CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Országgyűlési választások után, önkormányzati választások előtt

Országgyűlési választások után, önkormányzati választások előtt
Interjú dr. Szájer József országgyűlési képviselővel, a Magyar országgyűlés alelnökével

- Dr. Szájer József, Sopron választott képviselője, az Magyar Országgyűlés alelnöke a közelmúltban levélben kereste meg a soproni és Sopronhoz kötődő országgyűlési képviselőket azzal a javaslattal, hogy a város és a térség érdekében parlamenti munkájukban fogjanak össze.

- Megalakult az Országgyűlés, amelyben ugyan különböző pártállású képviselők vannak, de léteznek bizonyos kérdések, amelyekben fontos közös álláspontot kialakítani. Azt gondolom, hogy a soproni képviselők számára – függetlenül attól, hogy a kormányoldalhoz vagy a kisebbséghez tartoznak – egy ilyen alapkérdés, hogy a város és térsége parlamenti képviselete erős legyen, az érdekei megjelenhessenek a politikai spektrum minden oldalán. Én a múlt héten írtam egy levelet hat soproni kötődésű képviselőnek és arra kértem őket, hogy alkalmas időpontban üljünk össze és beszéljük meg, hogy mit tehetünk közösen Sopronért. 1990 óta nem volt még ilyen sok soproni származású képviselő a Magyar Országgyűlésben. Azokat keresem meg, akik a városban élnek, vagy itt születtek és a városhoz, a térséghez való kötődésük nyilvánvaló: Kránitz László MSZP-s soproni, listán bejutott képviselő, Hiller István MSZP, Simon Gábor, a Fidesz oldaláról pedig Ágota Gábor soproni alpolgármester, Ivanics Ferenc a megyei közgyűlés elnöke, de egyben soproni lakos és Csapody Miklós, aki Sopronban született. Vannak a parlamentben más képviselők is, akik Sopronhoz kötődnek, így bővülhet a kör, és szeretném megkeresni Balsay Istvánt és Bebes Istvánt. Konkrét időpontjavaslattal fogom megkeresni ezeket a képviselőket, hiszen énnekem, a város és térsége országgyűlési képviselőjeként az is dolgom, hogy a térségért tenni akarókat összefogjam.

- Gyakran kerülhet sor a Parlamentben a várost is érintő kérdésekben döntő szavazásra és ezt azt is jelentheti, hogy adott esetben a képviselők a térség érdekeit elsődlegesnek tartva akár át is szavazhatnak?
- A kis parlamenti többség miatt van esély arra, hogy bizonyos, a soproniak érdekeit szolgáló indítványok átmenjenek abban az esetben, ha a soproni képviselők valamennyien támogatják ezeket a javaslatokat.
    Például a címzett és céltámogatási, valamint a költségvetési törvénynél konkrétan Sopront és térségét érintő tételekben kell valamifajta kis koalíciót létrehozni a Magyar Országgyűlésen belül. A képviselőnek pedig az is felelőssége eldönteni, hogy milyen érdekeket tart fontosabbnak.

- Több mint egy hónappal a választások eredményének megszületése után részben már kiderült, hogy ki milyen szerepet, feladatot kap párton belül.
- A Parlamentben és a pártokban egyaránt megtörtént a munkamegosztás. Én az Országgyűlésnek az alelnöki tisztségét nyertem el, amely fogalmazhatunk úgy is, hogy a legmagasabb közjogi méltóság, amely a Fidesz számára jár. Ez miniszteri beosztással járó tisztség, tehát azt is mondhatnám, hogy a korábbi pozíciómhoz képest magasabb.
    Nem a kormány oldalon vagyunk, ellenzékből másként kell politizálni, ez természetesen nehezebbé teszi a munkánkat, de azt hiszem, hogy az az erő amit a Magyar Demokrata Fórummal a Parlamentben képviselünk, biztosítja azt, hogy a szavunknak legyen súlya, és adott esetben szólni és tenni tudjunk, minden olyan esetben, amely a polgári vívmányok megőrzésére irányul.
    Ezen kívül külpolitikai szempontból nagyon lényeges tényező, hogy a Fidesz árnyék-kormány külügyminiszteri tisztségét szintén én veszem át. A Parlamentben alelnökként bizottsági tisztséget nem tölthetek be, ez nem szokás, azonban a két külügyi bizottság fölött, tehát az európai integrációs és a külügyi bizottság fölötti fideszes munkacsoportokat én vezetem.
    A Fidesz külpolitikai pártkapcsolatainak irányírásával is én foglalkozom ebben a parlamenti ciklusban.

- Ön tagja az Európai Unió Konventjének, az elmúlt héten több alkalommal részt vett az EU-Konvent munkájában.
- Tagja vagyok az Európai Unió Konventjének. Rendszeresen járok Brüsszelbe az Európai Unió jövőjével kapcsolatos vitának a lefolytatására.
    A külpolitika és s külügyek irányítása tőlem nem áll távol és azt hiszem, hogy Sopron, amely a világra nyitott, a nemzetközi kapcsolatok terén aktívan részt vevő város, ebből mindenképpen profitálhat. Én a külügyi tevékenység mellett és annak részeként egyik legfontosabb tevékenységemnek továbbra is az európai integrációnak az elősegítését tekintem.

- 2003. második felében népszavazást fognak kiírni, illetve 2004-ben szeretnénk csatlakozni az Európai Unióhoz, kevesebb mint húsz hónap van hátra. Hol tartanak most a tárgyalások?
- A választások miatt ebben a fél évben kisebb figyelem kísérte az uniós integrációs tárgyalásokat, ez azonban nem jelenti azt, hogy ezek bármilyen értelemben ütemükben lassultak volna.
    Tovább folytatódtak ezek a megbeszélések és remélhetőleg az elkövetkezendő időszakban, ennek az évnek a végéig alá is lehet írni a megállapodást az Európai Unióval, amelyet követően a jövő év elején sor kerülhet a népszavazásra. Az Európai Parlament júniusban és novemberben tart egy bővítéssel kapcsolatos ülést és, várhatóan Koppenhágában a jövő évi elnökség idején lehetőség nyílik a tárgyalások befejezésére.

- Az idei novemberi Európa Uniós parlamenti tárgyalásnak egy soproni vonatkozása is lesz.
- Néhány héttel ezelőtt indítottuk útjára azt az óriási Európa levelet, amelyet a soproni polgárok kezdeményezésére bélyegeztek fel az ország nagyon sok pontján és nemrégiben állapodtam meg az EU Parlament elnökével, abban, hogy a november 18-ai bővítési vitán Strasbourgban ki fogják állítani és ünnepélyes körülmények között fogadják, majd a levelet, amelyet ezt követően Brüsszelbe visznek, ahol szintén kiállításra kerül. Valamennyien részese vagyunk a csatlakozási folyamatnak, és így is jelezzük a világnak, hogy a csatlakozás és az integráció nem csak a diplomaták, hanem minden polgárnak, – beleértve a soproni polgárokat is – az ügye.
    Jövő héten ismételten igen komoly tárgyalásaim lesznek: Rigába megyek az Európai Parlament elnökével találkozom, a csatlakozó országok parlamenti elnökeinek a találkozóján Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét fogom alelnökként képviselni.

- Közben megalakult az új kormány.
    - Remélem, hogy jó gazdája lesz az országnak az új kormány és teljesíti mindazokat az ígéreteket, amelyeket a választási kampány során tett. A parlamenti munkában a Fidesz minden, a polgári értékek érdekében tett intézkedést támogatni fog és minden esetben fellép, ha ezeket meg kell védeni.

- Közelednek az önkormányzati választások. Megkezdte-e a Fidesz a választásokra való felkészülést?
- Az a hatalmas támogatás és az az eredmény, amit a Fidesz Sopronban elért, bizakodóvá tesz bennünket abban a tekintetben, hogy az önkormányzati választásokon sikerrel szerepelhetünk Az országnak a nyugati felében mindig 50 százalék körüli és fölötti volt a Fidesz MPP-nak és szövetségeseinek támogatottsága. A Fidesz egy nem végleges, elvi döntést hozott arra vonatkozóan, hogy milyen csapattal indul az önkormányzati választásokon, illetve arról, hogy polgármesterként, illetve alpolgármesterként kiket szeretnénk a város vezetésében látni. Egy új programmal, új csapattal szeretnénk az önkormányzati választásokon indulni.
    Az őszi önkormányzati választásokon polgármester-jelöltként Dr. Molnár Ágnest szeretnénk indítani.
    Az országos választási kampány során kiválóan tudtam együttműködni dr. Molnár Ágnessel, aki a kampányomat is segítette és támogatta. Meggyőződésem, hogy ő egy kiváló, – a város vezetésére alkalmas – személy. Dr. Molnár Ágnes gyermekorvos, ezen kívül sikeres vállalkozó és nő, ami szintén új elem a város életében, amelynek még nem volt női polgármestere. Sopronban a Fidesz egy új és jó csapattal indul neki az önkormányzati választásoknak. Alpolgármesternek a Fidesz mostani elnökét Havas Andrást szeretnénk jelölni. Úgy gondolom, hogy az önkormányzati pozíciókért a többi Fideszes képviselővel együtt egy nagyon jó, olyan ütőképes csapatot indíthatunk, amely a város lehetőségeit és adottságait messzemenően ki tudja majd használni. A soproniakkal folytatott beszélgetések során megfogalmazódott a Fidesz számára egy új arculattal való megjelenés igénye a városvezetést illetően.

- Mikor kezdődik a tényleges kampány?
- Mi azt szeretnénk, ha minél szélesebb koalíció indulhatna a polgári oldalon, mert ez biztosíthatja azt, hogy egy olyan városban mint Sopron, amely polgárváros, megteremtődjön annak lehetősége, hogy valóban polgári értékek iránt érzékeny és azokat megőrző irányítás jusson érvényre. Folynak az egyeztető tárgyalások szövetségeseinkkel és természetesen más pártokat is megkeresünk annak érdekében, hogy a lehetős legszélesebb koalíció alakulhasson ki a város élén annak érdekében, hogy egy új arculattal a polgári célokat lehessen megvalósítani.

K.E.



2002. május 28., kedd 18:59


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület