CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 7., kedd, Gizella napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Bölcső és koporsó

Bölcső és koporsó

Mindig könnyen indult el hazulról: ha hívták, ment; ha vágya támadt fordulni egyet a nagyvilágban, felkerekedett, mint a szél, gyorsan és a semmiből előtörve. Vágtatott előre, kíváncsian, fűtötte a tudásszomj, a megismerés vágya, a kutatás szenvedélye. Hol csak a tengerpartig loholt, mert fülében örökké hallani vélte a ciprusokban megbújó prücskök különösen izgató szeretkezési dalát; hol azon is túl, mert az idegen tájak nagyon vonzották... Hol meg csak... Mindegy. Szindbád rokonaként, a végtelen térben és időben hajózott felhőtlen boldogan. És mondom, nem tarthatta őt viszsza senki: se otthon, se család; se kereszt, se templomtorony... Talán azért, mert mindig azzal a biztos tudattal távozott, hogy úgyis visszajön. Hogy senkit nem hagyott el, hogy semmit nem veszített el... Minden várja őt vissza. S ő hazajön.

Aztán egyszer furcsa dolog történt. Épp hat hete kóborgott a nagyvilágban, elérhetetlen messzeségben szeretteitől, amikor orvul rátört a honvágy. Ez az eladdig ismeretlen, megnevezhetetlen és megfoghatatlan rém. Az augusztusi kánikulában dinnyére áhítozott, s a legközelebbi piacon, a legközelebbi árusnál megállt, hogy vásároljon. A haragoszöld dinnyehalmok előtt ismerős illat csapta meg az orrát, s azon kapta magát, mosolyog, mert eszébe jutott, apja annak idején egy egész szekérderékkal lepte meg őket, nem kellett osztozkodni, ehettek, amennyi csak beléjük fért... S hallotta anyja intő szavát is, vigyázzon, a mohóságért még megfizet... Istenem, úgy hasított bele a szülőföld, az otthon utáni vágy, mint lábikrába a köszvényes fájdalom. Fogva tartotta, markolta, görcsbe rántotta minden sejtjét. S a legszörnyűbb az volt, hogy ha valaki megkérdezte volna, mi hiányzik, mi fáj, még csak válaszolni sem tudott volna. Minden: a rég nem működő kerekes kút, a szipákoló, füstös örökégő kályha, a macska miákolása, az útszéli pitypang sárgája, a toronyóra ütése... És a döbbenetes élményt elraktározta. Mint egy csodálatos elixírt, csak akkor veszi elő, ha nagyon beteg, lelkileg. Például rászorult egy cseppjére a ,,nagy szaladások'' ideje alatt. Tudjátok, polgárháború, kényszerszabadság, behívók, üres polcok, félelem... Jött a levél, menjen, szökjön, míg lehet. Összepakolt (a koffer, kenyér, szalonna, épp ahogyan Domi megírta), már csak a kilincsre kellett volna rátennie a kezét, amikor rátört a kétségbeesés: de hova és miért meneküljön?! És sűrű könnyhullatások közepette először fogalmazódott meg benne - tömény valóságában és egyszerűségében - a szülőföld, a haza, az anyanyelv, a nemzeti öntudat és közösségvállalás esszenciája. Az anyaország és az anyaföld kimondva, írásban alig észlelhető, ám valóságában annál inkább árnyalható különbözősége. ,,Szívet cseréljen, aki hazát cserél'', s ebben a költői igazságban benne volt minden: az ősök iránti tisztelet, az otthonhoz és családhoz való ragaszkodás, szülőföld-szeretet... Bölcső és koporsó. Letette hát a koffert.

Valamelyik nap csak futólag, egy rövid ideig szemezett vele, amikor megszólaltak a szirénák, és egy kicsit megszédült, megroggyantak térdei a hírek hallatára. Bombáztak, bombáznak, bombázni fognak... Mert: ,,Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj''...S hogy ,,annak mit rejt e térkép? Gyárat s vad laktanyát, de nékem szöcskét, ökröt, tornyot, szelíd tanyát''... Mostanában naponta elmondja a verset, aztán pedig a Miatyánkot. ,,...s ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól. Ámen.''

S imádkozik azokért is, akiknek szívet KELL cserélniük...

Krekity Olga (Szabad Hét Nap, Szabadka, 1999. április. 14.) írását lehozta Bányavidéki Új Szó - Románia



1999. május 11., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület