CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Dr. Habsburg Ottó: Utunk Európába

    Dr. Habsburg Ottó a Páneurópai Unió elnöke Regina főhercegnővel együtt Sopronba látogatott.
    Városnézés és az 1989-es Páneurópai Piknik színhelyére való látogatás után az európai integrációért fáradhatatlanul küzdő politikus a volt Megyeházán Utunk Európába címmel tartott előadást, amelyen őt dr. Gimesi Szabolcs Sopron polgármestere köszöntötte. (A  fotón dr. Payer Erzsébet alpolgármester, Dr. Habsburg Ottó, Dr. Gimesi Szabolcs és Regina főhercegnő)

    A "hungaro-pesszimizmus" ellen szólt a kilencven évével is fiatalos lendülettel és hévvel tartott előadásában Habsburg Ottó, amikor a magyarság történetének számos példáját hozta fel annak bizonyítására, hogy nagyszerű nemzet vagyunk, akik minden nehézség ellenére megmaradtunk a Kárpát-medencében és akikre még nagy jövő vár.
    A történelem sodrában sok kis nemzet eltűnt, de a magyar – amely ugyan szintén kis nemzet – mégis megmaradt.
- Megmaradtunk, mert volt egy István királyunk, aki a többi nagy magyarral együtt le tudta vonni a történelmi események tanulságait. Gyönyörűszép országunk, nyelvünk és irodalmunk van - fejtette ki a politikus, aki arról is beszélt, hogy az a 70 év alatt, ameddig nem jöhetett Magyarországra a magyar irodalom által őrizte meg a magyar nyelvet. Nyelvében él a nemzet - idézte.
    Csodának nevezte azt, hogy a magyar nép a "hadak útján" minden történelmi csapás ellenére megmaradt. A magyar nép történelmére való visszatekintésében az első és a második világháború mellett, harmadikként aposztrofálta a hidegháborús éveket, amelyeknek, nyertes csatáját – mint mondta – a magyarok 1956-ban a szabadságharccal vívták. Óriási hatással volt Magyarország külföldi megítélésére az 56-os szabadságharc, amely a kommunista rendszert megingathatatlanságának mítoszát foszlatta szét. Egyenes következménye az 56-os eseményeknek az 1989. augusztus 19-i határáttörés-jelentette ki a politikus, aki fáradhatatlan harcosa az európai integrációnak.
    Magyarország unióba való belépésének esélyeiről szólva, szintén optimizmusának adott hangot, amikor kifejtette, hogy a magyar politikusok – akik közül politikai pályája során majd mindegyikkel tárgyalt – mindenekelőtt magyarok és csak azután párttagok. Minden esélye megvan Magyarországnak arra, hogy hamarosan az unió teljes jogú tagjaként vegyen részt annak munkájában, hangsúlyozta dr. Habsburg Ottó, aki szólt Magyarország jogi téren megvalósult példamutató uniós felkészültségéről.

    Büszkék lehetünk nemzetünkre, magyarságunkra - jelentette ki, bevallva, hogy a magyar Zászlót látva és a Himnuszt hallgatva mindig nagyon meghatódik, visszaemlékezve a legdrámaibb, november 4-én elhangzott Himnuszra.
    A Duna-és Kárpát-medence az "összenövés" folyamatát éli meg, amelyben a magyar népnek küldetése, feladata és a határokon kívül élő magyarok iránt felelőssége van.
    Magyarország jó úton indult el és a haladását csak az optimizmus biztosíthatja: gyönyörű országunk van, rengeteg megoldásra váró feladatunk, ha a "hadak útján" meg tudtunk maradni, akkor az Európai Unió nyújtotta biztonságban bölcs politikával a világhatalom része lehetünk - vélte dr. Habsburg Ottó.
    Fontos, hogy megmaradjunk nyelvünkben, magyarságunkban, mert aki jó magyar, az jó európai is.
    Az Európai Unióba vezető úton a magyar nemzet hittel, a jövőbe vetett bizalommal és tetteivel mindent elérhet - vonta le végső következtetését az előadásában végig magát a magyar néppel azonosító, kilencven esztendős politikus.



2002. május 14., kedd 10:04


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület