CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

"Amíg magyar lesz és emlékezet" - a trianoni békediktátum évfordulóján

-  Nem kell és nem szabad Trianont elfelejteni - jelentette ki dr. Gimesi Szabolcs Sopron polgármestere a magyarság 1920. június 4-e gyászos napjának évfordulóján a soproni Millenniumi emlékműnél tartott megemlékezésen, a Barátság parkban.

De nem szabad csak a múltba néznünk és az önsajnálat sem szabhat határt annak, hogy emlékezve a múltra a történelem dicső tetteiből erőt merítsünk, a megpróbáltatások és igazságtalanságok által pedig nemesedjünk. Minden magyar család szívében ott van Trianon, hiszen minden magyar családnak köze van Trianonhoz - mondta a polgármester.
- Emlékezni kell, mert az emlékezés teszi lehetővé, hogy magyarságunkat úgy őrizzük meg, ahogyan a határokon túli magyarok teszik: büszkeséggel és öntudattal.
    A trianoni békediktátum 82 évfordulóján, június 4-én, – a Trianon-dombon tartott megemlékezést követően – immár másodszor hangzott el Juhász Gyula –  verseskötetekben még mindig fel nem lelhető – Trianon című verse. Ennek ifj. Sarkady Sándor tolmácsolásában való elhangzása előtt Lovas Gyula öregcserkész mondott emlékező beszédet, amelyet az alábbiakban teljes terjedelmében közzéteszünk.
    Az emlékező közönség a Deák tér, Mátyás király utca, Széchenyi tér útvonalon a Hűség Zászlóhoz vonult, tisztelet tenni mindazok áldozatának és hősiességének, akiknek köszönhetően Sopronnak megadatott a választás lehetősége, a választásé, amely által Sopron magyar maradt.
 
 
Juhász Gyula

TRIANON

Nem kell beszélni róla sohasem, 
De mindig, mindig gondoljunk reá.

                         * 
Mert nem lehet elfeledni, nem, soha, 
Amíg magyar lesz és emlékezet,
Jog és igazság, becsület, remény, 
Hogy volt nekünk egy országunk e földön,
Melyet magyar erő szerzett vitézül 
S magyar szív és ész tartott meg bizony. 
Egy ezer évnek vére, könnye és
Verejtékes munkája adta meg 
Szent jussunkat e drága hagyatékhoz.
És nem lehet feledni, nem, soha,
Hogy mienk volt a kedves Pozsony, 
Hol királyokat koronáztak egykor 
S a legnagyobb magyar hirdette hévvel, 
Nem volt, de lesz még egyszer Magyarország! 
És nem lehet feledni, nem, soha, 
Hogy mienk volt legszebb koszorúja 
Európának, a Kárpátok éke 
És mienk volt a legszebb kék szalag, 
Az Adriának gyöngyös pártadísze! 
És nem lehet feledni, nem, soha, 
Hogy mienk volt Nagybánya, ahol 
Ferenczy festett, mestereknek álma 
Napfényes műveken föltündökölt
S egész világra árasztott derűt. 
És nem lehet feledni, nem, soha, 
Hogy Váradon egy Ady énekelt 
És holnapot hirdettek magyarok, 
És nem lehet feledni, nem, soha 
A bölcsőket és sírokat nekünk, 
Magyar bölcsőket, magyar sírokat, 
Dicsőség és gyász örök fészkeit. 
Mert ki feledné, hogy Verecke útján
Jött e hazába e honfoglaló nép
És ki feledné, hogy erdélyi síkon
Tűnt a dicsőség nem múló egébe
Az ifjú és szabad Petőfi Sándor!
Ő egymaga a diadalmas élet,
Út és igazság csillaga nekünk,
Ha őt fogod követni gyászban, árnyban, 
Balsorsban és kétségben, ó magyar, 
A poklok kapuin is győzni fogsz
S a földön föltalálod már a mennyet!

                       *

S tudnád feledni a szelíd Szalontát,
Hol Arany Jánost ringatá a dajka,
Mernéd feledni a kincses Kolozsvárt,
Hol Korvin Mátyást rengeté a bölcső,
Bírnád feledni Kassa szent halottját
S lehet feledni az aradi őskert
Tizenhárom magasztos álmodóját,
Kik mind, mind várnak egy föltámadásra?

                         *

Trianon gyászos napján, magyarok, 
Testvéreim, ti szerencsétlen, átkos, 
Rossz csillagok alatt virrasztva járók, 
Ó nézzetek egymás szemébe nyíltan 
És őszintén s a nagy, nagy sír fölött 
Ma fogjatok kezet s esküdjetek 
Némán, csupán a szív verésivel 
S a jövendő hitével egy nagy esküt, 
Mely az örök életre kötelez, 
A munkát és a küzdést hirdeti 
És elvisz a boldog föltámadásra. 

                       *

Nem kell beszélni róla sohasem, 
De mindig, mindig gondoljunk reá!

Lovas Gyula öregcserkész soproni Millenniumi Emlékműnél mondott ünnepi beszéde:

    A nemzetek története általában felfele törő, dicsőséges, majd azokat váltó nehéz, próbatételt jelentő, áldozatokat követelő fejezetekből áll. Számos ok váltja ki a tragikus időszakokat.

    A magyar történelem is telve van ilyen időszakokkal. A tatárdúlás 1241/42-ben az ország egész területén végigsöpört, a lakosság egytizede sem maradt meg a tatár seregek kivonulása után. De az országot a nemzet maradéka - jóllehet jelentős bevándorló, idegen területről jött elem segítségével - talpraállította, s évtizedek multán megint Európa egyik meghatározó állama lett a Magyar Királyság.

    A törökkel szemben a Hunyadiak korában a magyar és zsoldos seregek ötven évig eredményesen védték a déli határainkat. Ennek valósággal jelképévé vált Nándorfehérvár, a mai Belgrád. Ahol ma keresztény templom tornya emelkedik a magasba, ott mindenütt déli 12 órakor felcsendül abban a harang. Nándorfehérvár hőseire emlékeztetni az embereket, ha lenne bennük tisztelet a hősök iránt. Ám rövid és elfecsérelt évtizedek után 1526-ban következett Mohács és a 100 év török uralom. Mindez azonban még nem volt a legsúlyosabb csapás nemzeti történelmünkben,

    Nyilvánvaló volt, amit Európa hatalmasságai nem akartak felismerni vagy egyenesen örültek is talán annak, hogy Magyarország egyedül képtelen az oszmán-török birodalom seregei támadásának feltartóztatására. Elnéptelenedett országrészek, kipusztult falvak maradtak a másfél évszázados török uralom után. Jöhettek a magyar föld elnéptelenedett erdélyi területeire a Kárpátok gerincein keresztül az oláh pásztorok, földbirtokosaink még segítették is kedvezményekkel azok betelepedését birtokaikra - nem számolva a következményekkel.

    Az ozmán uralom után a Habsburg uralom következett. Ez rövid, noha sikeres, de óriási véráldozatokat követelő szabadságharcok, függetlenségi háborúk után 1867-ig, a felemás kiegyezésig. Addigra Pestet ellepték a szlovák telepesek, Pestkörnyék falvai is onnan kapták utánpótlásukat, Erdély területein az Alföld pereméig, Nagyváradig, Gyuláig jutottak el a románok. Dél felől a szerbek húzódtak fel a Duna vonalán, kezükbe kaparintva a dunai kereskedelem, a gabonaforgalom zömét, Nyugat-magyarországon pedig az egykori gyepűelvén sorra épültek az olyan falvak, amelyeknek még hivatalos magyar nevük sem volt a 19. század végéig. Nem csoda: a legnagyobb földbirtokos itt, Esterházy Miklós herceg horvát jobbágyok betelepítésére biztatta jószágkormányzóját, kihangsúlyozva, hogy azok nem vitatkoznak jogaikról, mint a magyar jobbágyok.

    Nem sorolom tovább a magyar történelem Trianon előtti "fekete" korszakait. Az iskolai tantervek, tanmenetek, tankönyvek úgyis sorolják azokat. Meg ki se térhetek minden ide tóduló népre. Azonban már most ki kell mondjam, hogy ezer év alatt nem érte olyan súlyos csapás a Kis Jánosokat, Nagy Józsefeket, mint az első világháborút követő békeparancs: a Trianonban aláirt diktátum. Legyen átkozott mindörökké!

    Bízom benne, hogy minden jelenlévő hallgatóm elmélyedt már néhány percre a trianoni ország ás nemzetcsonkítás térképe előtt. Gyermekkoromban arra tanítottak, hogy a Kárpátok övezte haza csodálatos földrajzi egység volt. Az Olt, s talán néhány csermely kivételével minden vize az ország belső medencéje felé folyt. Gazdasági egység, mely a déligyümölcsök kivételével csaknem mindent megtermett. Ásvány- és bányakincsei óriási gazdagságot jelentettek. Miért is kellett, miért lehetett mindezt szétverni?!

    1925-ben születtem, s az óvodától az érettségiig arra neveltek, hogy minden lehetőt megtegyek ennek az állapotnak megváltoztatására. Nem öldöklő fegyvert akartak a kisdiák vállára akasztani, mint az olasz balillákéra. Nem világuralomra, gyarmatbirodalomra -álmodoztattak minket, mint a Hitler Jugend ifjait. Arra neveltek, hogy az igazság fegyverével segítsük a revíziót. Ezért függött ott tantermeinkben a csonka ország térképe, s körülötte az elszakított területek. Szavaltuk a verset: Hiszek Magyarország feltámadásában, s ilyenkor a tanteremben felállított dobogóról én is belekiáltottam a csendbe: - Nem kell nekünk a más folyója, Nem kell nekünk a mások bérce!
    És kitörölhetetlenül szinte szívünkbe égették Papvári Elemérné versét, amit itt írt a Felsőlőverek egyik villájában: a Magyar Hiszekegy-et!

    A háború vége után természetesen tilos volt a vers, annak éneklése is. 1997. március 15-én az ünnepi szentmise végén a Himnusz után akkori cserkészeimmel mégis elénekeltük. Nyugdíjas egykori falusi kántortanító ült az orgonánál. A zene és az ének betöltötte a domonkos templom egészét. Az első sorokat még csak a cserkészek énekelték, de a refrént már az idősebbek is velünk fújták: Hiszek Magyarország feltámadásában! Feltámad?!

    Tartsunk rövid vizsgálódást, miért is történt, történhetett meg mindez. Az első világháborúval kell folytatnunk. Annak kirobbanásához vezető okokat tömegével sorolhatnék. Kezdhetném a pánszláv törekvésektől, az angol gyarmatbirodalom megőrzésének törekvéseitől a németek gyarmati igényeiig. Míg az orosz fegyvercsörgető tábornokoktól a szerb anarchistákon át a gyarmatbirodalom kifosztásán meggazdagodott angol bankár egyformán háborút, fegyvert kívánt, gróf Tisza István miniszterelnök órákon át vitázott a koronatanácsban a harcbalépést követelő politikusokkal szemben, eredménytelenül. Köztudott. A háborút közvetlenül kiváltó ok Ferdinánd főherceg meggyilkolása volt. A szélesebb ok a világ feletti uralom iránti éhség volt, de ebben a világban Magyarország nem akármilyen falatnak számított.

    Magyarország az Osztrák-Magyar Birodalom tagjaként kénytelen volt együtt menetelni Ausztriával, a közös uralkodóval a diadalban, majd az fél világgal szembeni küzdelem vereségeiben is, szennyében is. 1917-ban a cári birodalomból kiinduló bomlás a vesztes oldalon álló központi hatalmakat is felforgatta, szétverte az államrendszereket. Magyarországon a szövetséges hatalmak agitációja különösen sikeres volt. Tisza István miniszterelnök gyorsan felismerte a helyzetet: a román és szerb nemzetiségű lakosság az agitációra elszakadási törekvéseivel Románia és délszláv nagyhatalom megalakítását célozták. A csehek ugyanakkor bekebelezni törekedtek a szlovák és rutén lakta területeket a magyar lakta területekkel együtt a Dunáig. Közben Magyarországon Tisza meggyilkolása után kormányok váltották egymást, végül tragikus lépésként az uralkodó gróf Károlyi Mihályt bízta meg a kormányalakítással. Károlyi a de generál-t gróf a megalakított Nemzeti Tanács nevében vette át az ország vezetését, majd néhány hónapos kapkodás, szerencsétlen politikai lépés után azt a gátlástalan baloldali radikálisoknak adta át. Ezzel a mindenféle árnyalatú szocialisták számára is szabaddá vált az út a hatalom felé. Ezután az anarchia következett.

    Károlyi a Nemzeti Tanács kiküldötteivel Belgrádba utazott, hogy átvegye a Magyarország számára megszabott fegyverszüneti feltételeket. Ekkor hangzottak el a francia tábornok szavai: - Hát már ilyen mélyre süllyedtek?

    A fegyverszünet megfogalmazott feltételei megnyitották az utat a szerbeknek Bácskába, a Bánátba, a románoknak Erdélybe, Partiumba. De elsőként a csehek vonultak be az országba. Megkezdődött -Magyarország élveboncolása. Egyidejűleg méginkább balra sodródott az ország kormányzása. Károlyi 1919. január 11-én a Magyar Köztársaság elnök4nek kiáltotta ki magát, majd lemondott és átadta a hatalmat Magyarország népi proletáriátusának: Kun Béla /azelőtt Kohn/ 33 meghitt munkatársa Samuely Tibor kezébe.

    A betóduló románok jeleskedtek az ország kifosztásában. Győrig hatoltak a rabló csapatok, s vittek magukkal mindent, ami mozdítható volt. Az antant is megelégelte már a kommunisták dicsőséges 133 napos országlását. Ultimátumban lemondásra kényszerítették Kun Bélát. A népbiztosok két vonatot kértek cserébe a hatalom átadásáért, majd Kun Béla magához véve az állampénztár kincseit, a direktórium vezetőivel és család-tagjaival olasz fegyveres védelem alatt Bécsbe menekült.

    Az országban előbb szakszervezeti, majd nemzeti kormány alakult. 1920. január 15-én átadták ennek a szövetségesek a béketervet. Ez azonban már nem terv volt, hanem parancs, azt soha meg nem tárgyalták. Hiába tárta fel Apponyi Albert ezzel szemben a magyar álláspontot. Ezt figyelembe sem vették, Csak az olaszok, csehek, szerbek, románok, osztrákok érvényesíthették szempontjaikat. Az ország elveszítette területének két harmadát. Lakosságából 10.6 milliót, 3 millió magyart pedig kiszolgáltattak alacsonyabb kultúrájú, idegen fajú népeknek. Még Ausztriát is megnövelték 4.020 négyzetkilométer területet csatoltak hozzá. Az egykori szövetséges, fegyvertárs "hullarabló" lett. Sopron csak nehéz küzdelemnek árán, jórészt főiskolások és szabadcsapatosok, felkelők áldozatával.

    1920. június 4-én a trianoni szerződés aláírásának órájában a lobogókat Magyarországon félárbocra eresztették. Mintha különös kegyetlenséggel igyekeztek volna elbánni nemzetünkkel, országunkkal. Mintha 1919 Tanácsköztársasága miatt is minket kívántak volna büntetni. Jellemzőül: a Németországgal megkötött St. germain-i békében minden 20 állampolgárból 1 főt csatoltak el, Magyarország minden 20 polgárából 7-et. Ezt a csapást 82 év után máig nem heverte ki az ország.

    Kérem, hogy a mai gyászünnepségünkön legalább lélekben vessék egymásra a trianoni és a történelmi Magyarországot. Önkéntelenül szalad ki bensőnkből a "NEM, NEM, SOHA!" Ezt a történelmi igazságtalanságot elfogadni nem lehet soha. Kelet-közép Európa határainak Wilson esztelen elvei alapján történő átrajzolásával egyetlen gondot sem oldottak meg a nagyhatalmak. De milliókat taszítottak menekülésbe, nyomorba, kitelepítés kálváriájába. Elősegítették a második világháborút, s mindmáig megoldatlan kérdésekkel terhelték a térség gondjait a második világháború után az 1947-ben megkötött újabb békeparanccsal.
    Beláthatnák a nagyhatalmak, hogy parancsolt békéjük csődöt, zavart és halált termett. Ennek gondjaira az Egyesült Európa is nehezen teremt gyógyírt. Vagy bűnhődnünk kell azért, amiért tatártól, oszmántól bástyaként védtük Európát? Vagy amiért nem pusztult ki népünk hogy több teret nyerjenek a kedveltebb hatalmak?

Európa! Válaszolj!



2002. jĂşnius 05., szerda 02:39


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület