CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

A Mustármag soproni majálisa

    A Mustármag Evangélikus Ifjúsági Egyesület alakulásához vezető ok és a momentum a rendszerváltozás előtti időkre tehető, akkor, amikor egy-egy lelkész nyíltan, végzett templomfalakon kívüli evangélizációs, vagy egyszerűen csak közösségszervezés céljából folytatott tevékenységét, például az egyházi táborszervezést  "nem nézték jó szemmel", viszont a környezetvédő tábornak meghirdetett és Rábcakapin megtartott nyári táborozás alatt össze jöhettek mindazok, akik az evangélikus egyházhoz kötődő értékrend szerint próbálták élni mindennapjaikat.
    Azóta egyesületté alakult és jócskán kibővült a "baráti társaság" A helyszín is többször változott Beled, Szilsárkány... A Mustármag Egyesület szervezésében ma több mint százan is összejönnek egy-egy táborozás alkalmával, sőt kistábor és nagytábor és a művészi vénával megáldottaknak alkotótábort is szerveznek. Rábcakapin erre a célra a már meglévő parókia és a kárpótlássorán visszakapott iskolaépület megfelelő körülményei a nyári táborozásoknak.
    Az egyesület elnöke Magassy Gergely testnevelő tanár, hitoktatóval a Sopronban megrendezett Mustármag Majálison találkoztam.


Ifj. Magassy Sándor tábori lelkész beszámolót tart a boszniai békefenntartó tevékenységről

    Hát igen... egy kicsit más hangulat fogadott a Zerge utcai vendégházban, mint amire a majális szó ma, első hallásra  asszociációs lehetőséget ad. A programoktól függően általában 40-50 fiatal jön össze egy-egy mustármagos alkalmon, amelyeknek a programját az igényekhez irányítja a mintegy 18 tagú egyesületi tagság.
A soproni rendezvényre elsősorban a fiatal házasokat, a párválasztás előtt és közben állókat várták, de természetesen mindenki talált magának hasznos elfoglaltságot, és új információhoz, ismeretekhez is jutott a két előadás kapcsán.
    Az evangélikus egyházzal együttműködve, és az egyházmegye segítségével nem csak egyházhoz kötődőket, a templomba rendszeresen járókat várják rendezvényeikre a mustármagosok, hanem minden olyan embert, aki élete kérdéseire hiteles választ keres, vagy egyszerűen csak tartalmasan szeretné eltölteni idejét.
- Nem hittérítést folytatunk - mondja az elnök, aki mesél arról is, hogy a keresztény etikával mindenképpen összhangban lévő, gyakorlati élet terén jelentkező és megoldandó problémákra keresik együtt a választ a résztvevőkkel. Megmutatják a kérdésekre adott keresztény választ, de nem kényszerítik senkire sem azt.
    Magassy Gergely arról is beszélt, hogy munkájukat többen is támogatják: lelkészek, hitoktatók, tanárok. Sopronban a május elsejei Mustármag Majális meghívóit az egyházi iskolákban is terjesztették.
    Egyértelműen van igény a Mustármag Egyesület által szervezett alkalmakra, a közös együttlétre, a beszélgetésekre. A soproni majálison előadást tartott Lechner Anna gyermekpszihológus, ifj. Magassy Sándor tábori lelkész a boszniai békefenntartó tevékenységről számolt be.
Az egyesület alapító okiratban meghatározott célja "… elsősorban Győr-Moson-Sopron megyében élő ifjúság evangélikus szellemű nevelése, identitástudatának erősítése, a protestáns szellemiség megismertetése."
    Ezt másként, az egyesület nevét adó Bibliai Igével így lehet kifejezni: "Hasonló a mennyek országa a mustármaghoz, amelyet fog az ember, és elvet a földjébe. Ez kisebb ugyan minden magnál, de amikor felnő, nagyobb minden veteménynél, és fává lesz, úgyhogy eljönnek az égi madarak, és fészket raknak ágai között."

Bővebb információ:
Mustármag Egyesület honlapja   

Szöveg: (té)
Fotó: Németh Béla     



2002. május 07., kedd 02:04


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület