CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

VII. Német Kultúrhét - Kórustalálkozó

    Tizenhat magyarországi német kórus vett részt az idei Németh Kultúrhét Kórustalálkozóján. A rendezvény felvonulással kezdődött, a résztvevők a mazsoretteket és a Sopron Városi Fúvószenekart követve, énekelve vonult a Széchenyi térről a Várkerületen át a Fő térre.

    Krisch Magdolna a Soproni Német Önkormányzat és Sopron és Környéke Német Kultúrklub nevében köszöntötte a résztvevő kórusok közel ötszáz tagját.
    Dr. Payer Erzsébet alpolgármester Sopron Megyei Jogú Város nevében köszöntötte az egész országból felsorakozott 16 kórus tagjait. Beszédében utalt arra, hogy a dal, a nemzetiség, nemzetiségi tudat összefüggő fogalmak. Említette, hogy számára gyerekkorában milyen felemelő érzést okozott a kórustag szüleinek éneke, a társaság az együtténeklés öröme, a boldogság, szomorúság kifejezése. Ugyanez az élmény lehet az összetartója az itt összegyűlt kórusoknak. A nemzetiség érzéseinek érzések átadása, a hagyományok ápolása, átörökítése ennél többet jelent. A próbákon, ünnepeken lehetőségük van a szülőktől átvett hagyományok átadására, nemzetiségi érzésük, hovatartozásuk erősítésére, hogy boldog, kiegyensúlyozott tagjai legyenek annak a közösségnek amelyben élnek.
    Sopron a nemzetiségi tudat ápolója, a nemzetiségi hagyományok őrzője. Megköszönve a német kultúrklubnak a szervezést, az alpolgármester kívánta a résztvevőknek és a soproniaknak, hogy érezzék jól magukat ebben a két napban.
    Heilich Ferenc a Magyarországi Német Kórusok Szövetségének elnöke örömét fejezte ki, hogy a régi német dalokat, zenei anyanyelve dallamait, és nemzetiségi táncaikat hallhatja-láthatja.
    A köszöntők után a solymári táncosok műsorát láthatták a Fő téren összegyűltek,
    A kórustalálkozó a Gyermek- és Ifjúsági Központban folytatódott ahol Bánfalva, Brennbergbánya, Alsógalla, Berkenye, Harta, Hárskút, Herend, Solymári Tánccsoport, Solymár, Kecskéd, Kőszeg, Palotabozsok, Pilisszentiván, Pilisvörösvár és Úrkút kórusai léptek fel.
    Krisch Magdolna a Német Kultúrklub vezetője kérdésünkre elmondta, hogy a kórustalálkozó a hetedik német kultúrhét részeként került megrendezésre. A magyarországi német kórusoknak vannak évente selejtezői, majd utána kórusversenyek. A soproni rendezvényt szervezők nem kívántak a selejtezőkben és a versenyekben részt venni, az volt a céljuk, hogy amennyiben lehet, az ország legtöbb pontjáról hívjanak meg kórusokat és ők itt jól érezzék magukat egymással.
    Annak ellenére, hogy a találkozón főként magyar nyelvű beszélgetéseket lehetett hallani, a fő cél egy – azt a közös identitást erősítő – barátságok kialakítása volt, , amelyekért miatt az egész találkozó létrejött.

    Csodálatra méltó a bánfalvi kórus, a tagok háromnegyed része nem beszél németül, de felveszi a nagyon szép bánfalvi népviseletet és németül énekel.
    Az rendezvény túlmutat azon, hogy a kórusok egymással találkoznak, már nem csak nemzetiségről szól, hanem arról is, hogy egy kicsit másmilyen emberek találkoznak egymással és megtalálják azt ami őket összeköti.

    A résztvevők alapvetően német nemzetiségűek, német nemzetiségű falvakból jöttek. A soproniak mindig el voltak kényeztetve, az osztrák határ közelsége miatt. Itt folyamatosan létezett kommunikáció, lehetett német nyelvű tévéműsorokat nézni, rádiókat hallgatni, emiatt a soproniak elhanyagolták őseink dialektusát, ami, Krisch Magdolna szerint, talán harminc év múlva akár el is tűnhet.

Az ország többi – szigetet képviselő pontjain – az 1946 utáni kitelepítés egyértelműen egy konok összefogásra kovácsolta az embereket, megünnepelték a valamikori híres ünnepeket, vigyáztak a népviseletükre és megfigyelhető, hogy a találkozón néhány kórus dialektusban énekel.

    Sopron előbb vált nemzetközivé mint Magyarország más területei. A soproni német nemzetiségnek nincs köze a svábsághoz, mert a nyugat-magyarországi falvak nem a Mária Terézia és a török utáni betelepítéssel jöttek létre, hanem itt egy ezeréves folytonosságot lehet megfigyelni. A két-háromszáz éves múltra visszatekintő sváb közösségek talán jobban összetartottak, ahhoz, hogy a jövőben összetartanak-e majd, remélhetőleg a soproniak is hozzájárulnak.
- A bad-wimpfeni küldöttség résztvétele a rendezvényen érthető, hiszen rokonaink is vannak közöttük, elmondható, hogy minden évben mikor meglátogatnak, a Német Kultúrklub is megmozdul és ezeken az alkalmakkor országosnak tekinthető rendezvénnyel jelentkezik - nyilatkozta Krisch Magdolna.
A rendezvény második napján május 12-én délelőtt a Fő téren a résztvevő kórusok adtak hangversenyt, majd a "Vinosseum" Hotel Sopron Borház ünnepélyes megnyitójára került sor.

sztoth
 



2002. május 12., vasárnap 19:25


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület