CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Legyetek mindig készen rá, hogy mindenkinek megfeleljetek,
aki csak kérdezi, mi az alapja reményeteknek.

Szent Péter apostol szavai feltételezik, hogy a keresztények életén meglátszik valami, egy benső titok, amely az életüket megváltoztatta. A keresztények másként élnek, gondolkodnak és beszélnek, mint a pogányok. Az életük olyan derűt, optimizmust sugároz, amely csodálattal tölti el a kívülállókat.
Mi tudjuk, hogy ennek alapja a keresztények élő hite. Mi hiszünk Istenben, hiszünk Jézus Krisztusban, az Isten Fiában, aki értünk emberré lett. Hiszünk a feltámadásban, az örök életben, amelyre Mennyei Atyánk mindnyájunkat meghívott. Hiszünk a Szentlélekben, aki nekünk erőt ad, hogy életünk keresztjét derűs lélekkel, örömmel tudjuk hordozni.
Miben más a keresztény emberek élete és gondolkodásmódja? Elsősorban abban, hogy életük alaptörvénye a szeretet. A mai világ, amit a hírközlő eszközök nekünk bemutatnak, egyedül a földi élet örömeiről szól, az emberi jólétet, a minél nagyobb gazdagságot mutatja be, mintha ez lenne az életünk értelme, ez boldogítaná az embert. Az eredmény, hogy az emberek nagy része boldogtalannak érzi magát, nincs megelégedve és mindig többre vágyik. Ez az önzés kikezdi emberi kapcsolatainkat, még a családok életét is tönkre teszi. Ezt jelzi a szomorú statisztika, hogy Magyarországon 100 házasságkötésre 50 válás jut, ezt igazolják naponta a híradások, hiszen nincs olyan nap, amikor ne hallanánk gyilkosságokról, rablásokról, háborúkról és kegyetlenkedésekről.
Érthető, hogy ebben a világban feltűnő, ha valakinek más az értékrendje, más az életének a célja. Miből látszik meg, hogy valaki valóban Istenben hívő keresztény? Az, hogy valaki templomba jár és imádkozik, még nem egyértelmű jele a keresztény hitnek, ha közben a mindennapi életben ugyanolyan anyagias mint nem hívő embertársai.
Az, hogy valaki valóban keresztény, meglátszik a családja életében. A keresztény ember szerint a házasság lényeges tulajdonságai az egység, a felbonthatatlanság és a nyitottság a gyermekáldás vállalására. Sajnos feltűnő a mai világban, ha valaki valóban megtartja a házastársi hűséget és nem lehet elcsábítani, feltűnő a mai világban, ha valaki adott szavát megtartva még hősies áldozatok árán is kitart házastársa mellett, és feltűnő a mai világban, ha valaki valóban nyitott a gyermekáldás vállalására és nem zárja ki, hogy kettőnél több gyermeke legyen a családban.
Tudomásul kell vennünk, hogy ez a világ nem keresztény módon gondolkodik, és sokszor még hívő keresztény testvéreinket is megkísérti. Ezért kell tudatosan ellent állnunk a világ minden csábításának, ezért van szükségünk a Szentlélek kegyelmére, hogy helyesen gondolkodjunk hitünk és a keresztény erkölcs kérdéseiről, ezért van szükségünk a Szentlélek kegyelmét, hogy legyen erőnk ebben a világban is keresztény módon élni, minden csábítás ellenére.
A keresztény emberre jellemző a mindennapi életben, a tisztességes beszéd, a becsületes kötelességteljesítés, azt áldozatkészség, hogy embertársain segítsen.
Fel kell tennünk a kérdést, valóban keresztények vagyunk? Ha igen, akkor ezt arról fogjuk felismerni, hogy a e világ fiai értetlenül állnak előttünk, és ostobának tekintve minket azt kérdezik, hogy miért vagyunk ilyenek. Miért? Azért mert hiszünk Jézus Krisztusban, mert tudjuk, hogy Mennyei Atyánk szeret minket, és ő tudja mi az igazán jó számunkra. ezért élünk Jézus tanítása szerint, ezért tölt el bennünket a remény, hogy földi életünk után örökké boldogok leszünk Mennyei Atyánk országában.

Dr. Rédly Elemér
városplébános



2002. május 06., hétfő 20:42


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület