CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Erdélyi diákok életéből

Kultúra és keresztény hit

MásVilág és Genézis

A Kapcsoljuk rovat kolozsvári tudósítója a helyi "MásVilág Klub" vendége volt. A házigazda szervezők: Zágoni Balázs filozófia szakos hallgató, a Genézius Társaság ügyvezetője, és Olosz Ildikó matemaika szakos egyetemista. a klub programszervezője.

- Mióta él ez a kezdeményezés - kérdeztük Ildikót.

- Hat éve működünk. Néhány diák ötleteként született a klub, szerettünk volna szabadon beszélni filozófiáról, művészetekről, filmekről - nemcsak szűk körben, barátainkkal, hanem nyilvánosan, így alakult ki a forma; hívjunk meg másokat is tea, sütemény, vagy zsíroskenyér mellett beszélgessünk el azokról a témákról, amelyek jobban érdekelnek minket.

- Kiket hívtatok meg ebben az évben?

- Névsorunk elég tekintélyes: Tielmann Jószef művészet-történész, Kallós András immunológus a génsebészetről és ennek etikai vonatkozásáról tartott előadást, vendégünk volt Balassa Péter, Kamarás István vallásszociológus, Gellencsér Gábor filmesztéta. Márciusban vendégünk lesz Tatár György filozófus, ő Rosentzweig és Nietsche filozófiájáról tart előadást nekünk, Bogdán Zsolt fog beszélni a színészmesterségről. Akik ismerik Karácsony Gábor nevét, tudják, ő a kínai filozófiában járatos és a Duna körnek alapító tagja; most az ökológiárol fog nekünk beszélni. Reményeink szerint Polcz Alaine pszichológus is vendégünk lesz május végén, júniusra a magyar Lettres szerkesztősége ígérkezett be valamint Janis Attila fimrendezőt hívtuk meg.

- A Genézius Társsaság önállóan is működik? - fordultunk Zágoni Balázshoz.

- Igen, a MásVilág Klub mellett vannak rendszeres programjaink. Ilyenek az évente kétszer, ősszel és tavasszal megrendezett Király utcai Esték. Ezek egyhetes tematikus vagy egy bibliai hely, történet köré csoportosuló rendezvénysorozatok és inkább filozófiai egzisztenciális kérdéseket boncolgatnak. Nyári táboraink közül a Keresztény értelmiségi tábort említeném, amit már nyolcszor rendeztünk meg, kicsit szabadegyetem jellegű, de ugyanakkor hitmélyítő is. Vannak szemináriumaink, művészeti megmozdulásaink, például a Málenkij robot többször volt venégünk. Nagyon izgalmas volt az általuk rendezett performance. Gyerekek számára is voltak művészeti jellegű táboraink.

- Honnan a Genézius név?

- Szent Genéziusz egy korai középkori szentje az egyháznak, mártír, aki komédiásként gúnyt űzött a keresztényekből, míg egyszer, egy keresztelés-paródizálás közben, majdnem maga is hívővé változott. Amikor másoknak ezt elmondta, senki sem hitte el. Azért választottuk ezt a nevet, mert nagyon szép találkozása a kultúrának és a keresztény hitnek.

- Miben különbözik ez a többi diák-klubtól?

- Nehéz kérdés. Inkább azt mondanám el, mit szeretnénk nyújtani nekik. Egy hiteles keresztény alternatíváját nyújtjuk a diákéletnek. Nem akarunk a többi diákszervezettel vetekedni. Ezt csak az érzi meg, aki eljön a rendezvényeinkre.

- A múlt héten az Internetto főszerkesztője, Nyírő András és Sebők Zoltán kritikus járt itt. Velük miről volt szó?

- Sebők Zoltán a Balkon képzőművészeti folyóirat szerkesztője, a művészet és a profánabb dolgok keveredéséről beszélt, a reklám és művészet egymásbafolyásáról, a vírusokról, és az avantgard megjelenéséről beszélt. Nyírő András pedig az internet csodáiba avatott be minket. Elmondta, hogy lapjuknak már van is egy romániai mutációja, a http://www.internetto.ro címen.

Szőcs Andrea Enikő, Kolozsvár (Románia)



1999. március 28., vasárnap 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület