepp Sopron" - borvidéki
kóstoló
Borvidéki kóstolóra várták április 30-án, a Therma
étterembe a borbarátokat. A Rosenmayer Borkereskedés által szervezett
rendezvényen Luka József, Franz Weninger, a Jandl család,
Vincellér Ház, Hartmann & Zeberer, Iváncsics Zoltán
pincészetei és a Lővér Pince vett részt. A szervezőt Rosenmayer
Andrást arról kérdeztük, hogy borkereskedőként, hogyan jött az ötlete,
hogy étteremben rendezzen borkóstolót. A megjelent borosgazdák milyen mértékben
mutatják be a soproni borvidék jellegzetes borait?
Rosenmayer András és Franz Weninger
- A vállalkozásunk 1995 óta működik, azóta az évek során több országos
rendezvényen is jelezték, hogy a soproni borvidékről volt a legkevesebb
résztvevő.
1995-ben egyik pincészet sem állt olyan szinten mint ma, tevékenységünk
ennek megfelelően kisebb méretű volt. 1997-ben Franz Weninger megjelenésével,
borainak magyarországi elismertetésének marketing tevékenységébe kapcsolódtunk
be, majd a Luka pincészettel is kialakítottuk a kapcsolatot. Azóta évről-évre
egyre szebb borokkal jelennek meg a soproni borászatok. Tavaly gondoltunk
arra, hogy a már meglévő borünnep és szüreti napok mellett kellene rendezni
egy közvetlenebb, személyesebb kóstolót, és mivel a borkereskedésen belül
fő tevékenységi területünk a gasztronómia, szerettük volna meghívni ez
utóbbi képviselőit, az éttermek tulajdonosait, azért, hogy segítsük a termelőkkel
való közvetlenebb kapcsolat kialakulását. Ugyanakkor a borkóstolón résztvevőket
látva, megállapítható, hogy egy igényes fogyasztói réteg is kezd kialakulni.
Molnár Tibor a Vincellér Ház borát ajánlja
- Volt borászati vállalkozásuk?
- Ezt többen kérdezték már. Régi család vagyunk előttem két generációig
foglalkoztak borászattal elődeim. Nekem sajnos már nincs közöm közvetlenül
a szőlőhöz és borhoz, de próbáltam olyan ismeretekre szert tenni, amelyek
alapján egy-két ember már borász jelzővel illet, de ettől még messze állok.
Alapvetően kereskedéssel foglalkozom.
Ivancsics Zoltán egy elégedett kostolóval
- A mai borkóstoló meghívottjai elsődlegesen az éttermek képviselői?
- Egyrészt ezen a téren is megindult a piac letisztulása. Én úgy éreztem
– és többen osztják véleményemet –, hogy egy ötvenöt ezres városban nincs
szükség háromszáz vendéglátó helyre. Sajnos, Sopronban és környékén nagyon
kevés az igazán színvonalas tevékenységet végző vendéglátó egység. Szeretném,
ha borkóstolóinkon magasabb vendéglátói részvétel lenne, – amit egyébként
indokolna a vendéglátó helyek magas száma – de jelenleg is csak hat-hét
vendéglátói üzlet képviselője van jelen, és ez még mindig kevés.
Másrészt a rendezvényre a minőségi borokat kedvelő fogyasztókat is
várjuk, de az elsődleges cél, az hogy a gasztronómia képviselői találkozzanak
az új borokkal, évjáratokkal, érdekességekkel. A tavalyi első borkóstoló
után észrevehetően nőtt a részvétel, aminek örülök.
A Luka pincészet bora
- Mi indokolja az alacsony vendéglátói részvételt? Nincs piaca Sopronban
a minőségi boroknak?
- Ez összetett kérdés; sajnos a borkultúra nem fejődött abban az ütemben,
amelyben a borászatban az egyre jobb minőségű borok megjelentek. Létezik
már egy jó fogyasztói réteg, amely azonban nem tud – talán nem is akar
– lépést tartani a pincészetekkel. Biztos, hogy ennek gazdasági okai
is vannk, bár most már öt-hatszáz forintért már nagyon szép borokhoz lehet
jutni.
Aki azt tekinti elsődlegesnek, hogy ebből az összegből minél többet
fogyasszon, az nem az igényes fogyasztói réteghez tartozik.
Az általam ismert két-három, többnyire igényes osztrákok által látogatott
vendéglátóhely kivételével, általánosan tapasztalható, hogy az osztrák
vendégek nem tartoznak a túl igényes fogyasztók közé.
A bevásárló turizmus "minél többet minél olcsóbban" elve sajnos színvonal
csökkenést is jelent.
Zeberer & Hartmann pincésztének képviselői
- Milyen a kapcsolata a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsával?
- Nagyon jó. 1998-ban fogalmazódott meg először, egy szakmai borklub
létrehozása, amely – 2-3 borkereskedő és a többséget jelentő szőlész-borász
taggal, összesen tizennéggyel – azóta is működik. Örülök, hogy minket,
borkereskedőket is befogadtak. Külön kiemelném jó viszonyunkat Molnár
Tiborral a Hegyközségi Tanács elnökével, aki egyre többet tesz a saját
pincészetén belül is, ezzel mintegy példát mutatva a többi borásznak.
A "sajtó", a hiteles tudósítás kedvéért a Jandl család
borát kóstolja
- A közelmúltban Ön indította a a Poncihterek asztala című rovatot.
- Ez elsődlegesen a vendéglátó szakmával erősíti a kapcsolatot. Az
aktuális bor mellett mindig szerepel egy ételajánlat, amelyhez én megtalálom
a harmonizáló bort. Fontos a fogyasztókkal való kapcsolat. Remélem, hogy
egyre kevesebb kocsmázó lesz, bár még mindig ők jelentik a piac nagyobbik
részét. Véleményem szerint mindenképpen a palackozott boroké a jövő, ezt
hivatott erősíteni a Poncichterek asztala is.
A Lővér Pince képviselője
Molnár Tibort, a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsa elnökét
is megkérdeztük a rendezvényről.
- Nagyon örülök, hogy a soproniak saját hazájukban szerepelhetnek,
hálás vagyok Rosenmayer úrnak és a többi borkereskedőknek is, akik felfedezték
végre, hogy Sopronban elsősorban a soproni bort kell ajánlani a vendégeknek,
hiszen a turista mindig a helyi különlegességeket keresi. Ez a második
találkozó a Therma étteremben, ahol lehetőséget kaptak a szerepelni vágyó
gazdák, arra, hogy találkozzanak a vendéglátókkal és a fogyasztókkal. Azt
hiszem, hogy aki ezen a soron végigmegy érezheti, színesedik a soproni
borvidék, egyre több palackos árú van. A palackokon keresztül lehet igazán
megvédeni az értékeket. A folyó borban az érték pillanatnyi, a palackban
meg lehet tartani és tovább lehet vinni az értéket.
- Mi a véleménye az itt kóstolt borokról?
- Egy kicsit kezdünk egységessé válni, nem vagyunk féltékenyek egymásra,
az egyéni sajátosságok mellett egyre többet beszélünk a Soproni Borvidékről;
ez az első, jó benyomásom. Szép borok vannak, minden családnál van egy-egy
különlegesség. A csúcs számunkra Weninger, mert ő olyan magasra tette a
mércét a soproni boroknál, amivel egy picit mégis féltékennyé tett, ugyanakkor
önbizalmat is ad, hogy a soproni borból – jó termésszabályozással, jó borászati
technikával – lehet ilyen értéket előállítani.
sztoth
2002. május 03., péntek 21:46
|