CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Országos Tisztifőorvosi Találkozó

    Május 15 és 17 között Sopronban a Hotel Szieszta ad otthont a tisztifőorvosok országos találkozójának. A harmadik alkalommal megrendezett találkozón az egész ország területéről, minden tisztifőorvos részt vesz.
    Dr. Lun Katalin országos tisztifőorvos és dr. Ütő István helyettes tisztifőorvos részvételével az országos találkozót megelőző sajtótájékoztató arról is szólt, hogy a folyamatos kihívások, amelyekkel a Tisztifőorvosi Szolgálat nap mint nap megküzd szükségessé teszik az eszmecserét.
    Dr. Lun Katalin beszélt arról, hogy a találkozó az aktuális időszaknak megfelelő szakmai programokat tűzött ki maga elé.
    Az ÁNTSZ törvényben meghatározott feladatai egyértelműek és azok a kormányváltásoktól függetlenül adottak. A szolgálat működik és tevékenysége révén elismertséget szerzett - jelentette ki az országos tisztifőorvos, aki hangsúlyozta, hogy a klasszikus értelemben vett közegészségügy-járványügy vonatkozásában, az egészségügyi ellátás szakmai felügyelete, a működési engedélyezések, az egészségüggyel kapcsolatos összes feladat tekintetében, az egészségvédelem, mely korábban is a tisztifőorvosi szolgálat fontos, kiemelt feladata volt, igazán értelmet, célt és lehetőséget az Egészséges Nemzetért Népegészségügyi programban nyert.
     
Kijelentette: a megkezdett munkát a szolgálatnak tovább kell vinni.
    A decemberben elfogadott intézményi törvények szabályozott változásokat írnak elő, megteremtik a tulajdonos, a működtető számára az egészségügyi ellátórendszerben bizonyos privatizációs folyamatok elvégzésének jogszerű lehetőségét. Március 31-ével az alaptörvény végrehajtásának jogi kereteit biztosító végrehajtási utasítások is megszülettek. Korábbi nyilatkozatok arra engednek következtetni, hogy az új egészségpolitika, szakmapolitika is az intézményi törvényt továbbviszi. Dr.Lun Katalin arról is beszélt, hogy az országos átalakulási folyamat továbbvitele mindenképpen fontos.
    Utalt a közelmúltban megjelent – az egészségügyi tárca, az OEP és az ÁNTSZ által – közösen készített az egészségügy megújítására kidolgozott –  Fodor József Konszolidációs Programra. Az Orbán-kormány által elfogadott cselekvési programnak, többek között része az intézményi átalakulás, az egészségügyi dolgozók egzisztenciális helyzetének javítása, az Egészséges Nemzetért Népegészségügyi Program.
- Bízom abban, hogy a cselekvési programban megfogalmazottak, ha némi módosítással is, de a jövőben is élni fognak - jelentette ki dr. Lun Katalin.

    Dr. Ütő István helyettes országos tisztifőorvos az Egészséges Nemzetért Népegészségügyi Programról szólva, kifejtette, hogy a kormány által a tavaly nyár közepén elfogadott és szeptemberben beindított program "sikerre van ítélve".
    A kormányváltás idejére az igen nagy horderejű program legalább 5 olyan vonulata beindult, amelynek a leállítása legalább olyan fárasztó és költséges lenne, mintha újat indítanánk be. - jelentette ki a helyettes tisztifőorvos.


Dr. Lun Katalin országos tisztifőorvos, dr. Ütő István h. országos tisztifőorvos, dr. Amberger Erzsébet Sopron városi tisztifőorvos

- Utolsó pillanatban jött létre az egészségmegőrző és egészségirányító, életcélt irányító és ösztönző program, amellyel megvan az esélyünk arra, hogy a gazdasági fejlődés ütemétől függetlenül, egyenrangúként kerülhessünk be az EU-ba. Az egészség a gazdasági fejlődés igen nagy befolyásoló tényezője, tekintettel arra, hogy a mindenkori népesség egészsége nagymértékben befolyásolja a gazdasági fejlődést.
    Dr. Ütő István beszámolt a megkezdett szűrési programokról. Jól működő, – a civil szervezetek, a történelmi egyházak, az önkormányzatok – és több más szervezet együttműködésével megvalósított hatalmas kapcsolatrendszer révén legalább 30 megyei szinten megszervezett felvilágosító és mozgósító találkozóra került eddig sor.
A helyettes tisztifőorvos az országos méretű soproni találkozóval kapcsolatosan kifejtette, hogy azon a terveket, a feladatokat és az aktualitásokat is napirendre tűzik.
- Miután itt van az ország összes vezetője, bízom benne, hogy a kérdésekben konszenzus alakítható ki. Ha egységes ÁNTSZ van, akkor egységesebben hallathatjuk a véleményünket - szögezte le dr. Ütő István.

    Az Egészséges Nemzetért Népegészségügyi programmal kapcsolatban eredményekről is beszámolt, amelyek, mint mondta minden várakozáson felüliek.
    Az emlőrák-szűrésre való felhívásra jelentkezők első havi megjelenése 20-60 % körüli volt, a januári februári megjelenés sok megyében 70%-ot is elért, szemben az előző években tapasztaltakkal, amelyek szerint országosan a nők 20%-a ment el emlőrák-szűrésre.
- Ez azt jelenti, hogy megalapozott reményeink lehetne arra nézve, hogy a jövőre elérjük a 80-90%-os megjelenést - jelentette ki Ütő István.

    
Megnyitó: dr. Ütő István, dr. Amberger Erzsébet, dr. Gimesi Szabolcs polgármester, dr. Lun Katalin, dr. Bajtay András GYMS Megyei tisztifőorvos

    A Tisztifőorvosi Találkozó megjelentjeit dr. Gimesi Szabolcs polgármester is köszöntötte. A megnyitót követően a Fodor József Konszolidációs Program és a program által meghatározott ÁNTSZ-feladatokról hangzottak előadások.

    A május 16-án és 17-én többek között az intézményi törvény végrehajtásában jelentkező egészségügyi hatósági feladatok (Dr. Göttl Márta, dr. Felmérai István), ÁNTSZ Informatika (dr. Kovács Attila), az intézményi törvényből következő piaci folyamatok (dr. Szabó Tamás), köztitviselői teljesítményértékelés témakörök kerülnek terítékre.
    Borkóstoló és Eisenstadt-i kirándulás is színesíti a konferencián résztvevők programját.



2002. május 15., szerda 22:13


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület