CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Elégedetlen szülők, és nyugdíjas tanárok

Oktatási helyzet Romániában

Elégedetlenek a szülők,
és a nyugdíjas tanárok

Nyugdíjas tanárok, taták, anyák, nagyszülők és egyetemisták talákoztak szombaton Andrei Marga tanügyminiszterrel. Érdekesen indult az ügy. A délelőtt 11 órára tervezett sajtóértekezlet csak 12.30-kor kezdődött és mint egy maratoni futás, 15 óráig eltartott. Lényeges változás továbbra sincs. A miniszter szavakban most is síkraszállt a radikális tanügyi reformok mellett, ám ezek a reformok csak tervek és még mindig ott porosodnak egy íróasztalon, ha nem máshol.

"Románia a reformok útjára tért. A tanügyi szakma pozitívan válaszolt a kezdeményezésekre." - állította Marga.

Következtek az elmaradhatatlan ígéretek... Idén a tanügyi káderek 40%-os fizetésemelése, és a curiculáris reform érvényesítése várható. Marga sokat emlegette a nemzetközi felméréseket, rengeteg adattal gazdagítottam jegyzeteimet. A következtetés: országunk nagyon elmaradott, ami a tanulók iskolában elsajátított ismereteit illeti. Az oktatási rendszer elavultságának köszönhetően virul az analfabétizmus.

Rátérve a romániai felsőoktatás intézményeire, jobbnak ítélte a helyzetet. Szerinte a rektorátusok hajlanak a reformok felé, de a szocialista rendszer még mindig működik.

"A romániai diáknak meg kell adni a lehetőséget a továbbtanulásra." - mondta Marga.

És az anyagi lehetőségeket is - teszem hozzá én. Az évi 170 ezer érettségizőből 120 ezret vesznek fel az állami egyetemekre, marad tehát egyetemista a magánkézben levő oktatási intézmények számára is. Ez mind szép és jó, de hát az évi hozzájárulás a Cantemiron megüti a 3 millió lejt. Ne is beszéljünk a vizsgadíjakról! A fizetéses helyek számát az oktatási intézmény dönti el. Az így befolyt összegeket az egyetem felújítására illetve a tanárok fizetésére fordíthatják.

A diáksztrájkot követően a miniszter azt ígérte, kiiktatja a fizetéses helyeket, de ezeket újból bevezették a tavaly. Az egyetemi képzést nemzetközi szinten szabályozzák, megalapozták a doktorátusi- és a diploma rendszert, a posztuniverszitális képzést, a szakosodást. Az államvizsgán egy idegen nyelv ismeretéről is számot adnak a diákok - ennek szükségességéről a bukaresti ASE egyetemistái győztek meg bennünket. Nagyon sok szakosodás már elavult, nem tudják ígénybe venni egyes szakemberek munkaerejét. Így legtöbben a külföldi piacon próbálják eladni tudásukat. Ezért próbálnak egy listát összeállítani a menő szakokról.

"Ahhoz, hogy egy versenyképes tanügyet valósítsunk meg, szelektív nyitottságra, mentalitás-váltásra, a bürokratikus gondolkodásmód csökkentésére van szükség." - állapította meg a miniszter.

A sajtóértekezlet végén a tanügyi tárca vezetőjét lerohanták a kétségbeesett szülők és nagyszülők; záporoztak a kérdések érettségi ügyben, a nyugdíjas tanárok pedig nyugdíjemelést követeltek.

Szőcs Andrea Enikő, Kolozsvár (Románia)



1999. február 08., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület