CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

"Elkezdünk dolgozni, aztán - ahogy mondani szokták - majd meglátjuk."

Beköszöntő

Rohan a világ, s mi benne rohanunk. No, szépen átköltöttem az ismert mondást, de mit tegyek; valami ilyesmit érzek, amikor új rovatunkat ajánlom szeretettel tisztelt olvasóink és látogatóink szíves figyelmébe.

Azt írom, rohanunk..., miközben csendben üldögélek idehaza naphosszat, hát akkor hol itt a rohanás? - kérdezhetnénk. Nos egy váratlan fordulatot véve; olyan lehet ez, mint amikor ész nélküli futkosás helyett a labdát futtatják, gyorsan továbbítva egymásnak a labdarúgók egy színvonalas mérkőzésen. Csak itt a pályát úgy hívják: internet, a labda pedig maga az információ. Bár a "játékosok", azaz az internetezők száma még kialakulóban van, de focitörténelmünk sem mindjárt az Aranycsapattal kezdődött...

Aztán ez az egész másfajta világ az interneten - amiről Göncz Árpád köztársasági elnök úr is úgy beszél, mint a jövő évezred kommunikációjáról - korábban elképzelhetetlen, ám annál egyszerűbb megoldásokat ad dolgokra, a nélküle létezett, előző időszakhoz képest. Sokszor eszembe jut, amikor 1991-ben két országos lapnak tudósíthattam, mennyivel könnyebb, gyorsabb és kényelmesebb lett volna a dolgom, ha akkor már lett volna internet! Ennyit a múltról.

Rohan a világ, s mi benne rohanunk... vasárnap reggel felébredve csak bekapcsolom a gépet, és az internet-világ bármely pontján élő honfitársammal levelezhetek, beszélgethetek, akiktől ugyanezt a fajta érzést és lelkesedést tapasztalom, miszerint óriási dolog szétszóródva is bármikor kapcsolatba kerülni, az itthoni híreket szinte azonnal megtudni!

És 15 hónapot rohanással eltöltve a világhálón, az újságíró ember is már csak olyan, hogy hamar megszokja a jót és még annál is többet, sőt jobbat képzel el. Miután egyre több kolléga e-mail-címével találkoztam a világ különböző internetes listáin, összeállt bennem egy konkrét elképzelés. Az ötletet körlevél formájában eljuttattam külföldön élő magyar újságírók elektronikus címére. Arra kértem őket, hogy idejük és kedvük szerint - ha tehetik - gazdagítsák szerény lapunkat magyar vonatkozású tudósításokkal. (Ma már, a számítógép elterjedtsége folytán nem sok plusz munkát jelent egy anyagot tartalmazó file-t e-mail-ben még egy helyre továbbítani.) Nos ketten - vérbeli profi kollégákról van szó! - szinte azonnal reagáltak és már anyagokat küldtek, ketten pedig, akik egyetemisták - vizsgaidőszak lévén -, későbbre jelezték csatlakozásukat. Így jött létre kis rovatunk, négy alapító taggal.

Elkezdünk dolgozni, aztán - ahogy mondani szokták - majd meglátjuk.

Mészáros Ferenc



1999. február 01., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület