CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  



Nagy napok

A nagy őszi emléknapok között (Október 6., Október 23., November 1.) most itt van egy jövőbeni egészen kicsi. Néhány év múlva talán már erre is lehet emlékezni, s értékelést is mondani hozzá kapcsolódóan; a mai napon indult útjára a cybervilágban egy kis rovat: a Szomszédvár. Vas megye a szomszéd, s a szomszédvár alatt Szombathelyet kell érteni. Innen szólnak majd hírek, tudósítások, érdekességek - ajánló jelleggel is természetesen, hátha lesz olyan a CyberPress olvasói között, akit érdekel az illető várható esemény, s ideje is van egy kis "átruccanásra".

Szombathely új ékessége a Művészetek Háza. Itt folyik most egy érdekes eseménysorozat, melynek október 27-én, pénteken különleges "csemegéje" várható. Olyan alkalom ez, amilyen ritkán adatik a "hétköznapi" polgárok életében. Bennfentesek szólnak a szabadkőművességről - mely fogalmat, ha halljuk, valljuk meg, meglehetősen kusza képzethalmaz jelenik meg vele kapcsolatban bennünk, kívülállókban.

A jelzett sorozat kezdetén a Művészetek Háza pincéjében Karátson Gábor kiállítását nyitotta meg október 3-án Szilágyi Péter filozófus, az Antropozófiai Társaság elnöke. "Játsszunk" most egy kicsit! Mérjék fel irodalmi tájékozottságukat! Idézek Önöknek. Melyik tragédiából valók e szavak?

"Bosszantó volna fölfedezned,
hogy nincs oly bölcs vagy balga eszme, melyet
a múlt ne gondolt volna ki. -
De mireánk veszélyt ez mégse hozhat,
pár év múltán lehiggad és kiforr:
a must bármily bolondosan buzoghat,
mégis belőle lesz a bor."

Goethe Faustjának II. részéből vettem az idézetet. A kiállított 60 kép a Faust illusztrációja, mely az Európa Kiadó által 1980-ban megjelentetett könyvhöz készült. Karátson Gábor nem csupán képzőművész. Jelenleg tanít a Janus Pannonius Tudományegyetemen, az ELTÉ-n és a Képzőművészeti Főiskolán kínai filozófiát, Goethét és Jacob Böhmét. Lefordította a Tao te king-et (melynek jelenleg a harmadik kiadásán dolgozik) és a Változások könyvét.
A kiállítás megnyitása után értékes, érdekes beszélgetés volt Szilágyi Péterrel és Karátson Gáborral.

Október 13-án, pénteken (!) Tatár György tartott előadást A lélekvándorlás a kabbalában címmel, majd 17-én Bakos József állt az érdeklődők elé, s alapos, hosszas elemzést tartott. A Grál volt a téma.

Október 27-én, pénteken pedig, mint már említettem, a szabadkőművesség kerül terítékre - négy vonatkozásban is ezen az egy délutánon-estén itt, a Művészetek Házában. 17 órakor az Előtérben Schwarz Sándor építészmérnök megnyitja A magyar szabadkőművesség emléktárgyai c. kiállítást. 18 órakor a Szalonban * Szabadkőművesség tegnap, ma, holnap * címmel tart előadást Ort János, a Magyar Szimbolikus Nagypáholy nagymestere; 19 órakor ugyanitt őt követi Dr.Király László csecsemő-szívsebész, a Magyar Szimbolikus Nagypáholy fő tisztségviselője, s * Szimbolika és szabadkőművesség * címmel tartja meg előadását. 20 órakor az esemény zárásaképpen Eigly Tibor zongora- és csembalóművész, a Deák Ferencz Páholy zenemestere * A zene jelentősége a szabadkőművességben * témakörről fog beszélni.

Hasonlóan érdekes előadások, beszélgetések fognak ezen az estén zajlani a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központban a keleti vallásokról.

Aki Szombathelyen járva kiállítást szeretne megtekinteni, a következők közül választhat.

- Művészetek Háza (Fő tér 10., Titkárság: 94/ 509 641, Fax: 94/ 314 715)

Karátson Gábor fent említett akvarelljei

- Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ (közismert rövidítésével MMIK Ady tér 5. T.: 94/ 312 535 Fax: 94/ 312 743; további programajánló itt!)

II. emelet, Médium Galéria: 20 művész Kaufbeurenből, Szombathely bajor testvérvárosából (Szombaton és vasárnap a kiállítás kulcsai a portán vannak, kérje az információ segítségét!)

Ezeken kívül természetesen ellátogathatnak

a Savaria Múzeumba - Kisfaludy S. út 9. T.: 94/ 312 554

a Sala Terrena Egyházmegyei Múzeumba - Berzsenyi tér 3. T.: 94/ 318 567

a Smidt Múzeumba - Hollán Ernő u. 2. T.: 94/ 311 038, vagy

a Szombathelyi Képtárba - Rákóczi F. út 12. T.: 94/ 313 074 (e-mail).

Külön meg kell említenem a jelentős kulturális értékeket közvetítő Katolikus Továbbképző Intézetet, rövidebb nevén: KTI-t. Előadás, filmvetítés, kiállítás szokta színesíteni az ott zajló szakmai jellegű, illetve, amint a nevében is áll, továbbképző programokat. Az intézmény helye, elérhetősége: Karmelita u. 1. Postacím: 9701 Szombathely, Pf. 211. T.: 94/ 514 340 Fax: 94/ 514 341

Visszatérve az aktualitásokhoz: a Bartók Teremben (Rákóczi F. út 3. T.: 94/ 313 747) október 28-án 19.30-tól ünnepi hangversenyt tartanak Törökország nemzeti ünnepe alkalmából. Jegyek kaphatók a Bartók Terem művészbejárójánál munkanapokon 14.00-18.00 óráig, valamint az előadás előtt a helyszínen.

Kíváncsian tekintek a jövőbe. Vajon, amikor e kis napról majdan említés tétetik, lesz-e olyan olvasó, aki örömmel gondol vissza ez induló rovat ezen első írására, mivel ennek révén szerzett tartalmas élményt, érdekes emléket, vagy kapott információt, mely alapvetően befolyásolta életét.

Szeretettel kívánok minden érdeklődő olvasónak sok - számára fontos, értékes, érdekes - információt a szomszédvárból, Szombathelyről!

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.



2000. október 26., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület