CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

3. Magyar Keresztény Internet Konferencia

    Sokkal nagyobb volumenű és gazdagabb az európai internetes és benne az egyház és az információs társadalom kapcsolatát taglaló szakirodalom, mintsem, hogy egyetlen előadás – és természetesen arról szóló beszámoló – keretein belül minden részletre kitérő és alapos elemzésre elegendő idő, valamint hely állna rendelkezésre.
    A közelmúltban, május 11-én, Budapesten megrendezett 3. Magyar Keresztény Internet Konferencia előadásai között Varga Csaba, a Stratégiakutató Intézet Egyházak a tudástársadalomban címmel az egyházak jövőbeni társadalmi szerepéről, követendő stratégiájukról, lehetőségeikről tartott előadásában a keresztény egyházakra kidolgozott – az új világhelyzet és informatikai fejlődés adta kihívások és lehetőségek viszonylatában.

Az új globális világhelyzet, az információs kor jellemzői, az új vallási-egyházi kérdések, a digitális egyház "szolgáltatásainak" témakörökben többnyire kérdésfeltevések és némely esetekben a válaszok keresésének keresztény értékrend által meghatározott irányának meghatározására került sor az előadásban. Az információs-kori Európa, a globális világhelyzethez viszonyított lokális értékek felemelkedése által minden jel szerint – politikai szétszakítottsága ellenére is – az egységegesítés felé halad. A különböző típusú és tartalmú globalizáció – a funkcionális és szubsztanciális – elemzése révén feltevődik a kérdés: lehet-e a lokális világ éden?

    A keresztény ember feladatának kell hogy tekintse az Isten teremtette világ új technológiával történő újrafogalmazását.

    50-100 éven keresztül még az információ korát éljük – amelyben nem a tudás és a kultúra a központi világmodell – , tehát amely még nem "tudás-alapú". Egyelőre a pénzipar-központú társadalmunkban már mutatkoznak jelei annak – Amerikában, Nyugat-Európában –, hogy a pénzipar nem tart örökké. Az említett társadalmak már elindultak a neoliberális gazdaságon való túllépés útján, egy olyan stádium felé, amelyben etikai alapú gazdaság működik. (Magyarország számára egy ilyen jellegű átfogó gazdasági program jelenthette volna a felemelkedést.)
    Az egységes Európa államszövetsége nem csak politikai és gazdasági szövetség lesz. Az EU jövője nem csak azon múlik, hogy a globális versenyben képesek vagyunk felvenni a versenyt. A tudásközpontú EU folyamatos lehetőségeket és garanciákat teremthet a keresztény állam meglétére - jelentette ki az előadó.

    A vázolt helyzetben a nemzetállam kérdése is hangsúlyossá válik, abban az értelemben, hogy a tudásközpontú államok szövetségében a nemzetek – köztük a magyar nemzet is – új lehetőségeket kap. A nemzetállamok közvetítenek a globalizáció és a lokalizáció között. Amennyiben a protestáns egyházak nemzeti egyházak (voltak), úgy fontos és érdekes feladatnak bizonyul annak meghatározása, hogy a tudásalapú (ami különbözik az információstól!) társadalmakban mi lesz a feladatuk.

    Az új helyzet meghatározásához szükséges, új, "nyelvújítással" létrejött fogalmak és kifejezések is elhangzottak az előadásban. Az információs és tudástársadalom értelmezése során a tudás társadalmának elmélete meghatározásai között a globlokál káoszrendszer egyensúlyban maradása mellett, többek között a tudástermelés és a tudáskereskedelem dominanciája egyik jellemző vonásként szerepel. A jövő új korszakait is meghatározta az előadó: 1999-2020(30) az információközpontú társadalom, 2010-2050(70) a tudás- , majd a tudatközpontú, míg a továbbiakban az egységközpontú társadalom következik majd. Ezek a társadalmak a technológia-szegények és -gazdagok mintájára, ugyanúgy kitermelik a szegényeket- és gazdagokat; koronként lesznek információ-gazdag és -szegény, tudásgazdag és -szegény, tudatgazdag és -szegény emberek; ez utóbbi – a tudás állapota és a tudat közötti különbség révén – megjelennek az istenélmény-gazdag és -szegény emberek.
    Mit kezdünk a tudás és a hit új találkozásával? Hogyan osszuk jobban szét a tudást? Visszatalálnak-e az emberek a spirituális életbe? Vallástalan spiritualitás, avagy Isten-központú vallásosság jellemzi-e a ránk következő korokat?

    A vita már most sem az ateizmus és a teizmus között folyik. Egyháztalanított evangélizáció, evangélium nélküli egyház-szervezet, avagy új, szerepét és lehetőségeit felismerő és használó egyház van születőben? Információs korba érvén az emberiség, információs lesz-e az egyháza? Digitális egyház, intelligens egyház? (Ez utóbbi kifejezés vita tárgyát is képezte a konferencián. Akadt olyan résztvevő, aki a hagyományos értelmezési mód szerint, attól el nem vonatkoztatva, a jelző – jelen egyházakra nézve – szerinte negatív kicsengését kifogásolta).

    Még számtalan megválaszolásra váró kérdéskör említése mellett Varga Csaba igazgató – aki egyébként a református és az evangélikus egyházak információs-korra szóló, jövő-stratégiájával foglalkozó csoportnak is tagja – hangsúlyozta, annak fontosságát, hogy a világ "e-fejlődését" ne tétlenül szemléljük, hanem legyünk partnerek a fejlődésben, és ezáltal a napi harcokon és gondokon felülemelkedve szövetségesei a világtörténelemnek.
    Nagyon sok mai értelmiségi saját maga hozza hátrányba magát azzal, hogy nem vállalja az információs-központú társadalommal való szembenézést, annak eszközeinek, technológiájának megismerését, használatát és alkalmazását. A jövő egyházának fontos, hogy maga is a történések előkészítői között legyen. Az "intelligens egyház" Varga Csaba értelmezésében egyszerre hagyomány- és jövőközpontú, dinamikusan, a presbiteri demokrácia elvein valósítja meg küldetését, nem az eseményekkel való lépéstartásra igyekszik, hanem azoknak az élére áll, hiszen az egy örök Állandó és Változatlanon kívül, minden más megváltoztatható.

    A Magyar Keresztény Portált Bogdányi Gábor, Pásztor Miklós, Fehér János, Magyar Keresztény Internet Egyesület mutatták be. A portál céljai és a létrejött szolgáltatásai bemutatása mellett kiemelték a napi keresztény Lapszemlét (amelyen a cyberpress.sopron.hu egyházi témájú cikkei is helyet kapnak).
 

Bogdányi Gábor
Fehér János
Pásztor Miklós
 
    A konferenciát, amelynek helyszíne az Evangélikus Hittudományi Egyetem volt a Magyar Keresztény Internet Egyesület szervezte. A www.kereszteny.hu oldalak szerkesztői a szabadság, szolidaritás, kreatív hozzáállás, erőforrások gazdaságos kihasználása, gyártófüggetlenség és szabványosság elvét emelték ki, egyesületük és a portál működésének, illetve működtetésének elvei között. Gondokról is szó esett: a fórum működtetése, amelybe a konzervatív egyházi hierarchia – internetes-jellegből adódó – nem mindig megfelelő érvényesülése által az egyházi vezetőknek nem mindig tetsző véleményeknek is helye lehet; és dilemmákról is szó esett: az egyházi témakörökben különböző helyeken megjelenő ugyan egyházi témájú, de nem mindig bibliai szemléletű cikkek nem mindig fedik a valóságot. Gazdag egyházi információs és linkgyűjteménnyel rendelkezik az oldal, esemény-naptárral, lelki táplálékkal, oktatással.
    Az Egyház és Internet katolikus szemmel címmel Lukács László, Tömegtájékoztatás Pápai Tanácsa A Tömegtájékoztatás Pápai Tanácsa által nemrég kiadott, Internetről szóló dokumentumok történetét és tartalmát mutatta be. A rendezvény időpontja május 11-e – az internetre adott pápai áldás előtti – volt, a Varga Csaba, protestáns egyházak stratégiáját is említő előadásához képest általánosabb megfogalmazásokkal operált a katolikus egyház internettel kapcsolatos állásfoglalása.

    A templom egere - Internetről lelkipásztoroknak címmel Bogdányi Gábor, MKIE és Herjeczki Kornél, Harmat Kiadó ismertetés a Széchenyi Terv keretében megvalósuló könyvkiadási projektet, amelynek alkalmazása Sopronban a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) informatikus tanára, Babics Csaba vezetésével már beindult.

Herjeczki Kornél

    A szervezők a konferencia anyagáról egy CD-romot is kiadtak, amelyen más keresztény portálok – közöttük a mintegy 600 honlapot nyilvántartó www.parokia.hu – , oldalak bemutatkozása mellett az ISE-cyberpress Lélektől lélekig rovata és a 2001-ben kiadott Drávai István Keressétek a hegyeket című könyvének bemutatása is megtalálható.


Fotó: Magyar Keresztény Internet Egyesület



2002. május 28., kedd 02:20


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület