CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Érettség a bizalomban

Elválás vagy összetartozás?


Kedves Ivan! Szeretett Mindannyian!


A nem-tudom-milyen csillagkép erősen hegyesszögű háromszöge már "belefúródni" készül hosszú orrával a szemközti négyemeletesbe 2002. május 10-én, a nap járása szerint háromnegyed 11-kor éjjel, északnyugati irányban... Péntek ez. A középiskolás ballagók idei szerenádozó-pénteke.

Komoly hullámokat ver ilyenkor a dal hangja az egész országban!

Előttünk, a Gyöngyös patak kis hídján is dobogtak át az ifjú lábak, szinte menetrendszerűen, úgy huszonötpercente. A kicsi kacsák már elpihentek valahol a sötétben, vadászó macskától veszélyeztetve, anyjuk által viszont az élete árán is védelmezve. Néhány vérmes gácsér őrjáratban úszkál az éjjeli patakban, és igen heves ellenérzését fejezi ki a ballagók által "előadott", számukra elviselhetetlen ricsaj miatt: hápognak és hápognak.

Az ég gyönyörűen "lyuggatott". (Régen a csillagokat lyukaknak vélték, melyek átszitásítják az éji égboltot.) Tiszta a levegő, a diszkófények is egymással "kardoznak" csupán. Sehol egy felhő, amelynek hasa alját fénybökőikkel megcsiklandozhatnák!

Néhány középiskola már ezen a pénteki napon elballagtatta végzőseit, még több a másnapra, a szombatra tette ez ünnepélyes alkalom időpontját. A könnyek és mosolyok, a jaj, de jó, jaj, de kár, ó, Istenem, hétfőn már érettségi, már csak két nap, a most hogy vigyem ezt a kazal virágot, ő eljött vajon, itt van-e, nem látom... ilyenféle gondolattöredékek, a kavargó falak, termek, díszítések, idézetek, búcsúztató tanárok, izzadó és meghatott rokonok zavaros-zavaró, mégis olyan emlékezetes kavalkádjának idejét.

Az utolsó nap együtt az osztálytársakkal. Azután mindenki szétszéled, és néhány óra múlva újfent róni kezdik körkörös látszati útjukat egünkön a lyukacskák, a csillagok, újra eljön az ideje, hogy az északnyugati égbolton lefelé süllyedőbe kezdjen az a hegyesszögű háromszög... Ufólesők a tiszta égen ufót lesnek, helyette látnak sok repülőt - messze van már 2001. szeptember 11., azután 14., amikor három percig gyászban állt az élet -, "szputnyikot", satellitet... és fiatalok itt is, ott is, már csendben leginkább, összegyülekeznek, többnyire kettesben, esetleg néhányfős csoportocskában... Kóvályognak, szívják a langyos-szép tavaszi levegőt... és készülődnek az érettségire, természetesen gondolatban, szavakban, valamint: készülődnek az elválásra. Előre nosztalgiáznak a mi lesz, ha már nem leszel velem-en.

Ha mindenkit oda vesznek fel, ahova jelentkezett, sikeresen - hát... az egymásra találtaknak "annyi". Elszakítja őket a kötelező messzeség. Persze, még itt a nyár... de mi az a pár hónap, amelyiken már a pénzkereseten gondolkodnak, már a ruhatár kialakításán... és családdal-család nélkül nyaralnak, esetleg tanfolyamon vesznek részt, nyelvin vagy autóvezetésin... a nyár, az már akár ne is lenne sokuknál, az együttlét szempontjából. Persze, hiszen első felét eleve az érettségi és a felvételi tölti ki. Olyan vakáció, amilyen utoljára harmadikos korukban, tavaly jutott nekik, soha nem lesz mégegyszer.

Itt és most, ezen a szombati kóválygáson (persze, tudom, sokan épp az alapos lerészegedéssel vannak elfoglalva ez órán - erről nincs mit beszélni...) azonban még nem a nyár a téma - vagy ha az is, mégsem az. Itt most a NAGY KÉRDÉSEK órája zajlik, órái peregnek.

A párok igazi próbája veszi most kezdetét. A bizalom és igazi érettség próbája. Megbízom-e a másikban, hogy kitart mellettem, szeretni fog-e messze szakadva is, a távolban is hűen? Megbízik-e ő bennem ugyanígy? Vagy csak üres szavak voltak, hogy: "Annyira örülök, hogy közöm van a boldogságodhoz! Szeretném, ha én öntözhetném e gyönyörű boldogságvirágot. Szeretném, ha nekem nyílna, hervadna és újra nyílna" ?

If you can dream it, you can do it! - Amit meg tudsz álmodni, meg is tudod tenni.

Kedves Fiatalok! És Minden Várakozó! A kulcs Bennetek, Magatokban van. Higgyetek és bízzatok a másikban. Soha ne inogjatok meg, soha ne hagyjon alább a hőfok, soha, egyetlen pillanatra se engedjétek át magatokat a kételkedésnek távollévő társatokkal kapcsolatban. Ellenben(!): minden percetek Érte teljen, minden tettetek csak Vele törődjön - a már megtalált társsal. Úgy ébredjetek és frissítsétek fel magatokat, tegyétek magatokat széppé, mintha ő toppanhatna elétek bármelyik pillanatban. Úgy mozogjatok, beszéljetek, mintha hallaná véletlenül. Úgy teljesítsétek tanulmányi vagy munka-feladataitokat, úgy tartsátok rendben holmitokat, mintha bármelyik pillanatban itt teremhetne, illetve: titokban éppen figyelne-nézne titeket, a KEDVESÉT, akitől elszakíttatott átmenetileg! A kulcs helye: saját lelketek. Ha mindketten érzik és őrzik is, ha egyetlen pillanatra sem válnak meg az összetartozás platinánál, titánnál és minden materiálisan felértékelt anyagnál értékesebb "anyagból" készült kulcsától - "az erő velük lesz", és ők erősek lesznek együvé tartozásban, szeretetben minden próba, minden tehertétel ellenére.

Veletek vagyunk lélekben, Kedves Összetartozók! Tartsatok ki egymás mellett örökre! Nincs más Társ - csak más kapcsolat, más szerető. Megtalált Társ csak egy van.

- gyöngyös -



2002. május 12., vasárnap 17:17


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület