CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Stigmák, jelek, életek

Jn 20,19-23 Amikor beesteledett, még a hét első napján megjelent Jézus a tanítványoknak, ott, ahol együtt voltak, bár a zsidóktól való félelmükben bezárták az ajtót. Belépett, megállt középen és köszöntötte őket: „Békesség nektek!” E szavakkal megmutatta nekik kezét és oldalát. Az Úr láttára öröm töltötte el a tanítványokat. Jézus megismételte: „Békesség nektek! Amint engem küldött az Atya, úgy küldelek én is titeket.” Ezekkel a szavakkal rájuk lehelt, s így folytatta: „Vegyétek a Szentlelket! Akinek megbocsátjátok bűneit, az bocsánatot nyer, s akinek megtartjátok, az bűnben marad.”

Az Úr megjelenik a tanítványoknak.
Oldalát mutatja, miként azt Tamásnak is tette. A stigma, a megjelöltség tehát Krisztus ismertetőjele; arról lehet megismerni az evangélium szerint (a kenyértörésen kívül).
Mi akkor a tanítványság jele? Vajon mindenki viselheti az öt szent sebet? Nem, hiszen sem dolgozni nem lehet vele, s akik részesültek benne, azok is takarták, és mondták, hogy valóban nagyon fájdalmas, a köznapi életet tényleg akadályozó jelek ezek. Valamiképpen mégis stigmatizáltak, megjelöltek vagyunk. Pilinszky egyik "kötelezően" használt hasonlata, szimbóluma ez a kifejezés, mellyel a "hétköznapi" megkülönböztetettséget jelölte.
A kérdés önmagát adja: miért, megkülönböztetettek a keresztények?
A lehető legdiplomatikusabb a válasz: igen is meg nem is. Közös-séget alkotnak, mégpedig a szentségek, de főleg a Lélek vétele által. Hatalmat kapnak a szolgálatra, melyet ugyan különbözőképpen értékelnek, de a lélekben való élet egységes szemléletét, annak fontosságát éppen az elmúlt évtizedek karizmatikus közösségei bizonyítják. Ahogyan a Lélek, nem nézve mely történelmi egyházhoz tartozunk, "végigsöpört" a Földön, mindenkit, aki rászánta magát, megújítva, az valami csodálatos dolog!
Közösek abban is, hogy a bűnbánat (vagy bűn) stigmáját viselik a homlokukon, de csak addig, amíg a jézusi parancsnak, a szolgálatra született hatalomnak a megbocsátó folyamába nem vetik magukat A legfontosabb jellemző azonban az életvitelükben, hogy érzékeny lelkiismerettel dolgozzák fel a mindennapok történéseit.
Megkülönböztetettek abban is, hogy tudatosan élik egyéni életüket. Tudják, ismerik számon-tartottságukat, tisztában vannak vele, hogy különbözők az adományok, különbözők a talentumok, a lélek szerint különbözők a stigmák is. A másságot a mindennapi életben manapság meglehetősen szabadon kezelik, már az arra "kötelezettek" sem tudnak különbséget tenni másság és szabadosság között. Márpedig a keresztényeket a másság elviselésére (nem dicsőítésére és propagálására) kötelezi Jézus, ahogyan Gyökössy Bandi bácsi egyik kedvelt idézetét citáljuk nap mint nap: "Viseljétek el egyMÁST!"
A szójáték azonban komolyra fordul, mihelyst a konkrét alkalmat, a kívül rekedt egyént, az adott helyzetet kell bekormányoznunk a közösség kikötőjébe.
A születésnapon (az Egyház születése napján) meg kell kérdeznünk magunktól, hogy általunk milyen lett, milyenné vált az Egyház! Kérjük a Lelket, hogy egyre több, egymástól talentumban és stigmában különböző felnőtt keresztény legyen közösségben, kicsiben és nagyban. Hogy Jézus megjelenjen előttünk, hogy a stigmáink, melyeket szenvedve, egyénenként másképpen, más helyen, más-más tolerabilitással, de viselünk, egyszer majd átrendeződjenek, ebben is hasonlóvá téve bennünket a Mesterhez!
- DI -



2002. május 19., vasárnap 09:08


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület