CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Foglalkozási ártalom
Élni, eltűrni, észrevenni, meglovagolni

Tudod, már régóta foglalkozom a piac törvényeivel, figyelem az ipari teljesítmények alakulását az árakat, a közhangulatot, a tőzsdei árfolyamokat: egyáltalán mindent, ami egy társadalom teljesítményét és annak megítélését tükrözi.
Már jó ideje, hogy kikristályosodott bennem: az ipari társadalom lassan a végét járja. Még nem kongatták meg felette mindenki számára hallhatóan a lélekharangot, de én már hallom a gyenge harangütéseket, amint innen-onnan elhozza a nyugati szél. Úgy tűnik, hogy önmagában a teljesítménynek határt szab valami, és hiába a nagy tőkekoncentráció, a mammut- és nemzetközi cégek létrejötte; egy határ előtt ezek is megtorpanni látszanak.
Fejlődésük lelassul, valamiféle bizonytalanság-érzés vesz erőt mindenkin, szeszélyes és hullámzó lesz a megítélés. Vannak persze apró és "természetes", gyakoriságukban és méretükben törvényszerű kis és lokális válságok; nem ez az, amit érzek. Ezek megrezegtetik ugyan a pénztárcákat, egyeseknek anyagi-egzisztenciális tragédiát is jelenthetnek, de az egész még nem rendült meg. S szerintem a hangsúly a még szócskán van.
Miért nem tesznek ellene, ha ez van - kérded joggal most tőlem, s a válaszom az, hogy mert nem ismeretes a megoldás. Persze nálunk, ahol még a felhalmozás stádiumában vagyunk jócskán, ez a probléma nem érződik. Függőségünk azonban már kialakult, nem tudunk függetlenek maradni, még ha más ipartörténeti korszakot élünk is.
Talán nem is pontos a kifejezés, ha azt mondom, hogy mások sem érzékelik ugyanezt, hiszen számos próbálkozást találunk a leginkább érintett országokban arra, hogy egy értékközpontú, ha úgy tetszik, emberközpontú társadalmat hozzanak létre. A gyakorlatban azonban ezek a próbálkozások igencsak gyermekcipőben járnak, nem érzékelhető az a szabad látóhatár, mely felé ezek kiteljesedhetnének.
Határozottan tapasztalható ezzel szemben egy kölcsönös "szembekötősdi", egy olyan irányú általános érdeklődés, mely a helyzetet a mondén-nak nevezett társaság állapotából következteti ki. Pedig emlékezzél csak vissza a tanulmányaidra vagy akár csak a történelemre! A közel egy évszázada lezajlott nagy gazdasági válságot ez a kör - gazdasági érdekeinek megfelelően - "nem adta ki".
Nem kívánom én ezt a krach-ot, dehogy! Csakhogy ha bevág, akkor kénytelen leszek tudomásul venni, és ebből megélni, mint kényszer-érdekelt, mint a folyamat előre megsejtője. Gondolod, hogy ezt lehet, hogy ez jó érzés?

Lejegyezte: - DI -



2002. június 03., hétfő 08:08


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület